Antena Meniu Search
x

Incident grav pe Otopeni. O aeronavă Turkish Airlines a distrus 10 balize la decolare. 268 de persoane erau la bord

Incident grav pe aeroportul Otopeni. O aeronavă de tip Airbus A330-343E, aparţinând companiei aeriene Turkish Airlines, cu 268 de persoane la bord, a suferit avarii la trenul de aterizare, după ce, la decolarea de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, a lovit 10 balize marginale, precum şi un panou de informare, potrivit raportului preliminar de investigaţie publicat miercuri de Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (AIAS).

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 15:29

O aeronavă Turkish Airlines a distrus 10 balize la decolare. 268 de persoane erau la bord
O aeronavă Turkish Airlines a distrus 10 balize la decolare. 268 de persoane erau la bord - raport preliminar AIAS

Aeronava efectua cursa Bucureşti - Istanbul. Incidentul a avut loc pe 17 aprilie, investigaţiile fiind în curs de desfăşurare.

"În data de 17.04.2024, aeronava de tip Airbus A330-343E, înmatriculată TC-LOC, având la bord 258 de pasageri şi 10 membri ai echipajului, a fost planificată să execute zborul comercial cu nr. TK1046 pe ruta LROP (Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti) - LTFM (Aeroportul Istanbul). După îmbarcarea pasagerilor, efectuarea rulajului şi alinierea la pista 26L, aeronava a decolat la ora 19:32 UTC. Ulterior decolării aeronavei înmatriculată TC-LOC, pe timpul controlului stării pistei de decolare/aterizare, personalul care administrează suprafaţa de mişcare a constatat distrugerea unui număr de 10 balize marginale pe partea de nord a pistei 26L, precum şi a unui panou de informare care indică ieşirea de pe calea de rulare G. De asemenea, a fost constatată şi exfolierea unei porţiuni din acostamentul pistei, pe partea de nord, pe lungimea zonei în care balizele au fost sparte", se arată în raport.

Aeronava a avut probleme tehnice

Articolul continuă după reclamă

Conform documentului, aeronava a aterizat la ora 20:27 UTC pe aeroportul Istanbul, fiind oprită, după rulaj, pe una din căile de rulare în urma raportării de către echipaj a unei probleme tehnice la trenul de aterizare faţă.

"Administratorul AIHCB a procedat la înlocuirea imediată a balizelor sparte, fără a interfera cu traficul aerian, astfel încât deteriorarea suprafeţei de mişcare să fie eliminată fără a fi nevoie de emiterea unui mesaj NOTAM pentru suspendarea operaţiunilor aeriene de pe pista 26L", precizează AIAS.

Ce activităţi s-au desfăşurat la locul accidentului

Comisia de investigaţie deplasată la locul producerii accidentului a efectuat următoarele activităţi: investigaţia iniţială la locul evenimentului; înregistrări video şi fotografii ale locului evenimentului; colectarea informaţiilor preliminare; notificarea ICAO şi a autorităţilor de investigaţie a siguranţei aviaţiei civile implicate din afara României.

Obiectivul investigaţiei privind siguranţa aviaţiei civile este prevenirea producerii accidentelor şi incidentelor viitoare, prin determinarea cauzelor şi împrejurărilor care au dus la producerea acestor evenimente şi stabilirea recomandărilor necesare pentru îmbunătăţirea siguranţei aviaţiei civile şi nu are ca scop stabilirea vinovăţiilor ori a responsabilităţilor individuale sau colective.

Otopeni este cel mai mare aeroport din România

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (IATA:OTP, ICAO:LROP) este cel mai mare aeroport din România şi este situat în zona metropolitană a Bucureştiului, în oraşul Otopeni, judeţul Ilfov. LROP are două piste de decolare-aterizare paralele în lungime de 3.500 de metri, situate pe direcţiile 08L/26R şi 08R/26L şi mai multe căi de rulare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Evenimente » Incident grav pe Otopeni. O aeronavă Turkish Airlines a distrus 10 balize la decolare. 268 de persoane erau la bord