Video Klaus Iohannis anunță investiții masive în infrastructura școlară, prelungirea stării de alertă și noi restricții pe timp de noapte
Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, după ce a avut o şedinţă de lucru cu membrii Guvernului privind siguranţa publică în unităţile de învăţământ, dar şi situaţia epidemiologică din România.
- Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de alertă
- Preşedintele României a vorbit şi despre lockdown-ul de Paşti
Klaus Iohannis a anunţat că principalul punct de discuţie a fost despre investiţiile în învăţământ, astfel încât elevii să poată studia în condiţii de siguranţă.
- Am avut mai multe discuții cu premierul și cu membri ai Guvernului despre prioritățile noastre și despre investițiile care trebuie începute. Am discutat despre dotarea spitalelor, pentru a oferi condiții mai bune; am discutat mult despre crearea de noi locuri de muncă mai ales pentru românii afectați de pandemie; am discutat despre școlile din România, dar și despre școli sigure și sănătoase pe care ni le dorim pentru copiii noștri; am discutat și despre un mediu curat pentru toți românii.
- Azi am avut o întâlnire despre școli sigure și sănătoase în România;
- Discuțiile de azi au vizat autorizațiile de securitate la incendiu, autorizațiile sanitare, dar și prioritățile de consolidare a fondului construit care deservește sistemul de educație;
- Avem mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu; peste 40% din clădiri sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat;
- Am discutat nu atât despre probleme, ci despre soluții; ne dorim să găsim soluții și să facem odată și odată pașii spre școli sigure;
- Am agreat ca prin alocările bugetare viitoare, zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate;
- Vor fi prevăzute fonduri pentru demararea unor investiții majore;
- Vom debirocratiza și vom simplifica procedurile pentru noi construcții și consolidări;
Starea de alertă va fi prelungită
Preşedintele României s-a declarat îngrijorat şi de evoluţia situaţiei epidemiologice din România şi a anunţat prelungirea stării de alertă. Klaus Iohannis a făcut un apel la români să nu irosească tot ce a fost obţinut prin campania de vaccinare, în care peste un milion de români au fost imunizaţi.
- Vreau să atrag atenția că cifrele din ultima săptămână privind pandemia sunt îngrijorătoare. Tendința de creștere e evidentă și din toate părțile ni se spune că presiunea pe secțiile ATI sunt tot mai mare;
- Haideți să nu irosim ce am câștigat prin campania de vaccinare;
- Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână, iar restricțiile vor fi păstrate, iar circulația pe timp de noapte va fi restricționată mai devreme, probabil de la ora 22:00;
- Nu avem în vedere un lockdown de Paști.
Klaus Iohannis, întâlnire cu membrii Guvernului
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru privind siguranţa publică în unităţile de învăţământ cu premierul Florin Cîţu, membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai IGSU şi INSP.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa de la ora 15,00 vor participa prim-ministrul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Corina Atanasiu, inspector general - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, gen. mr. Dan Paul Iamandi, şi Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.
Restricţii în Bucureşti, din cauza numărului în creştere de cazuri Covid-19
După o lună de la redeschiderea școlilor, elevii din Bucuresti s-au întors, de luni, în scenariul hibrid. Ministerul Educației a transmis duminică o instrucțiune către toate inspectoratele școlare și tuturor școlilor, pentru clarificarea aplicării prevederilor referitoare la funcționarea claselor terminale în școlile încadrate în scenariul roșu, precum și pentru clarificarea posibilității prezenței fizice în cadrul tuturor claselor, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei.
Astfel, unitățile de învățământ au obligația asigurării accesului la educație pentru toți preșcolarii sau elevii în unitățile de învățământ preuniversitar cu respectarea tuturor normelor de protecție, conform scenariilor aplicabile fiecărei școli.
În cazul funcționării unității de învățământ în scenariul roșu, pentru elevii claselor 8, 12 și 13, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maxim 15 elevi pe clasă pentru gimnaziu sau clasa a 8-a și maxim 17 elevi pe clasă pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal.
Sorin Cîmpeanu spune că şcolile nu sunt focare
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a precizat în urmă cu două zile că nu există o legătură directă între deschiderea şcolilor şi creşterea numărului de cazuri de coronavirus, pentru că şcolile nu sunt focare, dar mobilitatea generată de mersul la şcoală ar putea contribui.
Ministrul Educaţiei: "Strânsă legătură nu poate exista. Nu aş vrea să se inducă elevilor un sentiment de vinovăţie cum că ar putea transmite acest virus din cauza faptului că vor să aibă acces la educaţie. Este un pericol foarte mare".
Ministrul a precizat că, în ultima săptămână de şcoală, au existat 263 infectări în rândul elevilor, la aproape 3 milioane de elevi, şi mai puţin de 300 de infectări la angajaţi.
"La sfârşitul acestei săptămâni vom ajunge probabil la 50% din personalul didactic vaccinat şi la 35% din totalul personalului din învăţământ. Este un element important care contribuie semnificativ la asigurarea siguranţei în şcoli", crede ministrul.
Bilanț coronavirus în România. Aproape am atins din nou pragul de 5.000 de cazuri noi zilnice
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru marți, 9 martie 2021, că au fost înregistrate 4.989 cazuri noi cu coronavirus în ultimele 24 de ore, din 24.469 teste RT-PCR și 11.150 teste rapide antigenice. Au fost confirmate 835.552 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Până astăzi, 21.056 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 08.03.2021 (10:00) – 09.03.2021 (10:00) au fost raportate 93 de decese (56 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰