Antena Meniu Search
x

ÎPS Calinic a fost întronizat ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților: „Aranjamentele nu merg”

ÎPS Calinic a devenit noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, iar la ceremonia de întronizare le-a transmis credincioșilor și preoților că va dovedi seriozitate în decizii și bună credință, avertizând că „aranjamentele nu merg” cu el.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 26.07.2020, 16:09

  • Patriarhul Daniel l-a asigurat de prețuirea și sprijinul Sfântului Sinod
  • ÎPS Calinic a fost ales în funcție după ce postul rămăsese liber în urma morții lui ÎPS Pimen

Dincolo de temerile pe care le-aţi avut şi probabil le aveţi, veţi găsi în persoana mea un episcop cu care veţi putea lucra, respectând întru totul canoanele Sfinţilor Părinţi, legiuirile Bisericii. Aranjamentele nu merg.

Totodată, vă asigur de seriozitate, promptitudine în decizie, de respect, evlavie şi bună cuviinţă şi aştept de la lucrătorii din ogorul Domnului răspuns la toate acestea prin oglinda sufletului. Faptele vor prima”, a spus ÎPS Calinic.

El a mulțumit și presei, solicitând totodată reprezentanţilor acesteia „să ne critice mai puţin, dar să ne ajute mai mult, pentru că şi ei slujesc interesele acestui popor”.

Ceremonia de întronizare a fost transmisă live de Observatornews.ro

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Succesor al Arhiepiscopului Pimen

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor are un nou arhiepiscop. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în această funcţie pe Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul. Postul rămăsese vacant după moartea Arhiepiscopului Pimen, răpus de coronavirus.

PS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu. În perioada 1994-1998 a urmate cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Petre Andrei" - Iaşi, pe care a absolvit-o cu lucrarea de licenţă "Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe".

Între 1996-1998 a făcut doctoratul, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, cu tema interdisciplinară "Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice".

În perioada 2000-2004 a urmat un alt doctorat, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică "Petre Botezatu", Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, cu tema interdisciplinară "Logica Trinităţii".

ÎPS Calinic vorbeşte franceză, engleză şi germană.

În 1986, la 14 mai, a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iași de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, iar la 15 august, în același an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna.

În 1990 a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca.

În 1991, la 25 martie, PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Mesajul Patriarhului Daniel la întronizarea PS Calinic Botoșăneanul

Părintele Patriarh i-a urat noului arhiepiscop ajutor de la Dumnezeu și l-a asigurat de prețuirea și sprijinul său și al Sfântului Sinod, potrivit Basilica.ro.

Înaltpreasfințite Părinte Calinic,

Prin lucrarea harului Preasfântului Duh, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române v-a încredințat spre păstorire poporul dreptcredincios din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, venerabilă prin vechimea ei istorică şi păstrătoare a unui tezaur de valori ale patrimoniului cultural național şi mondial – biserici şi mănăstiri monumente istorice, adevărate altare ale memoriei poporului român şi nepreţuite opere de artă eclesială.

Slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, înaintașul Înaltpreasfinţiei Voastre în această demnitate, Arhiepiscopul Pimen Suceveanul, a păstorit cu multă înțelepciune şi râvnă duhovnicească Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor pe care a consolidat-o prin redeschiderea mai multor sfinte lăcaşuri care au fost închise în perioada comunistă, prin conservarea şi restaurarea bisericilor şi mănăstirilor monumente istorice, precum şi prin intensificarea vieții parohiale şi monahale, a activităţii educative, cultural-religioase şi social-filantropice.

Astăzi, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, sărbătorim cu multă bucurie, împreună cu întreaga Biserică Ortodoxă Română, dar mai ales împreună cu clerul şi credincioşii din această eparhie, întronizarea Înaltpreasfinţiei Voastre ca nou Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Calităţile misionare, pastorale şi edilitare, arătate în slujirea de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, timp de aproape 30 de ani, ne îndreptăţesc să avem speranţa că slujirea de Chiriarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pe care o începeţi astăzi, va fi o lucrare rodnică, binecuvântată de Dumnezeu şi folositoare Bisericii şi poporului român.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să vă dăruiască mult ajutor în slujirea pastorală, culturală şi socială ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în consultare cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi în conlucrare cu Preasfinţitul Părinte Episcop Vicar Damaschin Dorneanul, spre a conduce pe calea mântuirii clerul, monahii şi credincioşii ortodocși români din această frumoasă eparhie, fiind un Chiriarh la vârsta maturității pastorale care îmbină iubirea duhovnicească paternă cu răbdarea şi înțelepciunea în rezolvarea problemelor reale din eparhie.

Acum, la începutul slujirii Înaltpreasfinţiei Voastre într-o nouă demnitate şi responsabilitate bisericească, vă încredinţăm de prețuirea şi de sprijinul nostru personal şi al ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în lucrarea sfântă la care aţi fost chemat, spre slava Preasfintei Treimi, bucuria Bisericii noastre şi binele poporului român!

Cu părintească binecuvântare şi frățească dragoste în Hristos,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » ÎPS Calinic a fost întronizat ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților: „Aranjamentele nu merg”