Antena Meniu Search
x

Bărbatul care s-a aruncat de la etajul 6, atacat cu grenade de mascați, cu doar câteva clipe înainte de salt

Noi imagini răstoarnă cu totul cazul tânărului filmat zilele trecute în timp ce s-a aruncat de la etajul şase al unui bloc din Capitală. Înainte de gestul extrem, poliţiştii au stat faţă în faţă cu el, dar în loc să-l imobilizeze, l-au atacat cu grenade şi l-au lovit cu scuturile. Iar în timp ce bărbatul a sărit în gol, au aşteptat la uşă. Individul suferea de afecţiuni psihice. Psihiatrii descriu intervenţia agenţilor de la Serviciul de Acţiuni Speciale un fiasco, o simulare a unui joc video. Şi cred că tânărul ar fi putut fi salvat. Avem imaginile exclusive care cutremură Poliţia Capitalei, dar vă avertizez că au puternic impact emoţional.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 02.08.2020, 19:27

Vezi și
  • Interventie dramatică a polițiștilor de la Serviciul de Acțiuni Speciale
  • Agenții au avut posibilitatea să îl imobilizeze pe tânăr, însă l-au atacat cu grenade
  • După doar câteva secunde, bărbatul, cu probleme psihice, a sărit în gol

Agent de la SAS: Vorbeşte, vorbeşte! Bă! Bogdan!

Cinci poliţişti înarmaţi din cap până în picioare, ascunşi în spatele unor scuturi de protecţie, versus un individ dezbrăcat, neînarmat şi dezorientat. Aşa a început confruntarea din scara blocului. Vizibil agitat, tânărul ia un extinctor cu care îi ameninţă pe agenţi, dar nu îi loveşte. Mascaţii răspund însă în forţă şi aruncă spre om o primă grenadă cu gaz lacrimogen.

Agent de la SAS: Băi, ce s-a întâmplat? Linişteşte-te!

Atacul nu are alt efect decât să-l agite şi mai mult pe bărbatul care suferea de afecţiuni psihice. În norul de fum, poliţiştii nu înaintează spre individ şi nu îl imobilizează. Deşi ar fi avut suficient timp iar între ei şi bărbat erau cel mult trei metri. Mai mult chiar bat în retragere, în timp ce aruncă o a doua grenadă.

Demonstraţia de forţă pare să-i sperie chiar pe protagonişti, poliţişti din Serviciul de Acţiuni Speciale, instruiţi şi antrenaţi să facă faţă unor situaţii extreme.

Agent de la SAS: M-ai speriat rău de tot! Mă jur că m-am speriat!

Poliţiştii de la Acţiuni Speciale au urcat treptele, au trecut de etajul cinci, au ajuns la etajul 6 iar preţ de minute bune au încercat să-l imobilizeze, fără să facă în schimb acest lucru.

Agent de la SAS: Potoleşte-te că trag!

Bărbatul se refugiază şi se baricadează în propria casă, în timp ce trupa de intervenţie rămâne în scara blocului, în aceeaşi poziţie. Mascaţii vorbesc unii peste alţii şi-l strigă în acelaşi timp pe individul care nu le răspunde. Şi asta deşi printre ei, este un negociator care, potrivit procedurilor interne, ar fi trebuit să-l liniştească pe suspect. Dar în imagini se vede cum acesta rămâne în spate şi îşi lasă colegii să acţioneze fiecare pe cont propriu. În haosul general, tânărul începe să arunce cu obiecte în propria locuinţă.

Agent de la SAS: Supune-te somaţiilor noastre! Bogdan, supune-te somaţiilor noastre! N-o să păţeşti nimic, Bogdan! Bogdan, nu vrea să-ţi facă nimeni niciun rău! Bogdan, eşti foarte supărat, te supără mult, vorbeşte cu noi!

Gabriel Diaconu, psihiatru: Escaladarea violenţei niciodată, dar niciodată, nu va avea drept rezultat calmarea persoanei. Ceea ce pe mine m-a frapat în imaginile ăstea este diferenţa flagrantă de putere. Ai pe de o parte o persoană agitată psihomotor, dar care nu este îmbrăcată, care chiar dacă foloseşte obiecte ambientale, nu prezintă un risc major pentru viaţa celorlalţi. Pe de altă parte, ai nişte oameni în uniformă care acţionează mai degrabă ca într-un joc video decât în viaţa reală.

În spatele uşii de care mascaţii nici nu încearcă să treacă, bărbatul iese pe balcon şi se aruncă în gol, sub ochii vecinilor îngroziţi şi ai altor poliţişti.

Bărbatul se prăbuşeşte pe o maşină şi supravieţuieşte pe moment. Rănit grav şi plin de sânge, tânărul este într-un final încercuit de poliţiştii. Dar nici acum nu este imobilizat! Mai mult, agenţii încep să-l lovească violent cu bâtele şi cu scuturile, în timp ce medicii aşteaptă pe margine.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Păi trebuie să-l sedeze, dar ca să-l sedeze trebuie să-l lege mai întâi!", este de părere un alt martor.

Tânărul ajunge într-un final la spital, unde moare câteva ore mai târziu.

Gabriel Diaconu, psihiatru: Este un deznodământ care, cred eu, putea să fie evitat. Cred că este un fiasco această operaţiune.

Apelul la 112 s-a dat în jurul orei 14, când vecinii au semnalat comportamentul violent al tânărului. Îi ameninţa şi provoca distrugeri pe scara blocului. Tocmai din acest motiv au fost trimişi poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale. Barbatul era cunoscut oamenilor legii. În urmă cu două săptămâni, omul escaladase balcoanele blocului până la etajul 3, unde a distrus un alt apartament. În urma incidentului fusese plasat sub control judiciar. Iată cum descrie Poliţia intervenţia.

Comunicat Poliția București: La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 13, iar la vederea acestora bărbatul, aflat într-o vizibilă stare de tulburare, având asupra sa două obiecte metalice lungi, a început să profereze amenințări, după care a pătruns în apartament și a refuzat să deschidă ușa.

Imaginile arată însă cu totul altceva. Tânărul de 38 de ani nu mai era înarmat. Iar poliţiştii au avut timp cel puţin două minute, cât durează înregistrarea, să-l prindă.

Ancheta făcută acum de Poliţie îşi propune să afle modul şi motivele pentru care bărbatul şi-a pus capăt zilelor, dar şi paşii făcuţi de agenţii prezenţi la faţa locului, care în mod normal, ar fi trebuit să-l prindă-n viaţă pe suspect.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Bărbatul care s-a aruncat de la etajul 6, atacat cu grenade de mascați, cu doar câteva clipe înainte de salt