Mesajul Papei la Șumuleu Ciuc: Să spunem Da pentru a parcurge calea împăcării"
Peste 85 de mii de pelerini au mers împreună, în a doua zi a vizitei Papei Francisc în România. La Sanctuarul Marian de la Şumuleu, Suveranul Pontif a emoţionat până la lacrimi mulţimea. Pe Dealul Crucii, echipele Observator au surprins imagini memorabile.
Peste 85 de mii de pelerini au mers împreună, în a doua zi a vizitei Papei Francisc în România. La Sanctuarul Marian de la Şumuleu, Suveranul Pontif a emoţionat până la lacrimi mulţimea. Pe Dealul Crucii, echipele Observator au surprins imagini memorabile. "Să spunem Da pentru a parcurge calea împăcării" - a fost îndemnul Sfântului Părinte pentru românii şi străinii uniţi prin credinţă. Călătoria la Şumuleu a fost marcată de mai multe premiere. Pentru prima oară de la al doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă în altar. La picioarele ei, a fost aşezat darul nobil oferit de Suveranul Pontif sanctuarului - un trandafir din aur care simbolizeză Învierea lui Iisus Hristos.
O mulţime copleşită de emoţie şi credinţă. Papa Francisc a adunat, la Sanctuarul Marian de la Şumeleu Ciuc, peste 85 de mii de pelerini. Români şi străini, ortodocşi şi catolici, laolaltă - au mers împreună, pe calea împăcării.
La ora 9 dimineaţa, Suveranul Pontif a aterizat cu o aeronavă TAROM pe Aeroportul din Târgu Mureş. În plin cod portocaliu de furtuni, oamenii l-au întâmpinat cu flori, zâmbete şi rugăciuni. Pe o ploaie torenţială, Papa Francisc a coborât geamul maşinii şi şi-a salutat fraţii.
Momentul zilei a fost sosirea Sfântului Părinte la Şumuleu. Pe dealul Crucii, a urcat cu papamobilul construit la uzinele Dacia. Mulţimea i-a strigat numele şi l-a aplaudat, într-o demonstraţie emoţionantă de iubire şi unitate. Iar cerul s-a înseninat din nou, ca printr-un miracol.
- Ora pământului 2025. Oamenii din întreaga lume sting lumina timp de o oră
- Cinci dintre agresorii care l-au ucis în bătaie pe Marian, reținuți. Rudele fostei soții l-au lovit cu toporul...
- Cazul Caracal, în cinema. "Alexandra" spune altfel povestea tinerei ucise de Dincă, în timp ce aștepta salvarea:...
- DIICOT trebuie dea înapoi drogurile confiscate de la un cuplu. Cum s-a ajuns la premiera din justiția României
- Bogdan Peşchir rămâne în arest preventiv. Doar unul dintre judecători a considerat că trebuie eliberat
Pentru prima oară după al doilea Război Mondial, statuia din lemn de tei a Fecioarei Maria, considerată una dintre cele mai mari statui făcătoare de minuni din lume, a fost scoasă din biserică, în altarul de pe dealul Crucii.
În jurul orei 11 şi 40 de minute, Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie în limba italiană. Copii, părinţi, bunici şi oficialităţi române şi ungare i-au ascultat cuvântul. Şi preşedintele Ungariei, Janos Ader, a venit la Şumuleu Ciuc. În timpul ceremoniei, liderul spiritual a peste un miliard de credincioşi din întreaga lume a binecuvântat mai mulţi copii.
Sancitatea Sa a purtat un veşmânt modest, denumit Cazulă, creat de o româncă din Satu Mare. Pe haina din stofă albă, au fost brodate simboluri precum Fecioara Maria şi turlelele bisericii din Şumuleu. Iar pe spate, apărea motto-ul vizitei apostolice: Să mergem împreună. În faţa altarului, Sfântul Părinte a avut un discurs memorabil, în care a pus accent, din nou, pe convieţuirea paşnică între religii.
La final, Papa Francisc a oferit Sanctuarului Marian unul dintre cele mai vechi şi nobile daruri - un trandafir din aur, simbol al Învierii domnului Iisus Hristos. Este a doua oară când Suveranul Pontif dăruieşte o asemenea distincţie unui loc de pelerinaj din Europa de Est. Iar momentul a emoţionat milioane de oameni. Trandafirul a fost aşezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
După Liturghia Pontificală, Papa Francisc a plecat de pe platoul de la Şumuleu Ciuc în aplauzele mulţimii. S-a oprit la Casa Jakab Antal din Şumuleu pentru un popas. Nu înainte de a binecuvânta, din nou, mai mulţi copii.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰