Video Mărturia tatălui elevului din Botoșani care a ajuns la spital, după ce colegii i-ar fi dat foc în timpul orei: ''L-au ars la gât şi la piept''
E anchetă la o şcoală din Botoşani, după ce un elev a ajuns în spital cu arsuri grave. Băiatul susţine că un coleg a aruncat cu o substanţă inflamabilă peste el şi apoi i-a dat foc. Incidentul şocant a avut loc chiar în timpul orei, după ce profesoara, care este şi directoarea liceului, a ieşit din sală câteva minute. După incident, femeia şi-a dat demisia de la conducerea şcolii.
Un sfert de oră a lipsit profesoara din sala de clasă. Copiii erau liniştiţi, în bănci, când a plecat ea. Când s-a întors, Marius era ars pe piept şi pe faţă. Un singur copil rămăsese lângă el să îl ajute, restul fie se îndepărtaseră de el, fie fugiseră.
Mihaela Ştefănucă, directoarea liceului: El atât a strigat: mi-au dat foc, mi-au dat foc. Ei au spus doamna nu este adevărat, nu este adevărat.
Copilul spune că a fost stropit cu substanţa folosită pentru a şterge tabla magnetică din clasă.
Mihaela Ştefănucă, directoarea liceului: Ar fi şters tabla, după care a luat spray-ul respectiv să şteargă de pe bancă tot ce a scris el. Avea o brichetă în mână, iar colegii spun că au încercat să-i ia bricheta. Nu ştiu cum s-a aprins.
- "El atât striga: Mi-au dat foc, mi-au dat foc!". Un elev din Botoșani a ajuns la spital, după ce colegii i-ar fi...
- Copil de 13 ani, filmat în timp ce conducea un autoturism prin Tecuci. În dreapta, se afla chiar mama sa
- "Tratament" cu vânătăi, administrat unui copilaş de un an la Spitalul din Feteşti. Eduard poartă pe piele...
Mihai Rădeanu, tatăl copilului: După câte se auzea, i-a dat foc la copil, unul îl ținea și altul i-a dat foc, l-au ars la gât şi la piept aici.
Reporter: Dar copiii spun că și-a dat foc singur, cum așa ceva?
Mihai Rădeanu, tatăl copilului: Nu cred!
Băiatul a fost preluat de o ambulanţă direct de la şcoală cu arsuri grave. Acum este internat la spitalul de urgenţă pentru Copii din Iaşi.
Cătălin Mihailiuc, medic pediatru: Suprafaţa arsă 18-20 la sută, gradele de arsură 2,3 şi pe o mică suprafaţă chiar gradul 4, în zona sternului.
Marius este unul din cei 26 de copii cu nevoi speciale care învaţă la Liceul Tehnologic din Flămânzi. Băiatul are handicap mental de gradul I şi ADHD. Ar fi avut accese de violenţă în trecut şi singura de care asculta era mama lui. Femeia însă este grav bolnavă, l-a lăsat pe băiat în grija tatălui şi s-a mutat în alt oraş, la copiii ei dintr-o altă căsătorie.
Mihaela Ştefănucă, directoarea liceului, pentru Monitorul de Botoșani: Dintre acești 26 de copii, cel puțin șase nu sunt pentru învățământul în masă. Au accese de violență, inclusiv Marius are accese de violenţă.
Cecilia Spătaru, DGASPC: Instituţia noastră nu a fost sesizată cu privire la anumite probleme legate de copil, de şcoală, şcoala nu ne-a sesizat, nici autoritatea locală, nici familia.
Cătălina Lupașcu, șefa Centrului Județean de resurse și asistență educationala: În condiţiile în care elevul nu se adaptează la învăţământul de masă, există posibilitatea ca şcoala sau familia să solicite o nouă evaluare a copilului şi orientarea copilului către învăţământul special.
Copiii ar fi monitorizaţi de un consilier şcolar, însă nu au profesor de sprijin la clasă.
Reporter: Profesorul de sprijin ar trebui angajat de cine?
Mihaela Ştefănucă, directoarea liceului: Nu ştiu de cine. Nu am avut niciodată.
Responsabilitatea este chiar a directorului de şcoală să facă demersurile. Însă procedura e îngreunată de faptul că mulţi copii nu au acte care să certifice că au nevoi speciale.
Alexandrina Macovei: Mulţi părinţi refuză să ducă copiii la diagnostic şi la comisia de expertiză.
Tatăl susţine că băiatul a mai avut probleme cu colegii şi în trecut
Marius este un copil cu diagnostic. Iar tatăl său spune că ceilalţi colegi profită de dizabilitatea lui ca să îl manipuleze şi îl şi lovesc.
Mihai Rădeanu, tatăl copilului: Înainte îl mai băteau copiii. Copilul nu minte.
Mihaela Ştefănucă, directoarea liceului: Mi se spune tot timpul că pentru egalitate de șanse, copiii cu CES trebuie să învețe în mediul școlar. Orice copil cu CES vine la școală. Dar nimeni nu pune în balanță suferința celorlalți copii din clasă.
La câteva ore după incident, profesoara a demisionat din funcţia de director al şcolii. Toate sticluţele cu substanţa inflamabilă au fost scoase din şcoală. Recipientul folosit pentru curăţarea tablei nu are instrucţiuni în limba română. Producătorul atenţionează în limba engleză că este un produs foarte inflamabil, iritant cu pielea şi că trebuie ţinut departe de accesul copiilor. Între timp, oamenii legii au declanşat o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat în sala de clasă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰