Antena Meniu Search
x

Video La 18 ani, David, un elev din Suceava, a fost admis la o celebră universitate din Statele Unite

Un elev din Suceava a fost admis anul acesta la o celebră universitate de peste Ocean. David Turturean, multiplu campion internaţional la Astronomie și Astrofizică, a parcurs tot procesul de admitere și urmează sa plece în vară în Statele Unite pentru a urma cursurile MIT, Massachusetts Institute of Technology. Într-un interviu acordat reporterilor noştri, David explică şi cum a ajuns acolo.

de Redactia Observator

la 12.04.2021, 17:37

Vezi și

David are 18 ani și este elev la Colegiul Ştefan cel Mare din Suceava. A decis să plece peste hotare anul trecut când şi-a dat seama că nivelul la care a ajuns el este mult peste ceea ce poate face în România.

David Turturean, viitor student MIT: „Eu unul voiam sa urmez ceva pe astrofizică sau pe fizică mai complexă, mai teoretică, ideea mea nu este să studiez în străinătate sau departe de casă, dar voiam un mediu propice dezvoltării mele şi să corespundă nivelului de excelenţă la care am ajuns până acum.

Deşi s-a gândit şi la Marea Britanie, BREXIT-ul şi pandemia l-au convins să se orienteze peste Ocean. Iar în ţări ca Japonia şi China există o barieră lingvistică.

Un proces de admitere complicat

David Turturean, viitor student MIT: „Răspunsurile la facultăţle din SUA vin pe portalurile lor online. MIT are o tradiţie, în fiecare an scot admiterile la ora Tau, adică la 1.59. Ne-am bucurat foarte tare cu părinţii, când am accesat site-ul şi am văzut că am fost admis”.

Pentru a ajunge la MIT, procesul de admitere este destul de complicat. Cu atât mai mult cu cât sistemul de peste Ocean este complet diferit faţă de cel de aici.

David Turturean, viitor student MIT: “În SUA este foarte complicat procesul de aplicaţie, a trebuit să dau examene, să dau tofel-ul, a trebuit să dau sit-ul care e un examen pe care multă lume îl aseamănă cu bac-ul american”.

David a trebuit să scrie mai multe eseuri în care să-şi justifice alegerea şi să se prezinte. Deşi i-a convins pe americani că va fi studentul potrivit, David spune că încă nu s-a hotărât să rămână acolo după ce termină studiile.

David Turturean, viitor student MIT: “Mai sunt patru ani de licenţă apoi vor urma şi studiile de după licenţă şi o să văd cum pot plia eu pe ce este în ţară. în principiu, vreau, dar o să vedem ce oportunităţi apar”.

Lipsa de motivaţie

Părinții lui David nu vor avea grija taxei de școlarizare pentru că bursa pe care o primește îi va acoperi aproape toate cheltuielile. După 12 ani de şcoală în România, David crede că ştie acum ce lipseşte sistemului de educaţie din ţara noastră.

David Turturean, viitor student MIT: “E lipsa de motivație și lucruri făcute pe jumătate, nu la liceul meu...cazuri de profi care nu cunosc materia...energia care se asociază școlii nu e una pozitivă...în unele se simte acest dezinteres, delăsare. Sunt mulți miniștri care au fost miniştri pentru o zi şi asta nu e ok pentru sistem”.

David are cinci medalii la olimpiade şi concursuri internaționale de Astronomie și Astrofizică. Iar la MIT va avea încă 4 colegi din România, toţi din Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » La 18 ani, David, un elev din Suceava, a fost admis la o celebră universitate din Statele Unite