Antena Meniu Search
x

Imagini apocaliptice după incendiul blocului din Constanța: fațada clădirii și 36 de mașini au ars complet. Mărturii dramatice

Un bloc a ars aproape în totalitate azi-noapte la Constanţa. 250 de oameni printre care zeci de copii au fost evacuați urgent după ce două maşini din  parcarea subterană au luat foc. În urmă au rămas imagini apocaliptice, izolaţia exterioară a blocului a ars complet şi 36 de maşini s-au făcut scrum. Potrivit ISU Constanţa, parcarea nu avea autorizație de securitate la incendiu. Avea un sistem de aspersoare pentru incendiu, dar care nu ar fi funcţionat. 

de Redactia Observator

la 16.12.2021, 14:41

Vezi și

A fost o noapte de teroare pentru locuitorii unui bloc din Constanţa. 250 de oameni, inclusiv zeci de copii mici au fost evacuaţi în mare grabă, după ce două autoturisme parcate la subsolulul blocului s-au aprins din senin. Flăcările au cuprins apoi şi alte maşini.

Un fum dens a ajuns până la apartamente îngrozindu-i pe locatari. Mulţi s-au refugiat pe acoperiş, iar alţii au ieşit la geamuri cu lanterne şi au strigat după ajutor. Imediat a fost activat planul roşu. Nouă oameni au ajus la spital. Unul a rămas internat, cu arsuri de gradul 1 si 2. 

Mărturii dramatice după incendiul care a distrus un bloc unde locuiau 250 de oameni

Pompierii au intervenit cu o autoscară pentru a-i evacua pe locatari. Unii s-au urcat pe acoperiş. "Soţul m-a trezit din somn că era un vuiet puternic, erau bubuituri puternice la maşini.", a povestit o locatară. "Am auzit de pe casa scării pocnituri şi nu ştiam ce s-a întâmplat. Am deschis uşa imediat şi dintr-odată am văzut fum pe hol, am văzut o femeie, am împins-o imediat pe partea cealaltă şi după am sărit să deschis geamurile la toată lumea la apartamente şi s-a propagat." a povestit un alt locatar.

Pe acelaşi subiect

Mai multe persoane au filmat scenele de salvare. ”Vai de capul meu ce e aici!” reacționează un martor. ”Ia, uite! Săracii oameni!”. ”Nu vezi ce fum negru e? Uite-i pe ăia săracii pe bloc, băi!”, a reacționat un alt bărbat. ”Acolo unde se vede luminiţa aia, beculeţul acela, omul ăla tot strigă încontinuu că să vină cineva să-i scoată afară, că are şi copiii mici!”

De la ce a pornit incendiul din Constanța 

250 de persoane au fost evacuate în total dintre care 70 de copii. În momentul în care a izbucnit incendiul foarte mulţi dintre ei au mers sus pe acoperişul blocului pentru a scăpa de flăcări. După aproape două ore de luptă cu flăcările, autorităţile au fost activat Planul Roşu de intervenţie. Peste 200 de pompieri, medici, jandarmi şi poliţişti au intervenit de urgenţă. Au fost trimise inclusiv autospeciale din Ialomiţa şi Călăraşi.

Planul Roşu s-a activat la ora 02:00, iar aici, la locul intervenţiei, sunt peste 30 de maşini de pompieri şi ambulanţe. Nouă persoane, printre care şi copii, au fost transportate la spital pentru îngrijri medicale. Unele pentru intoxicaţii cu fum, iar altele pentru arsuri. 

Şi pagubele materiale sunt însemnate. Au ars 36 de autoturisme: 25 în subsol, în parcare şi celelalte 11 au fost pe laturile exterioare ale blocului. În urma incendiului, izolaţia exterioară a blocului a ars complet, însă structura de rezistenţă nu ar fi fost afectată. O primă ipoteză este că focul a plecat din senin de la 2 mașini din parcare și s-a extins repede pe fațada clădirii din cauza izolației exterioare. De altfel momentul în care focul se extinde cu repeziciune a fost surprins de un martor.  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a transmis că parcarea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. “În anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsol. După recepţie şi punerea în exploatare, societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu”, a transmis ISU Dobrogea. Parcarea avea un sistem de aspersoare pentru incendiu, dar care nu ar fi funcţionat.  

35 de apartamente sunt afectate de flacără

Cinci dintre persoanele evacuate din blocul cuprins de flăcări, incendiu petrecut în municipiul Constanţa, au fost cazate la spitalul modular militar de pe Stadionul Portul, iar o femeie împreună cu un copil - la un cămin al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea".

Totodată, Primăria Constanţa a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile, ce pot fi folosite în caz de nevoie. "35 de apartamente sunt afectate de flacără. Cinci adulţi au fost transportaţi la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul (4 bărbaţi şi 1 femeie). O femeie cu copil, la cămin - Direcţia Generală de Asistenţă Socială. Primăria a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile în caz de nevoie", au transmis reprezentanţii ISU.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Imagini apocaliptice după incendiul blocului din Constanța: fațada clădirii și 36 de mașini au ars complet. Mărturii dramatice