Antena Meniu Search
x

Dancă: Activitatea bisericilor se va exercita liber, după 15 mai. Cum se vor desfășura slujbele religioase

Activitatea bisericilor se va exercita liber, după 15 mai, a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la prezentarea măsurilor prevăzute în proiectul de lege pentru starea de alertă, adoptat de Guvern.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 11.05.2020, 15:00

Activitatea bisericilor se va exercita liber, după 15 mai
Activitatea bisericilor se va exercita liber, după 15 mai - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Redeschiderea bisericilor se va face cu respectarea regulilor de disciplină sanitară.
  • Atat personalul care deservește lăcașul de cult, cât și enoriașii vor purta mască.

Ionel Dancă a subliniat că redeschiderea bisericilor se va face cu respectarea regulilor de disciplină sanitară.

"În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilită de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu consulatarea Departamentului cultelor", a declarat Ionel Dancă. 

Regulie prevăzute vor cuprinde măsuri privind accesul în lăcasele de cult, distanța minimă de siguranță, precum și alte asemenea măsuri privind orice ale aspecte implicate în activitatea de exercitare a cultelor religioase, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-Cov-2, se arată în proiectul Guvernului.

Bisericile, redeschise cu limitări de acces

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au elaborat un set de recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor impuse de starea de urgență pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS COV 2.

Astfel, vom putea să intrăm în biserică, dar respectând normele de distanțare socială și se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor de cult, iar împărtășania se va putea face doar cu lingurițe și pahare de unică folosință.

Potrivit INSP, accesul persoanelor în  lăcașul  de  cult  se  va  face  limitat,  cu  respectarea  unei suprafeţe de 8 mp per persoană. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult.

Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Dancă: Activitatea bisericilor se va exercita liber, după 15 mai. Cum se vor desfășura slujbele religioase