Antena Meniu Search
x

Video Iaşiul a intrat din nou în scenariul verde. În câteva zile, rata de infectare a coborât sub pragul de 1 la mia de locuitori

La Iaşi, măsurile mai dure de prevenție, luate încă din vară, pare că au dat roade. Iaşiul este printre puţinele oraşe care au reuşit să treacă de la scenariul roşu la cel verde. Rata de infectare a scăzut constant în ultimele săptămâni, iar incidenţa a coborât acum sub 1 la mia de locuitori.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 30.01.2021, 09:13

Vezi și
  • Vestea îi bucură în special pe patronii de restaurante, dar şi pe părinţi, care se pregătesc să-şi trimită copiii la şcoală.

După ce mai multe localităţi din zona metropolitană au fost în carantină, de câteva zile la Iaşi, inclusiv în oraş, rata de infectare cu Sars-CoV 2 a scăzut constant şi a coborât sub pragul de 1 la mia de locuitori.

Ovidiu Mihaiuc, consilier prefectura Iasi: Incidenţa din ultimele 14 zile este de 0,98 la mia de locuitori, comparativ cu începutul lunii decembrie atunci când rata de incidenţă în municipiu era 4,50 aproape la mia de locuitori.

Scăderea ratei de infectare i-a bucurat mai ales pe patronii de restaurante, care în sfârşit pot primi clienţi în număr mai mare. Mai exact, până la 50% din capacitatea localurilor.

Respectăm în continuare aceleaşi reguli, adică maxim 6 persoane la o masă, de fiecare dată când părăsim, plecăm din zona mesei clienţii trebuie să poarte masca.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Oana Paveliuc, Sales&Marketing manager Hotel Iași: Preferăm să nu mai vorbim despre pierderile din ultimul an care au fost pierderi majore. Putem să spunem că luna ianuarie e cea mai bună de până acum din întreg contextul pandemic şi sperăm sa fie din ce în ce mai bine.

Scenariul verde înseamnă şi reluarea activităţiilor în instituţiile de cultură, dar şi posibilitatea începerii şcolii într-o altă manieră...

Mihai Chirica, primar Iaşi: Dacă lucrurile se vor stabiliza sau nu vor evolua foarte mult în sens negativ de creştere a incidenţei de infectare, toată lumea la şcoală. Şi cel mic, şi cel mare, şi cui îi place şi cui nu îi place.

De ce a scăzut rata de infectare în Iaşi

Secretul, susţin autorităţile, este tocmai setul de măsuri drastice adoptat la Iaşi, chiar dinainte de a fi impuse restricţii la nivel naţional. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Judeţul Iaşi a fost printre primele din ţară în care s-a decis că masca de protecţie să fie obligatorie peste tot, inclusiv în aer liber chiar cu două luni înainte de a se lua aceeaşi hotârâre la nivel naţional. 

La ultima raportare, rata de infectare din judeţul Iaşi era de 0,68 la mia de locuitori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Iaşiul a intrat din nou în scenariul verde. În câteva zile, rata de infectare a coborât sub pragul de 1 la mia de locuitori