Antena Meniu Search
x

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ar urma să fie înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a trecut la cele veșnice aseară. Infectat cu noul coronavirus, Înaltul Prelat a fost adus cu elicopterul exact acum o lună, pe 20 aprilie, de la Suceava la Bucureşti, la Institutul Matei Balș. 

de Redactia Observator

la 20.05.2020, 23:53

Vezi și
  • ÎPS Pimen a murit la 90 de ani.
  • ÎPS Pimen fusese internat la București pe 20 aprilie.

Pe 1 mai a fost intubat şi a suferit complicaţii pulmonare. Medicii au încercat toate tratamentele disponibile dar, la cei 90 de ani ai săi, a pierdut lupta.

Pentru Înaltpresfinţitul Pimen, aşa arăta Paradisul. Înconjurat de copii în Bucovina lui dragă, în timp ce ascultă Balada lui Ciprian Porumbescu. 

ÎPS Pimen: Las cu limbă de moarte, slujba înmormântării, sigur, să se pună să se audă Balada de Ciprian Porumbescu. 

Cu seninătate şi linişte. Aşa vorbea Înaltpreasfinţitul despre moarte. După 30 de ani ca arhiepiscop, îşi văzuse împlinită misiunea vieţii. A redeschis mai multe mănăstiri din Bucovina, închise de regimul comunist. Şi a lăsat o urmă de neşters în inimile celor care l-au cunoscut. 

Naria Niga: Era ceva nemaipomenit, Dumnezeu pe pământ. Aşa vestea asta ne-a dărâmat, parcă ar fi murit mama. E ceva care s-a rupt din inima noastră. Mai ales că suntem bătrâni, veneam la el la sfaturi, la toate. Era un om care nu pot să vă spun, atâta a ajutat, atât de frumos vorbea, se ruga pentru noi, n-avem cuvinte. 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Foarte rar s-a văzut atâta dragoste la un slujitor al lui Dumnezeu ca la Înaltpreasfinţitul Pimen. A fost o lumină vie nu numai pentru Bucovina, ci pentru întreg neamul românesc, de aceea rămâne un reper atât de luminos pentru toată românimea noastră pentru că a legat istoria cea veche de cea nouă şi ne-a dat tuturor pildă de credinţă. 

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a avut în ultimii 30 de ani reşedinţa aici, la Mănăstirea Sfântul Ioan din Municipiul Suceava. Tot aici, cel mai probabil, urmează să aibă loc şi slujba de înmormântare. 

Dar, de odihnit în veşnicie, se va odihni în locul pe care şi l-a pregătit cu grijă. Sub mălini şi în susurul unui pârâu, într-un loc drag. 

Părintele Chirilă, Mănăstirea Sihăstria Putnei: El și l-a pregătit în mod frecvent. Venea aici și cugeta la viața cea veșnică. Cu mainile sale l-a pregătit și ajutat de părinți și de frații mănăstirii. Un mormânt simplu cum a fost și viața lui, simplă.

După slujba de la Suceava, trupul neînsuflețit al Înaltpreasfințitului Pimen va fi dus la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Se va ține și acolo, afară, o scurtă slujbă de înmormântare. Spațiul, fiind generos, ar permite unui număr mare de oameni să participe, păstrând distanța între ei.

Iar cei care l-au prețuit și vor să-l conducă pe ultimul drum nu sunt puțini.

Părintele Chirilă, Mănăstirea Sihăstria Putnei: Era ca un bunic de la care aveai întotdeauna ceva de învățat, care îți insufla simplitate, dragoste, iubire față de cel aproape, față de cel sărman.

"Probabil mă gândesc că aceasta a fost și dorința Înalpreasfințitului, de a fi o înmormântare mai restrânsă, mai simplă și uitați cum Dumnezeu așa o lucrat", este opinia unui alt părinte.

Biserica Ortodoxă Română spune că se vor respecta și canoanele și restricțiile în stare de alertă.

Vasile Bănescu, Biserica Ortodoxă Română: Cei care vor asista afară, în mod limpede în număr destul de mare, vor trebuie să păstreze această distanță sanitară pe care o cunoaștem cu toții și evident să poarte, probabil, măștile care înțeleg că sunt și ele obligatorii atunci când participăm la un eveniment în grup.

Înaltpreasfințitul Pimen ar putea fi înmormântat vineri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ar urma să fie înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei