Antena Meniu Search
x

Curs valutar

ÎPS Teofan speră ca pandemia să se termine în 2022: "Ne este dor să vieţuim într-o normalitate aşa cum ne-am obişnuit, fără să mai văd cu mască"

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, a afirmat după slujba de Bobotează că speră ca pandemia să ia sfârşit în acest an, motivând că "ne este dor să vieţuim într-o normalitate, fără mască".

de Redactia Observator

la 06.01.2022 , 14:25

ÎPS Teofan ÎPS Teofan speră ca pandemia să se termine în 2022: "Ne este dor să vieţuim într-o normalitate aşa cum ne-am obişnuit, fără să mai văd cu mască" - mmb.ro

Înaltul prelat le-a declarat jurnaliştilor, la finalul slujbei de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, că "lucrurile nu sunt chiar uşoare, însă Dumnezeu ne apără", el referindu-se la pandemia care se prelungeşte şi în acest an.

"Lucrurile nu sunt chiar uşoare, Dumnezeu ne apără, dar în acelaşi timp se cuvine şi noi să îndeplinim cele de cuviinţă. Şi sperăm ca anul acesta după cum sunt anunţurile, anumite voci care vorbesc despre finalul acestei perioade de pandemie, fiindcă ne este dor să vieţuim într-o normalitate aşa cum ne-am obişnuit, fără să mai văd cu mască, fără să mă mai vedeţi cu mască. Sperăm ca la anul, de Bobotează, să reintrăm în normalitate, în firescul lucurilor. Bucurie sfântă şi Doamne ajută", a afirmat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Mii de credincioși la slujba de Boboteză din Iași

Articolul continuă după reclamă

Mii de oameni au fost prezenţi, joi, în curtea catedralei ieşene, pentru a participa la slujba de Bobotează şi de sfinţire a apei. Din cauza pandemiei, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a organizat patru slujbe în locuri diferite în cadrul ansamblului mitropolitan, fiind pregătite în total 11 butoaie, fiecare cu 1.000 de litri de agheasmă.

Pe acelaşi subiect

În zona catedralei credincioşii s-au aşezat la rând, dar s-a creat îmbulzeală în momentul în care oamenii au început să ia agheasma. Zeci de voluntari, dar şi preoţi, au oferit sticle de agheasmă mare credincioşilor sau i-au ajutat să umple recipientele aduse de acasă.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează la români

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Boboteaza, botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, se sfințesc toate apele, nu se spală rufele, iar preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar bărbații se aruncă după ea, să o aducă înapoi. Cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

În ajunul și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfant, la rugăciunile arhiereilor și preoților se sfințește aghiasma cea mare.

Ce semnificație are Botezul Domnului pentru creștinii ortodocși    

Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor şi Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are şi denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului). Mântuitorul Iisus Hristos a crescut în Galileea, în cetatea Nazaret, tăinuindu-Şi înaintea oamenilor puterea şi înţelepciunea dumnezeirii Sale până la vârsta de 30 de ani, pentru că la iudei se socotea a fi o necuviinţă, ca să primească cineva vrednicia de învăţător sau de preot înainte de 30 de ani.

La vârsta de 30 de ani, Mântuitorul a venit la Iordan pentru a fi botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit textelor religioase Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă el era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei: "Hristos se afundă în Iordan și Duhul Sfânt pogoară peste ape. A tre­buit să se scufunde Fiul în firea omenească și prin ea în apă, pen­tru ca noi, scufundându-ne în apa, să ne înălțăm spre viața sa dumnezeiască în Duhul Lui cel Sfânt". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Evenimente » ÎPS Teofan speră ca pandemia să se termine în 2022: "Ne este dor să vieţuim într-o normalitate aşa cum ne-am obişnuit, fără să mai văd cu mască"