Antena Meniu Search
x

Video IPS Teodosie asigură credincioşii că agheasma îi protejează de Covid şi explică regulile de Bobotează: „Femeile în neputinţă nu pot să o ia"

Creştinii ortodocşi celebrează astăzi botezul lui Isus în râul Iordan, aşa că sute de mii de oameni au mers la biserică, să ia aghisma mare. O vor bea timp de opt zile în speranţa că vor avea noroc si sanatate pentru tot anul. Gerul Bobotezei a fost înlocuit de mult soare astăzi, aşa că misiunea celor care au sărit în apa mării după cruce a fost mult mai uşoară.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 06.01.2022, 19:38

Vezi și

Peste cinci mii de oameni au participat la slujba Bobotezei de la malul mării. Procesiunea a început de la Catedrala Arhiepiscopală, de unde butoaiele pline cu apă sfinţită au fost transportate de 3 care cu boi şi 5 care cu măgari spre portul Tomis. Aici, 30 de bărbaţi au continuat tradiţia şi s-au aruncat în apa mării ca să prindă o cruce.

Participant: E a doua oară. Pentru mine e o sărbătoare impotantă, sunt student la teologie.

Participant: Sănătate. Și Bucurie și sperăm că țara asta să fie mai liberă.

Tradiţia de Bobotează spune că tinerii care sar în apă vor avea noroc şi sănătate tot anul

Pe acelaşi subiect

Sărbătoarea a fost marcată şi de o declaraţie controversată a Înalt Prea Sfintitului Teodosie, care crede că nu toate femeile trebuie să primească aghiasmă.

IPS Teodosie: Şi femeile care sunt în neputinţă nu pot să o ia, dar ceilalţi toţi pot să o ia. Când îşi termină perioada de neputinţă, le dau această blagoslovenie să ia trei zile la rând ca mângâiere această agheazmă mare, dar tot în curăţie. 

Arhiepiscopul Tomisului i-a asigurat pe credincioşi că vor fi feriţi de COVID dacă vor bea apa sfinţită.

IPS Teodosie: Procurorii ne-au scris că nici la Sf Andrei în 2020 nici la Bobotează nu s-a îmbolnăvit nimeni. Deși autoritățile le spuneau să nu vină, eu le am spus să vină.

Mii de oameni au participat la slujbă şi la Patriarhie.

Vasile Bănescu: Este, practic, folosită în aceste 8 zile apă aproape că o împărtășanie. 

Reporter: De ce 8 zile?

Vasile Bănescu: Pentru că ziua a 8-a în creștinism este considerată ziua fără de sfârșit.

La București, Preafericitul Patriarh Daniel binecuvântează credincioșii de pe Dealul Patriarhiei prin stropirea cu apă sfințită. 23 de mii de sticle au fost îmbuteliate cu o zi înainte pentru credincioşi.

Pelerin: O bem și sfintim casele. Asta este o dată în an și trebuie să menținem canoanele.

Aproape 2.000 de oameni au mers să ia apă sfinţită şi la Iaşi. Nu a lipsit nici tradiţionala îmbulzeală. Au fost credincioşi care şi-au sfinţit maşinile şi mâncarea din portbagaj.

După Bobotează, pe 7 ianuarie, toţi credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » IPS Teodosie asigură credincioşii că agheasma îi protejează de Covid şi explică regulile de Bobotează: „Femeile în neputinţă nu pot să o ia"