Liviu Dragnea: Legile justiției sunt discutate săptămâna viitoare în coaliție, apoi vor fi supuse dezbaterii
Liderii coaliţiei de guvernare vor discuta săptămâna viitoare forma finală a pachetului de legi pe justiţie, după care va începe etapa dezbaterii acestuia.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Liderii coaliţiei de guvernare vor discuta săptămâna viitoare forma finală a pachetului de legi pe justiţie, după care va începe etapa dezbaterii acestuia, a declarat joi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.
Dragnea spune că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, se apropie de final cu acest pachet.
"Astăzi dl Toader n-a putut să ajungă la şedinţa de guvern. Din ce ştiu, şi ce ştie şi premierul, este că acum, după ce a venit avizul de la CSM - de fapt a venit un reject 'nu e nimic un acolo', o mare parte din propunerile ministrului justiţiei au fost primite la Ministerul Justiţiei mai demult din partea CSM-ului -, că lucrează la forma finală. Şi, în perioada următoare, săptămâna viitoare, va avea (ministrul justiţiei - n.r.) o discuţie cu premierul, vom discuta în coaliţie despre acest pachet de legi şi vom purcede la lansarea dezbaterii", a declarat Dragnea la Romania TV.
În opinia acestuia, trebuie să înceapă dezbaterea în Parlament, "aşezat, transparent, normal, cu bună-credinţă, în care cei care într-adevăr sunt implicaţi în acest sistem să vină la Parlament în comisia specială care a fost constituită pentru acest scop să se dezbată strict aceste legi, cu argumente, fără să mai vedem la televizor tot felul de specialişti - între ghilimele - în ale justiţiei şi în ale dreptăţii care spun că nu sunt bune, care spun că afectează independenţa justiţiei şi care spun că prin aceste legi se subordonează justiţia cuiva, dar care nu se duc pe prevederi".
"Am înţeles că s-a generat foarte mult scandal pe cine numeşte procurorii-şefi şi pe Inspecţia Judiciară. Ministrul Justiţiei a spus de la început că sunt două variante acolo - ori să treacă la Ministerul Justiţiei ori să fie instituţie autonomă. Eu am spus de la început, în mai multe rânduri: în opinia mea, Inspecţia Judiciară trebuie să fie o instituţie autonomă. (...) Eu până acum n-am găsit argumente, chiar dacă intru în divergenţă cu ministrul justiţiei, ca preşedintele României să nu fie scos din această procedură de numire. O să vedem ce se întâmplă în Parlament. Le dăm la o parte pe aceste două. Unde este problema? (...) Este prea multă patimă în condiţiile în care Parlamentul este locul unde să se discute serios, să se dezbată serios, să vină toate asociaţiile magistraţilor. Şi acolo, împreună cu parlamentarii, să dea forma finală pentru orice articol", a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Sursa: Agerpres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰