Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Medicii ieşeni au făcut "miracole" pentru Alexia, fata de 15 ani rănită în accidentul din Paşcani. I-au salvat ambele mâini, după 20 de ore de operaţie

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria" din Iaşi i-au salvat ambele mâini fetei care a fost grav rănită în accidentul de la Paşcani, în care un autocar cu 35 de persoane la bord, membri ai Ansamblului "Flori de măr" din Botoşani, s-a răsturnat. Adolescenta de 15 ani va fi supusă şi altor operaţii şi va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie.

de Redactia Observator

la 18.12.2022 , 13:35

Echipa medicală de la Spitalul de Copii din Iaşi a anunţat că s-a reuşit replantarea ambelor mâini ale Alexiei, în urma unei intervenţii chirurgicale, transmite news.ro.

"Din fericire, intervenţia chirurgicală până în acest moment a fost un succes. S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. Fetiţa este detubată, respiră singură. Sperăm să aibă o evoluţie bună a copilului. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi să intervenţiile ulterioare vor fi cu reluarea funcţionalităţii ambelor membrelor superioare în proporţie de 85 la sută.

Va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie. Faptul că s-a intervenit foarte repede şi s-a putut revasculariza foarte repede, cât şi vârsta foarte tânără a pacientei ne încurajează să sperăm că evoluţia va fi foarte bună", a declarat medicul Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul Spitalului de Copii.

Vezi și

Alexia va rămâne internată la Secţia ATI

Pe acelaşi subiect

În următoarea săptămână, Alexia va rămâne internată la Secţia ATI pentru tratament suportiv, urmând să fie supusă unei noi intervenţii chirurgicale. Următoarea operaţie va avea loc chiar luni.

"Următoarea operaţie o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase ale membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate. Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului şi a continuat în Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Paşcani.

Mulţumesc colegilor din Paşcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil şi care a făcut primele manevre de resuscitare şi tratament intensiv al copilului, care e o intervenţie de lungă durată. Acest lucru este extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face tratamente de o asemenea amploare. Un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a efectuat şi intervenţia chirurgicală. Aceasta se datorează colegilor de la SMURD, în special dr. Graur, care a supravegheat copilul pe timpul transportului. Colegii din terapie intensivă au fost primii care au acordat terapia suportivă a pacientei", a adăugat Sidonia Susanu.

Pentru salvarea fetei a fost mobilizată o echipă mare de medici, anestezişti şi asistente medicale.

"În sala de operaţii practic au participat trei medici anestezişti, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri şi brancardieri. Fără suportul şi participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil. Bineînţeles, colegii care au primit-o în UPU au coordonat practic întreaga echipă. A fost acordat întâi tratamentul, dr Fermeşanu este cea care ne-a pus la dispoziţie informaţii înainte ca pacienta să ajungă în spital, noi fiind deja pregătiţi până la sosirea copilului pentru ceea ce urma să realizăm.

Acest tip de intervenţie chirurgicală are o evoluţie predictibilă. Medicii anestezişti, în special dr Lavinia Ionescu, a fost pregătită cu tot ce s-a impus pentru ca pe parcursul celor 20 de ore intervenţii chirurgicale să fie prevenite şi tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului. Replantarea unor segmente mari amputate de membre superioare este posibilă doar în condiţiile în care se efectuează continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timpul efectuării intervenţiei chirurgicale în sala de operaţie. Fără aceste manevre de terapie intensivă suportivă nu poate fi executată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune", a completat Sidonia Susanu.

Un autocar cu 35 de persoane la bord s-a răsturnat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, 25 de persoane fiind transportate la spital. Cincisprezece dintre pasageri fiind adolescenţi. Printre adolescenţii răniţi se afla şi Alexia care îşi pierduse, în acel moment, ambele braţe.

Copila venise în ansamblu de o lună şi jumătate şi făcea prima ei deplasare

Laura Rusu, coordonator ansamblu: Foarte bine dansa, îmi era dragă şi am acceptat să meargă pentru că a prins foarte repede şi dansa foarte bine. Suntem toţi în stare de şoc, ne rugăm să fie bine. 

În timp ce medicii copleşiţi de valurile de răniţi încercau să le aline durerea, poliţiştii luau locul medicilor în curba unde s-a răsturnat autocarul. Datele preliminare arată că şoferul conducea cu viteză mai mare decât ar fi trebuit pe un drum umed şi acoperit de ceaţă. 

Şoferul, în vârstă de 62 de ani, a scăpat fără răni grave şi este anchetat acum de poliţiştii. Familiile şi prietenii artiştilor răniţi în accidentul de autocar aşteaptă veşti bune de la medici. Ansamblul „Flori de măr“ din Botoşani era cunoscut în toată ţara.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Medicii ieşeni au făcut "miracole" pentru Alexia, fata de 15 ani rănită în accidentul din Paşcani. I-au salvat ambele mâini, după 20 de ore de operaţie