"Măi, ce le plesneşte". Mesaj RO-Alert pentru nordul judeţului Tulcea, în urma unui nou atac rusesc asupra Ucrainei. Precizările MApN
Momente de panică pentru locuitorii din judeţele Galaţi şi Tulcea, după ce armata rusă a bombardat din nou portul Reni, aflat aproape de granița Republicii Moldova, dar și a României. Mai multe explozii au fost văzute de către oameni pe teritoriul ţării, iar în Tulcea autorităţile au emis chiar şi un mesaj Ro-Alert.
În sunete de bombardamente s-au trezit românii de lângă graniţă în miez de noapte. Explozii puternice și lumini strălucitoare au fost observate peste Dunăre, semn că portul Reni este atacat de către armata Rusă. Focurile au fost vizibile chiar și de la Vama Giurgiulești, aproape de granița cu Republica Moldova. "Auzi, ia! Măi, da ce le plesneşte, măi, frate! Uite antiaeriana, uite-o! Sunt 20, măi, oameni buni", sunt reacţiile localnicilor.
"Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj de tip Ro-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea prin care informează locuitorii despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Acest mesaj este transmis după ce structurile cu rol e apărare a frontierelor au detectat posibile ţinte în apropiere de graniţele României", a declarat Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea.
În ciuda temerilor, autoritățile subliniază că România nu a fost vizată de atacuri. "Facem precizarea că în astfel de situaţii nu teritoriul românesc este vizat de atacurile Federaţiei Ruse, ci zone şi obiective portuare aflate pe malul stâng al Braţului Chilia Veche şi a fluviului Dunărea, pe teritoriul Ucrainei",mai spune Daniel Năstase.
În județul Tulcea, ultimul RO-Alert a fost transmis la sfârşitul lunii trecute, când localnicii din zona de nord-est au fost avertizați că există posibilitatea căderii unor obiecte în zona graniței cu Ucraina, iar oamenii au fost sfătuiți să se adăpostească.
- Rusia ar putea testa articolul 5 al NATO până în 2023, avertizează un oficial UE
- O jurnalistă rusă a fost aruncată în aer de o mină în timp ce filma un reportaj în Belgorod, la granița cu...
- Detaliile discuțiilor ruso-americane de la Riad, care au durat 12 ore, nu vor fi făcute publice, anunță Kremlinul
- Ungaria: Este exclus ca Ucraina să adere la UE înaintea ţărilor din Balcanii de Vest
- Negocierile SUA-Rusia la Riad s-au încheiat după 12 ore. Casa Albă şi Kremlinul vor publica astăzi o...
Ce spune MApN
”În noaptea de miercuri, 12 februarie, spre joi, 13 februarie, sisteme de drone ruseşti au executat un nou atac asupra unor obiective civile şi de infrastructură aflate pe teritoriul Ucrainei, în apropierea frontierei cu România. Ca urmare a faptului că sistemele de monitorizare şi supraveghere radar ale Ministerului Apărării Naţionale au semnalat ţinte aeriene care au evoluat pe diferite traiecte de zbor în spaţiul aerian ucrainean, în proximitatea spaţiului aerian naţional, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în jurul orei 23, privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei în zona de graniţă a judeţelor Tulcea şi Galaţi”, informează MApN.
Pentru supravegherea şi monitorizarea spaţiului aerian din zonă, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române şi, ulterior, două aeronave Eurofighter ale Forţelor Aeriene Spaniole, aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea, respectiv 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
”Sistemele radar ale MApN au identificat, în jurul orei 00.30, o ţintă aeriană care a intersectat pentru scurt timp spaţiul aerian naţional, în apropiere de localitatea Reni, pe o adâncime de aproximativ 1 km în interior, îndreptându-se ulterior către spaţiul aerian ucrainean. Totodată, a fost semnalată o posibilă zonă de impact pe teritoriul naţional, în apropierea frontierei româno-ucrainene, la aproximativ 10 kilometri est de limita administrativă a municipiului Galaţi, fără să fie raportate pagube materiale”, precizează Ministerul Apărării Naţionale.
La ora 01.10 a fost transmis indicativul de încetare a alertei aeriene în cele două judeţe, aeronavele de luptă revenind ulterior pe bazele aeriene de dislocare. Conform procedurilor, joi dimineaţă, forţele MApN vor efectua cercetări în locaţia semnalată, precum şi în alte zone aflate în proximitatea obiectivelor ucrainene atacate de forţele ruse.
”MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi intră în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, transmite MApN.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰