Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban anunță controale în toate secțiile ATI din țară, după incendiul de la Spitalul Piatra Neamț

Premierul Ludovic Orban a anunțat controale în toate secțiile de terapie intensivă din țară, care vor funcționa în viitor în baza unui plan de conformare, după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamţ, afectat în weekend de un incendiu soldat cu 10 morţi.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 16.11.2020, 12:20

Ludovic Orban anunță controale în toate secțiile ATI din țară
Ludovic Orban anunță controale în toate secțiile ATI din țară - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta
  • În incendiul izbucnit sâmbătă seara la secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au murit 10 persoane, iar alte 7 au fost grav rănite.
  • Medicul rănit în incendiu a fost transferat pentru tratament la un spital din Belgia.

”Primul subiect a fost planul de verificări efectuate de Direcția de Sănătate Publică în toate secțiile ATI din spitale. (...) Urmărim conformitatea cu reglementările privind funcționarea secțiilor de terapie intensivă. În urma acestor controale o să existe un plan de conformare, care va fi adus la cunoștința managerilor spitalelor. Orice reparație, orice achiziție, orice modernizare necesară va fi inclusă în acest plan de conformare. Am discutat posibilitatea de a deconta toate aceste cheltuieli printr-o finanțare europeană nerambursabilă”, a anunțat Ludovic Orban, după o ședință de urgență la Ministerul Sănătății.

Ludovic Orban a mai anunțat că numărul paturilor din spitale destinate bolnavilor de Covid-19 va crește cu 200 în această săptămână.

„Planul pe săptămâna asta prevede o creștere a capacității de internare a bolnavilor de Covid cu cel puțin 200 de paturi”, a spus Orban.

Întrebat de jurnaliști despre declarația ministrului Tătaru privind vina colectivă în cazul de la ATI Piatra Neamț, Ludovic Orban a subliniat că a fost făcută într-un moment dificil și că ”întotdeauna există vinovați individuali pentru fiecare nerealizare”.

”Într-un moment dificil, a făcut o declaraţie. Întotdeauna există responsabili, există vinovaţi individuali pentru fiecare nerealizare. Din punctul meu de vedere acum, în schimb, treaba noastră este să rezolvăm toate problemele, să asigurăm reducerea numărului de infectări, prin respectarea normelor de protecţie sanitară, să asigurăm tratarea pacienţilor care se îmbolnăvesc şi să găsim soluţii pentru orice situaţie care apare, inclusiv soluţia de a putea realiza rapid orice lucrare e necesară, de modernizare, de reparaţii, pentru a putea conferi siguranţă în secţiile de Terapie Intensivă - siguranţă care este oricum în secţiile de Terapie Intensivă”, a spus Orban.

Premierul a subliniat că ”nu trebuie judecate toate secţiile de Terapie Intensivă după ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ”, însă Guvernul vrea să se asigure că ”o dată în plus” și să sprijine managementul spitalelor ”pentru a putea asigura toate dotările şi lucrările necesare în secţiile de Terapie Intensivă".

Aflat la Spitalul mobil de la Leţcani din Iaşi, ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a afirmat că pentru tragedia de la spitalul din Piatra Neamţ există o vină colectivă și a anunțat că va face o reevaluare a întregului sistem medical.

În incendiul izbucnit sâmbătă seara la secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au murit 10 persoane, iar alte 7 au fost grav rănite, printre care şi medicul de gardă, care a suferit arsuri pe circa 40% din suprafaţa corpului.

Acesta a fost transferat pentru tratament la un spital din Belgia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban anunță controale în toate secțiile ATI din țară, după incendiul de la Spitalul Piatra Neamț