Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Medicii, epuizați şi dezarmaţi în faţa celor care neagă existenţa coronavirusului: "Toată munca noastră s-a dus pe apa Sâmbetei" (Video)

Epuizaţi şi dezarmaţi în faţa celor care neagă existenţa coronavirusului, medicii încep să cedeze - fizic şi psihic. După patru luni de efort continuu, doctorii aruncă mănuşa coronascepticilor: "hai cu noi la terapie intensivă", spune unul dintre ei, iar un altul completează "avem şi lumânări". Mesajele tranşante ascund durerea unor oameni care şi-au abandonat familiile ca să-i salveze pe alţii. Chiar şi pe cei care nu cred în virus!

de Redactia Observator

la 14.07.2020 , 20:27

  • 10% dintre pacienții infectați cu noul coronavirus sunt cadre medicale.
  • Medicii susțin că intră în al doilea val de infectări extrem de obosiți.

Medic în linia întâi: Avem în mâini cel mai sensibil pacient critic, România. Fiecare minut, fiecare gest, fiecare decizie contează.

Pacientul părea salvat, dar şi-a făcut singur rău: s-a relexat şi a început să creadă în teoriile conspiraţiei. 

"Suntem dezarmați. Toată munca noastră s-a dus pe apa Sâmbetei. Pacienții au refuzat tratamentul susținând că nu vor să facem experimente pe ei. Nu mai avem arme. Nu te poți lupta cu prostia, cu ignoranța și cu conspirația, cu indolența, cu nesimțirea, cu iresponsabilitatea. Nu ai ce să-i mai faci. Îi așteptăm în spitale, unde avem și lumânări". Mesajul dur al medicului din Timişoara a devenit viral şi i-a atins chiar şi pe coronasceptici. 

Vezi și

Cristian Oancea, director Spital Victor Babeș: Ești lipsit de orice urmă de nădejde când pacientul spune că tu încerci noi experimente pe el. Practic renunți să mai lupți. Când colegii din Terapie Intensivă vin și spun că nu mai au nimic de făcut, când sunt neputincioși, să zic așa, în fața acestui flux de știri false sau de vânzâtori de vise, de iluzii, nu mai avem nimic de făcut. Suntem în echipa medic-pacient și suntem aici pentru ei.

În faţa valului de neîncredere, medicii care luptă de patru luni în linia întât încep să cedeze. Fizic şi psihic. 

Cristian Oancea, director Spital Victor Babeș: Acum trei luni eram eroi, după care am devenit torționari. Se vorbește de dictatura sanitară. Nu, noi aici suntem medici, suntem la capul pacientului și rugăm pacienții să aibă încredere în noi. Este un sentiment de frustrare, nu numai al meu, ci și al colegilor din terapie care, efectiv, stăm nonstop în spital și vedem ce se întâmplă. Suntem la limită.

Un alt medic de boli infecţioase încearcă să-i trezească pe coronasceptici. Mesajul e la fel de tranşant. 

Simin Aysel Florescu, medic: Nu crezi în Covid. Ok. Nu crezi că trebuie mască. Ok. Păi atunci hai cu noi în terapie intensivă, lângă vreo doi bolnavi din ăștia, închipuiți, care se fac că au Covid. Intri fără mască și stai acolo 10 minute, timp în care respiri profund. Lângă bolnavii care nu au Covid. Ăia care stau cu mască de CPAP sau sunt intubați. Ăia care se zbat să tragă aer în plămâni, cu disperarea unui om care se îneacă. Aaa, parcă e altfel decât în Piața Victoriei, unde te cațeri pe lăzi și urli aiurea, nu? Așa, respiră adânc, trage aer în piept, dă-l afară. Poate mai și tușește careva pe lângă masca de CPAP. Așaaaaa, acum așteptăm 6-7 zile. Ne chemi tu când te apucă. Cum ce? Covidu ăla care nu există. Ai curaj? Că la vorbe sunteți meșteri toți. Doctori sunteți toți. Incredibil! 

Virgil Musta, medic Spitalul Victor Babeș, Timișoara: Nu toată lumea are responsabilitate. Noi încercăm să ne facem datoria.

O datorie care la finalul zilei se măsoară în vieţi salvate şi echipamente din care curge apă. 

Sabina Andrara Zurac, medic Spitalul Colentina: Suntem obosiți, suntem epuizați, gândiți-vă că tensiunea este dublă. Am avut asistente care au leșinat în zona roșie. Nu poți, nu faci față, este foarte greu. Să vă spun că am învățat să bat cuie în capacul sicriului și că la început firmele de pompe funebre se luau de noi că nu le batem bine?

Nepăsarea şi ignoranţa se resimt în spitale şi se văd în statistici. 

Mihaela Andreescu, medic Spitalul Colentina: Eu cred că intrăm în acest al doilea val cu un personal obosit, un personal sanitar foarte obosit. 

Medicul Mihaela Andreescu a vorbit pentru Observator de pe patul de spital - de această dată, ea este pacientul. Tocmai ieșise dintr-o operație pe care o tot amânase. Și are un singur gând. 

Mihaela Andreescu, medic Spitalul Colentina: Sper să reușesc să mă pun pe picioare în trei zile ca să mă întorc în spital, să mă întorc luni înapoi.

Statisticile arată că una din 10 persoane infectate e cadru medical. Cazul unei asistente din Sibiu stârneşte şi mai multă îngrijorare. Femeia a murit după ce s-a reinfectat cu coronavirus. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Medicii, epuizați şi dezarmaţi în faţa celor care neagă existenţa coronavirusului: "Toată munca noastră s-a dus pe apa Sâmbetei" (Video)