Antena Meniu Search
x

Kovesi, interviu pentru AP: "Sunt hotărâtă să îmi fac treaba, indiferent de presiunile care vor exista"

Laura Codruţa Kovesi a vorbit, într-un interviu pentru Associated Press, despre postul de procuror-şef european, pe care urmează să îl ocupe. "Sunt hotărâtă să îmi fac treaba, dacă voi fi numită, indiferent de presiunile care vor exista", a declarat fosta şefă a DNA.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 08.10.2019, 14:49

Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre noua funcţie de procuror-şef european într-un interviu pentru Associated Press Vezi și

Laura Codruţa Kovesi a vorbit, într-un interviu pentru Associated Press, despre postul de procuror-şef european, pe care urmează să îl ocupe. "Sunt hotărâtă să îmi fac treaba, dacă voi fi numită, indiferent de presiunile care vor exista", a declarat fosta şefă a DNA.

În interviul pentru AP, Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre un atac masiv la care a fost supus sistemul de justiţie în România în ultimii doi ani. Ea a dezvăluit şi cum a reacţionat când a aflat că va fi viitorul procurorul-şef european, funcţie pe care o consideră foarte importantă. "Faptul că am rezistat, cred că este un element în plus că voi rezista şi în continuare", spune Kovesi.

"Dacă ţi-e teamă, renunţi"

Kovesi e aşteptată să preia funcţia de Procuror-şef european anul viitor, în Luxemburg. În interviul pentru Associated Press, s-a arătat pregătită pentru noul job, după experienţa avută în România.

"Dacă ţi-e teamă, dacă ai ezitări, renunţi şi îţi alegi altă meserie! Ca procuror, ştii că acesta este rolul tău, să lupţi cu cei care comit fapte penale şi care nu sunt foarte drăguţi întotdeauna şi trebuie să te aştepţi ca, întotdeauna, la astfel de investigaţii, va fi întotdeauna şi o contrareacţie. N-aş putea să zic că mă simt antrenată, cu ghilimele de rigoare, după ce s-a întâmplat în România în ultimii doi ani. Dar cred că, prin ceea ce am trecut în ultimii doi ani, atacurile la care am fost supusă, presiunile la care am fost supusă, hărţuirile la care am fost supusă şi eu, şi colegii mei din DNA... Am fost insultaţi în public, ameninţaţi, umiliţi, şi noi, şi familiile noastre. Faptul că am rezistat, cred că este un element în plus că voi rezista şi în continuare. Şi sunt hotărâtă să îmi fac treaba, dacă voi fi numită, indiferent de presiunile care vor exista!", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

De la Luxemburg, Kovesi va coordona lupta anti-corupţie la nivel european.

"Cred că toate statele europene au conştientizat faptul că este un fenomen la nivel european, acesta al folosirii în mod ilegal a unor fonduri europene şi că trebuie să existe o abordare unitară în a le investiga. Probabil, acesta a fost şi punctul comun între majoritatea statelor membre, pentru că acum există şi o anumită discuţie dacă se va extinde competenţa acestui parchet şi pentru alte fapte, cum este terorismul. Însă, în tratatul de la Lisabona, înfiinţarea acestei instituţii a fost prevăzută în mod clar şi direct pentru investigarea fraudelor cu fonduri europene", a mai spus pentru AP.

"Atac extraordinar de mare asupra justiţiei"

În acelaşi interviu, Laura Codruţa Kovesi a acuzat un atac masiv la care a fost supusă justiţia în România. 

"În ultimii doi ani, sistemul de justiţie a trecut printr-un atac extraordinar de mare. Şi extrem de agresiv! A fost clar pentru noi, atunci când am început activitatea în DNA că, la acţiunile noastre, va exista o contraacţiune. Însă, ceea ce a venit înapoi asupra sistemului judiciar a fost un atac masiv, un atac extrem de mare, un atac repetat, care s-a desfăşurat pe mai multe planuri, prin modificări legislative, prin campanii de intimidare şi hărţuire a magistraţilor, prin campanii de investigare a lor disciplinară şi a unor controale nenumărate şi care deja sunt cunoscute, prin atacuri ale persoanelor care au fost investigate sau a anumitor politicieni, atacuri asupra instituţiei, atacuri asupra unor persoane", declară fosta şefă a DNA.

"Am văzut ştirile din presă"

Kovesi a vorbit şi despre momentul în care a aflat că şi Consiliul European o susţine pentru şefia parchetului european.

"Am aflat din presă, pentru că nu am participat la acea şedinţă, nu am fost invitaţi. Am văzut ştirile din presă, ulterior am contactat mai multe persoane care lucrează în instituţii europene pentru a-mi confirma acest vot. Pot să spun că am fost bucuroasă, evident. Şi am primit acest vot ca un semn de susţinere şi de încurajare pentru procurorii şi judecătorii din România, în primul rând. Am primit acest vot ca pe un semn de apreciere pentru ceea ce sistemul de justiţie a făcut în ultimii ani în lupta cu corupţia, dar, în special, am considerat că acest vot a fost pentru toţi românii care, în ultimii ani, au susţinut lupta anticorupţie, au susţinut statul de drept şi valorile europene", a spus Kovesi.

Ea a dezvăluit şi cine a fost prima persoană cu care a vorbit după ce a aflat că va fi viitorul Procuror-şef european.

"Când am avut confirmarea, pe mama am sunat-o!", a declarat pentru reporterii AP.

"Nu voi intra în politică"

În interviu, Kovesi a dezminţit că are intenţii să intre în politică şi să candideze şi a spus că preferă să rămână procuror.

"Ştiţi de ce zâmbesc? Pentru că în ultimii 4 ani cred că am fost întrebată de sute de ori dacă voi intra în politică. De fiecare dată am spus nu! Nu, nu, nu! Voi rămâne în sistemul de justiţie, aici îmi doresc să rămân. Cu toate acestea, nu am fost crezută, nu ştiu de ce. Orice activitate pe care am făcut-o, să spun, uşor ieşind din matca profesională, a fost interpretată altfel. Şi aici mă refer la nişte întâlniri pe care le-am avut în cadrul unor programe, cu elevi şi studenţi, s-a apreciat la vremea respectivă că fac campanie electorală. Da, o să fiu foarte clară: deci, dorinţa mea este să rămân în sistemul de justiţie. Sunt deja procuror de 24 de ani. Am 46 de ani. Aproape jumătate din viaţă pot să spun că am fost procuror! Este ceva ce am făcut cu pasiune şi care mi-a plăcut. De aceea am şi intrat în această candidatură, pentru că mi-am dorit să fiu în continuare procuror, să pot contribui într-un fel cu experienţa pe care o am la ceva important. Şi, într-adevăr, a avea o instituţie nouă europeană pentru procurori, care să facă investigaţii de la nivel european este ceva important şi simt că pot să fac parte din acest proiect", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Interviul pentru AP a fost acordat pe 4 octombrie, la Bucureşti, iar agenţia l-a dat publicităţii marţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Kovesi, interviu pentru AP: "Sunt hotărâtă să îmi fac treaba, indiferent de presiunile care vor exista"