Antena Meniu Search
x

Video "Împodobiţi cu aur că aşa-i bine. Ne ajută de boli, de folos". De Boboteză, romii din Iaşi nu s-au spalat doar de păcate, şi-au sfinţit şi bolizii de lux

De Bobotează, nu s-au sfinţit doar apele, ci şi maşinile încărcate cu bunătăţi şi băuturi fine. La Iaşi, credincioşii  de etnie romă au respectat cu sfinţenie tradiţia anuală din parcarea Mitropoliei. N-au lipsit nici podoabele opulente din aur care, odată stropite cu agheasmă mare, anunţă belşug, spun ei. Iar într-o comună din Prahova, mai mulţi proprietari de cai s-au adunat pentru cea mai mare sărbătoare dedicată animalelor, şi anume Botezul cailor.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 07.01.2024, 09:42

Vezi și

Au pus pe ei cele mai strălucitoare bijuterii şi au venit să se spele de păcate la slujba de Bobotează de la Mitropolie. Zeci de romi din apropierea Iaşului s-au aşezat primii la rând, cu cinci ore înainte de slujbă. Dacă femeile şi-au scos fustele vechi de 50 de ani, bărbaţii şi-au etalat alte accesorii valoroase sub ploaia de agheasmă. 

Bulibaşa: Să fie bine, doamnă. Şi doamnele sunt împodobite cu aur. Şi doamna şi toţi ai noştri împodobiţi cu aur că aşa-i bine. Ne ajută în fiecare an de boli, de folos. Să ne ajute Dumnezeu, să ne apere de toate relele!

Odată luată agheasma, romii din Moldova au continuat sărbătoarea cu o tradiţie proprie. În parcarea de la lângă catedrală, au întins mese bogate chiar în porbagaj.

Avem pastramă, muşchi... 

Pe acelaşi subiect

Venim cu tot felul de preparate.

Şi-au botezat maşinile de lux, ca să fie păziţi de accidente

Oamenii şi-au botezat până şi maşinile de lux, ca să fie păziţi de accidente. De binecuvântarea Bobotezei n-au scăpat nici viitorii şoferi. 

Uite aşa stropim, să fie cu noroc, bănos! Să ia permisul repede, că el n-are permis.

Pentru că nerăbdarea credincioşilor este mare, autorităţile şi-au luat şi în acest an măsuri de precauţie. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Dacă în urmă cu câţiva ani, de fiecare dată când se termina slujba de Bobotează oamenii se îmbulzeau să ia câte o creangă din crucea din ramuri de brad, în ultimii 3 ani aceasta a fost atent îngrădită de autorităţi pentru a nu se întâmpla din nou acest lucru. 

Botezul cailor la Pietroşani, în Prahova

În comuna Pietroşani, din judeţul Prahova, zeci de proprietari de cai s-au adunat ieri pe islazul localităţii, acolo unde în fiecare an, de Bobotează, are loc cea mai mare sărbătoare pentru necuvântătoare: Botezul cailor.

Împodobiţi cu ciucuri şi funde roşii, cabalinele au făcut o adevărată paradă de forţă şi frumuseţe.

Florin Călin, participant: Sunt veniţi de afară, sunt cai regali, olandezi.

Tradiţia spune că, după ce sunt binecuvântaţi, caii trebuie să fie puşi la treabă, motiv pentru care la final a fost organizată o cursă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Împodobiţi cu aur că aşa-i bine. Ne ajută de boli, de folos". De Boboteză, romii din Iaşi nu s-au spalat doar de păcate, şi-au sfinţit şi bolizii de lux