Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video La doi ani de la cutremurul de 5,7 pe scara Richter din Oltenia, reconstrucţia încă nu s-a terminat. Autorităţile ar fi depus dosare incomplete

La doi ani de la cel mai puternic cutremur din Oltenia, care a afectat peste o sută de clădiri publice şi case, reconstrucţia încă nu s-a terminat. Unele şantiere înaintează greu, iar în alte localităţi, primarii nu au făcut nici măcar cereri pentru banii puşi la dispoziţie de guvern. 

de Diana Speretoiu

la 14.02.2025 , 20:06

La Arcani, epicentrul seismului de 5,7 din 2023, se lucrează de zor la construirea unei şcoli. Cea veche a fost demolată - nu mai era sigură pentru elevi.

Noua şcoală costă opt milioane de lei şi a fost proiectată să reziste seismelor puternice. 

"De trainică şi rezistentă, într-adevăr, din ce a reieşit, la calculele făcute de proiectanţi, ar fi undeva rezistentă la 9,5 pe scara Richter. Grinzi foarte mari, fundaţia e de doi metri 50, în pământ, şi este foarte bine legată în fier", a declarat Aristică Coiculescu - primarul comunei Arcani.

Vezi și

Autorităţile ar fi depus dosare incomplete

Pe acelaşi subiect

Localnicii sunt supăraţi fiindcă primăria a fost refăcută, dar pentru bisericile afectate de cutremur s-au găsit mai greu fonduri. Au fost scanate 3D, expertizate şi abia de curând autorităţile au obţinut bani europeni pentru consolidarea lor.

Pentru că deveniseră periculoase pentru credincioşi, două biserici din localitate, serios afectate de cutremure, sunt închise de doi ani. Iar slujbele au fost mutate în Căminul Cultural.

La Târgu Jiu, clădirea Prefecturii, veche de peste 120 de ani, arată şi astăzi de parcă seismul a zguduit-o ieri. Din interior se vede cerul prin tavan. Va fi modernizată de Compania Naţională de Investiţii.

"Este un monument istoric, este o clădire simbol a judeţului nostru şi avem o expertiză care ne obligă să părăsim această clădire. clădirea construită în '70 e risc seismic 1, clădirea monument istoric este risc seismic 2", a declarat Cosmin Popescu - Preşedintele CJ Gorj.

Toţi primarii localităţilor afectate de cutremurele din Gorj sau cu risc seismic pot obţine bani de la Guvern, dar au depus dosare incomplete, spune ministrul Dezvoltării.

"Sunt 5 şcoli şi 2 instituţii în domeniul culturii. Avem doar doua obiective in care autoritatile locale au venit cu documentaţia completă şi au primit finantare de la Guvern", a declarat Cseke Attila - Ministrul Dezvoltării.

Pentru a monitoriza zona afectată de cel mai puternic cutremur din Oltenia, autorităţile au fost instalat staţii seismice şi au filmat cu drona zonele greu accesibile ca să evalueze pagubele. 

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ați fost nevoiți să renunțați la anumite produse alimentare din cauza scumpirilor?
Observator » Evenimente » La doi ani de la cutremurul de 5,7 pe scara Richter din Oltenia, reconstrucţia încă nu s-a terminat. Autorităţile ar fi depus dosare incomplete