Video Klaus Iohannis a strâns gunoaie pe malul Argeșului, în campania „Let’s Do It, Romania!”. „Natura nu este groapă de gunoi”
Klaus Iohannis a participat la campania „Let’s Do It, Romania!”, renumită pentru mobilizarea voluntarilor pentru a curăța România de deșeuri prin proiecte de mediu și implicare socială. Președintele României a declarat că trebuie să acceptăm că marginea drumului și albia râului nu sunt gropi de gunoi și că trebuie să avem grijă de mediu.
- Nu este suficient să ne enervăm dacă vedem o grămadă de gunoaie lăsată de cineva care atât a înţeles. „So, let’s do it! Adică la treabă!”
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a alăturat campaniei „Let’s Do It, Romania!”, pe Râul Argeş, în apropierea localităţii Dărăşti, din judeţul Ilfov. Klaus Iohannis a declarat că trebuie să se implice în acţiuni de protejare a mediului şi autorităţile locale, dar şi tinerii.
„Eu vă invit să facem curăţenie şi până în 18 septembrie. Am venit astăzi aici ca să adunăm gunoaie, ca să adunăm gunoaie aruncate de concetăţeni de-ai noştri care încă nu au înţeles, din păcate, că natura nu este groapă de gunoi. Pe drumul încoace, probabil aţi observat, peste tot gunoaie, moloz la marginea drumului şi cred că este momentul să o spunem foarte clar şi apăsat. Trebuie să acceptăm cu toţii că marginea drumului nu este groapă de gunoi, albia râului nu este groapă de gunoi.
Depinde de noi să avem grijă de mediul înconjurător. Şi dacă cineva crede că faptul că locuieşte în oraş nu are nicio legătură cu mediul pot să-l contrazic direct.
- Dezastru ecologic în locul în care au fost îngropate mii de oi moarte. De 10 ani, localnicii consumă apă și...
- Munţi de gunoaie la Vidin, în Brăila. Un adevărat focar de infecţie a răsărit la câţiva paşi de blocurile...
- Bucureștiul va rămâne fără groapă de gunoi. Cât timp mai face față depozitul de la Vidra, deja plin pe...
De aceea, trebuie să ne implicăm şi nu, nu este suficient să ne enervăm dacă vedem o grămadă de gunoaie lăsată de cineva care atât a înţeles. Trebuie să facem ceva. Acest „să facem ceva” poate să aibă forma acţiunii de astăzi. Împreună cu voluntarii „Let’s Do It, Romania!”, astăzi vom aduna gunoaie aici, de pe malul Argeşului.
Dar această acţiune – care este una foarte valoroasă şi vreau să laud în mod expres şi să apreciez această formă de implicare civică reprezentată aici de „Let’s Do It, Romania!” – este un exemplu. Mulţi, mai ales tineri, sunt alături de noi, înţeleg nevoia unor astfel de acţiuni, însă încurajez autorităţile locale să fie şi ele alături de noi. Depinde foarte mult de primar, de consilierii locali să organizeze acţiuni de colectare a gunoaielor, a deşeurilor. Depinde foarte mult de dascăli, să facă muncă de conştientizare în şcoală, ca tinerii să înţeleagă că locul gunoaielor şi a deşeurilor nu este în natură, ci acolo unde ele se colectează. Sigur, aceste centre trebuie organizate iarăşi de autorităţi. Vedeţi că este un întreg circuit pe care trebuie să-l avem şi noi în România.
Este momentul pentru acţiuni decisive şi pentru a încuraja astfel de acţiuni, pentru a proteja, pentru a curăţa mediul, pentru asta am venit astăzi aici, împreună cu voluntarii „Let’s Do It, Romania!”. So, let’s do it! Adică la treabă!”, a afirmat şeful statului.
Despre „Let's Do It, România!“
Debutul mișcării a avut loc în Estonia, în anul 2008, unde, în numai cinci ore, 50.000 de voluntari au adunat peste 10.000 de tone de deşeuri.
În perioada 2011-2018 au fost derulate 400 de campanii de conştientizare, în urma cărora s-au colectat 18.000 de tone de deşeuri, iar din totalul voluntarilor implicaţi, 797.000 au fost elevi.
La nivel internațional, anul trecut, peste 18.7 milioane de voluntari din 180 de țări au luat parte la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day.
Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume
- Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
- Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2)
- În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
- Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
- Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
- Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
- România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.
- “Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.900.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică. (Sursă: Lets Do it Romania)
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰