Mesajul Papei la Șumuleu Ciuc: Să spunem Da pentru a parcurge calea împăcării"

De Redactia Observator.
Publicat: 01.06.2019, 19:44.
Actualizat: 02.06.2019, 00:21

Peste 85 de mii de pelerini au mers împreună, în a doua zi a vizitei Papei Francisc în România. La Sanctuarul Marian de la Şumuleu, Suveranul Pontif a emoţionat până la lacrimi mulţimea. Pe Dealul Crucii, echipele Observator au surprins imagini memorabile.

Peste 85 de mii de pelerini au mers împreună, în a doua zi a vizitei Papei Francisc în România. La Sanctuarul Marian de la Şumuleu, Suveranul Pontif a emoţionat până la lacrimi mulţimea. Pe Dealul Crucii, echipele Observator au surprins imagini memorabile. "Să spunem Da pentru a parcurge calea împăcării" - a fost îndemnul Sfântului Părinte pentru românii şi străinii uniţi prin credinţă. Călătoria la Şumuleu a fost marcată de mai multe premiere. Pentru prima oară de la al doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă în altar. La picioarele ei, a fost aşezat darul nobil oferit de Suveranul Pontif sanctuarului - un trandafir din aur care simbolizeză Învierea lui Iisus Hristos.

O mulţime copleşită de emoţie şi credinţă. Papa Francisc a adunat, la Sanctuarul Marian de la Şumeleu Ciuc, peste 85 de mii de pelerini. Români şi străini, ortodocşi şi catolici, laolaltă - au mers împreună, pe calea împăcării.

La ora 9 dimineaţa, Suveranul Pontif a aterizat cu o aeronavă TAROM pe Aeroportul din Târgu Mureş. În plin cod portocaliu de furtuni, oamenii l-au întâmpinat cu flori, zâmbete şi rugăciuni. Pe o ploaie torenţială, Papa Francisc a coborât geamul maşinii şi şi-a salutat fraţii.

Momentul zilei a fost sosirea Sfântului Părinte la Şumuleu. Pe dealul Crucii, a urcat cu papamobilul construit la uzinele Dacia. Mulţimea i-a strigat numele şi l-a aplaudat, într-o demonstraţie emoţionantă de iubire şi unitate. Iar cerul s-a înseninat din nou, ca printr-un miracol.

Pentru prima oară după al doilea Război Mondial, statuia din lemn de tei a Fecioarei Maria, considerată una dintre cele mai mari statui făcătoare de minuni din lume, a fost scoasă din biserică, în altarul de pe dealul Crucii.

În jurul orei 11 şi 40 de minute, Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie în limba italiană. Copii, părinţi, bunici şi oficialităţi române şi ungare i-au ascultat cuvântul. Şi preşedintele Ungariei, Janos Ader, a venit la Şumuleu Ciuc. În timpul ceremoniei, liderul spiritual a peste un miliard de credincioşi din întreaga lume a binecuvântat mai mulţi copii.

Sancitatea Sa a purtat un veşmânt modest, denumit Cazulă, creat de o româncă din Satu Mare. Pe haina din stofă albă, au fost brodate simboluri precum Fecioara Maria şi turlelele bisericii din Şumuleu. Iar pe spate, apărea motto-ul vizitei apostolice: Să mergem împreună. În faţa altarului, Sfântul Părinte a avut un discurs memorabil, în care a pus accent, din nou, pe convieţuirea paşnică între religii.

La final, Papa Francisc a oferit Sanctuarului Marian unul dintre cele mai vechi şi nobile daruri - un trandafir din aur, simbol al Învierii domnului Iisus Hristos. Este a doua oară când Suveranul Pontif dăruieşte o asemenea distincţie unui loc de pelerinaj din Europa de Est. Iar momentul a emoţionat milioane de oameni. Trandafirul a fost aşezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

După Liturghia Pontificală, Papa Francisc a plecat de pe platoul de la Şumuleu Ciuc în aplauzele mulţimii. S-a oprit la Casa Jakab Antal din Şumuleu pentru un popas. Nu înainte de a binecuvânta, din nou, mai mulţi copii.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
„M-a înșelat cu un prieten”. Povestea despărțirii celui mai carismatic cuplu din showbizul românesc
libertatea.ro
Cum atacă varianta Delta tinerii. Radu Lupescu, medic ATI în Franța: ”A scăzut vârsta medie a pacienților din reanimare”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 6 august 2021. Vărsătorii dau dovadă de maturitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Adevărata cauză a morții! Ce au descoperit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
gandul.ro
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din țară: „Voi decide după vacanță!”
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Cum a circulat acest bărbat din Galați cu mașina prin oraș, în văzul tuturor, până când s-a întălnit cu poliția. L-ău vazut și l-au amendat pe loc. Ce făcuse de fapt?
redactia.ro
Can Yaman și Diletta Leotta, în vacanțe separate. Actorul fermecător se distrează în jacuzzi, la înălțime, frumoasa jurnalistă este cu prietenele
tvhappy.ro
Momente critice pentru Nicolae Mitea: „Am la dispoziție 30 de zile”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro