Video Marina pakistaneză îşi întăreşte flota cu corvete făcute la Galaţi. Pe şantierul naval s-au construit zeci de nave militare, niciuna pentru ţara noastră
Pakistanul îşi consolidează flota militară cu nave construite în ţara noastră, pe Şantierul Naval din Galaţi. Aceleaşi tipuri de corvete care trebuiau construite pentru România, tot patru la număr, au fost făcute pentru Marina Militară a Pakistanului. Iar ieri a fost lansată pe apă cea de-a treia navă din seria pakistaneză. România mai are însă de aşteptat pentru că de 7 ani programul este blocat.
- A primit două corvete şi urmează alte două noi vase de luptă
Vaporul marinei pakistaneze face parte dintr-o serie de nave construite la Galaţi cu un grad ridicat de adaptabilitate, capabile să desfăşoare misiuni dintre cele mai dificile.
Jan Wim Dekker, ofițer comercial șef Damen: Misiuni în ceea ce privește salvarea pe mare, misiuni pentru inspecţii navale şi de asemenea aceste vase foarte bune pentru instruirea militarilor.
Daniel Vrabie, managerul de proiect: Nava are tehnologii avansate şi sisteme foarte avansate. Poate fi utilizată în multe operaţiuni, inclusiv în cele de război dacă este nevoie.
După ce a primit două corvete din România în anul 2020, marina pakistaneză a mai cerut alte două noi vase de luptă de acelaşi tip. Lucrările au fost făcute în regim de securitate strictă, iar datele tehnice sunt, cel puţin deocamdată, confidenţiale. Cele patru nave ultramoderne vor deservi pentru patrularea maritimă în Marea Arabiei din Oceanul Indian.
Amiral Naveed Ashraf, Marina Militară a Pakistanului: Marina pakistaneză contribuie la pacea şi securitatea regională prin prezenţa constantă în zona ei de responsabilitate.
Zeci de nave militare, construite la Galați
Până acum, în Şantierul Naval Galaţi au fost construite peste 40 de nave militare şi nave speciale, destinate unor ţări NATO sau unor parteneri ai Alianţei. În schimb, niciun lider politic care a condus ţara în ultimii 16 ani nu a reuşit să impună dotarea Forţelor Navale ale României cu nave de luptă.
Florin Spătaru, fost ministru al Economiei: România are nouă şantiere navale, suntem a patra, al patrulea mare producător european de nave şi-atunci e normal atât timp cât ai această capabilitate să-ţi faci navele în România.
Vlad Gheorghiţă, şeful Armatei: Avem un program de înzestrare destul de ambiţios al Armatei Române. Este una din priorităţile mele pentru a asigura capabilităţi corespunzătoare Forţelor Navale Române. Cel mai probabil an,ul viitor o să declanşăm o procedură competitivă pentru achiziţionarea de capabilităţi.
Ultima navă militară care a intrat în dotarea marinei române este un vânător de mine, cumpărat la mâna a doua, din Marea Britanie, la sfârşitul anului trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰