Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban: Oh, Belina! Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrația statului (Video)

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, la debutul ședinței de Guvern, că insula Belina revine în administrația statului, după ”o lungă perioadă în care a rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului și ai lui Liviu Dragnea”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 21.05.2020, 17:15

Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrația statului
Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrația statului - Gov.ro
  • Orban a anunțat că atât insula, cât și brațul Pavel revin în administrația statului.
  • Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră transferate, în 2013, Consiliului Județean Teleorman, printr-o hotărâre de Guvern.

”Am o veste bună să vă dau: după o lungă perioadă în care Insula Belina şi Braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului şi ai lui Dragnea, astăzi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul-verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina şi a Braţului Pavel, iar preluarea - de asta a şi apărut o întârziere faţă de planul pe care l-am avut - se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul judeţean, adică beneficiarul îl ştiţi foarte bine: Tel Drum. Practic, preluarea va fi curată​”, a spus Orban.

Premierul Ludovic Orban a adăugat că vor trebui analizate construcţiile "ilegale" realizate acolo, iar Ministerul Mediului va pregăti o hotărâre de Guvern referitoare la modul de administrare a Insulei Belina.

”Sigur, după aia, trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal în Insula Belina şi trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina şi a Braţului Pavel. (...) Aşteptăm hotărârea de Guvern cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist în care baroni roşii au încercat să transforme în moşie proprie, practic, proprietăţi ale statului român", a mai spus Orban.

Insula Belina și Brațul Pavel au fost transferate printr-o Hotărâre de Guvern, în 2013, Consiliului Județean Teleorman. Ulterior, după doar câteva zile, ele au ajuns la Tel Drum și au fost exploatate de apropiați ai familiei lui Liviu Dragnea.

Insula Belina a ajuns să fie exploatată de apropiați ai lui Dragnea

Insula Belina face și obiectul unui dosar în care procurorii DNA i-a trimis în judecată, în iunie 2018, pe fostul secretar de stat Sevil Shhaideh și pe fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea.

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul "Belina", fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Potrivit anchetatorilor, insula Belina şi braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban: Oh, Belina! Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrația statului (Video)