Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Mamaie, mai poți?". Bătrână, filmată cum de-abia merge cu cadrul, dar se urcă la volan

La prima vedere inspiră respect, însă zilnic demonstrează că, după o vârstă, bătrânii cu drept de șofat sunt adevărate pericole la volan. Zilele trecute, un vârstnic a fost filmat cum conduce pe contrasens pe autostradă. Iar o bătrânică, care poate merge doar cu ajutorul unui cadru, se urcă la volan și conduce prin oras. Sunt doar câteva dintre exemplele alarmante, în urma cărora mai mulți parlamentari încearcă să schimbe legea. 

de Ana Grigore

la 11.10.2024 , 19:54

"Mamaie, mai poţi să conduci maşina?"

"Da!"

"Păi cum aşa?"

Vezi și

"Uitaţi aşa!"

Pe acelaşi subiect

"Mai ai instincte?"

"Din moment ce mă vedeţi cu volanul în mână".

"Cu cadrul ăla, abia poţi să mergi, cum să conduci? Dacă îţi sare un copil în faţă?"

"Am grijă să nu îmi sară!", este dialogul dintre un martor și bătrânica șoferiță. 

Din cadrul de mers, această bătrână din Târgu Jiu a trecut direct la volan. Femeia a oprit neregulamentar şi a mers să îşi rezolve treburile. La întoarcere, a fost filmată de un trecător.

Bătrâni, pericol public la volan

Tot zilele trecute, un șofer de 85 de ani a fost surprins de o cameră de bord în timp ce circula pe contrasens pe autostradă. Șoferul care a filmat momentul a evitat la timp impactul care ar fi putut fi mortal. Iar o altă femeie de 81 de ani din Oradea i-a impresionat pe internauți, după ce a fost filmată de nepot cum conducea.

Nouă milioane de oameni au permis de conducere în România. Aproape un sfert dintre ei au între 51 şi 70 de ani. Sunt însă şi mulţi veterani la volan - peste un milion de şoferi au împlinit deja 71 de ani.

Specialiștii cred că persoanele de vârsta a treia pot fi adevărate pericole pe șosele.

"Din păcate, se întâmplă, da, ca la persoane în vârstă să nu mai aibă aceleași reflexe, nu mai văd bine și reacționează instinctiv, impulsiv, nu mai simt viteza, nu mai simt controlul mașinii și pot duce la accidente rutiere", a declarat Sorin Bădică, expert auto.

Soluţia ca tragediile să fie evitate sunt controalele medicale, care în prezent se fac obligatoriu o dată la zece ani, indiferent de vârstă.

"Ar fi de ajutor ca acele evaluări medicale, după o anumită varstă, să se faca mai des si sa se facă temeinic. Cu consultatii care sa evalueze corespunzător si functiile cognitive si pe parte neurologică, pe partea reflexelor. Reflexele pot fi incetinite dar inaintarea in varsta nu este egală cu pierderea capacitătii de a conduce", a declarat Romona Ionescu, medic psihiatru.

Proiect de lege modificat pentru șoferii vârstnici

Un proiect de lege care îi vizează pe șoferii vârstnici se află pe masa deputaţilor.

"Înseamnă o modificare cu privire la valabilitatea permiselor pentru cei peste 70 de ani. Sa fie redusă de la 10 la cinci ani, astfel încât verificarea medicală periodică să fie din cinci în cinci ani, iar pentru cei de peste 80 de ani, valabilitatea permiselor să ajungă la doi ani de zile", a declarat Cristian Ichim, inițiator proiect.

Dacă proiectul va fi adoptat, cei care nu mai au capacitatea de a conduce vor fi depistați mai rapid, iar astfel ar putea ajuta la sporirea siguranței rutiere, cred oficialii.

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Evenimente » "Mamaie, mai poți?". Bătrână, filmată cum de-abia merge cu cadrul, dar se urcă la volan