Video

Piaţa Obor, locul care a declanşat scandalul pieţelor, rămâne deschisă. Cum sunt ajutaţi producătorii agricoli

De Alexandra Popescu.
Publicat: 08.11.2020, 20:16.
Actualizat: 08.11.2020, 20:18

Carantina de toamnă aduce marea provocare pentru autorităţile locale: unde se mută pieţele. Cu câteva ore înainte s-au găsit şi soluţiile: cele mai multe tarabe ajung în parcare, printre blocuri sau pe alei. Producătorii nu sunt mulţumiţi, spun că legumele îngheaţă, iar carnea nu poate fi vândută în stradă. Piaţa Obor rămâne deschisă, deşi a fost motivul pentru care oficialii din Guvern au luat decizia de a închide toate pieţele.

De luni dimineaţă se pot face cumpărături doar în pieţele aflate în aer liber. Cu câteva ore înainte de aplicarea măsurilor, autorităţile locale din toată ţara au căutat soluţii de avarie pentru a muta tarabele.

Decizia guvernanţilor i-a revoltat deopotrivă pe producărori şi pe clienţi. Dar asta după ce timp de câteva luni nici unii, nici alţii nu ţinut cont de reguli: masca şi distanţa au fost opţionale.

Piața Obor nu se mai închide

La Obor, exemplul negativ, dat de premier atunci când a anunţat închiderea tuturor pieţelor, s-a găsit soluţia: nu se închide piaţa, se deschid geamurile

Radu Mihaiu, primar Sector 2: Ridicând geamurile de la Piața Obor, din lateralele pieței vom putea păstra deschisă această hală și comercianții își vor putea vinde marfa.

Ce se întâmplă cu magazinele de la etaj, acolo unde nu se pot dechide geamurile?

Radu Mihaiu, primar Sector 2: Ei funcționează în regim de centru comercial.

Oana Nicolescu, director executiv DSP București: Acele tarabe care obstrucționează buna desfășurare a oamenilor să fie mutate în altă parte. Deci nu închise, ci mutate în altă parte.

Citește și:

Alt sector, altă idee.

Alexandra Popescu, reporter Observator: La Piața Progresul administratorii au găsit deja o soluție. Toate tarabele vor fi mutate în parcarea de pe acoperișul pieței și așa cum puteți vedea în spatele meu, unii comercianți au început să se mute deja de astăzi.

Producător: Măcar atâta să facă pentru noi, e foarte bine că măcar nu ne plouă, dar se putea și mai bine.

Cele mai multe pieţe se vor muta însă în parcări între blocuri. Producătorii sunt nemulţumiţi, se plâng că vor sta în frig de dimineaţa până seara, iar legumele vor îngheţa.

Producător: Noi ca agricultori de aici ne câștigăm traiul de zi cu zi. Hai să zicem că stăteam afară o săptămână, 2, dar în curând o să înghețe, îți îngheață marfa pe masă.

Producător: De la condiții să mergem pe stradă. Nu mi se pare normal, o să fie foarte frig acolo

Ciprian Ciucu, primar Sector 6: Aici suntem în piața Crângași, piața nu este foarte departe, aceasta este parcarea adiacentă pieței și vom muta aici piața. Dacă se permanentizează situația să facem o evaluare ca să tragem curent electric și să asigurăm și încălzire.

Situația piețelor în țară

La Brăila piaţa a devenit scena unui protest.

La Târgu Jiu, piaţa se mută în târgul de Crăciun.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Avem cele 20 de căsuțe pe aleea pietonală, pe care le putem pune la dispoziție cu un anumit program orar pentru toți cei vor să-și aducă produsele tradiționale sau produsele din gospodărie pentru a le putea comercializa

Toate cele 4 piețe alimentare din Oradea vor rămâne deschise.

Georgiana Botez, corespondent Observator: Începând de mâine, vor fi demontate toate uşile, dar şi toţi acești pereţi din plexiglas din cele două pieţe închise din Oradea şi asta pentru a le transforma în spaţii deschise.

Florin Birta, primar Oradea: Toţi cei care vor intra şi cei care vor fi în interiorul pietei vor fi obligaţi să poarte masca regulamentar, acest lucru va fi verificat. În cazul în care comerciantul nu va respecta aceasta măsură, i se va rezilia contractul de închiriere şi vor fi scoşi din piaţă.

În Dolj, tarabele vor fi mutate pe aleile care duc spre pieţele închise.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Salam de biscuiți cu ciocolată: rețetă delicioasă
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro