Antena Meniu Search
x

Mesajul viral al unui maghiar născut şi crescut în România: "Eu o să mor, dar am copii, nepoţi care vor trebui să trăiască în aceeaşi ură pentru că au diacritice urâte în nume”

Mesaj impresionant al unui sătmărean de naționalitate maghiară, angajat al Filarmonicii de stat Dinu Lipatti, după scandările xenofobe de la meciul Sepsi - FC U Craiova 1948, suspendat duminică.

de Redactia Observator

la 30.01.2023, 11:05

Mesajul viral al unui maghiar născut şi crescut în România: "Eu o să mor, dar am copii, nepoţi care vor trebui să trăiască în aceeaşi ură pentru că au diacritice urâte în nume”
Erdős János - Facebook

Meciul de la Sfântu Gheorghe a fost oprit prima oară în minutul 25, când arbitrul Andrei Chivulete a trimis cele două echipe la vestiare, din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste din tribune. După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren, însă Chivulete a decis suspendarea definitivă meciul după alte câteva zeci de secunde, tot din cauza scandărilor suporterilor. Cazul urmează să fie analizat de Comisia de Disciplină a FRF.

Erdős János, un român de naționalitate maghiară, angajat al Filarmonicii de stat Dinu Lipatti din municipiul Satu Mare, a mărturisit într-un mesaj devenit viral pe Facebook cum este să te naști într-o familie de maghiari, la 10 kilometri de granița cu Ungaria.

"Puneți-vă în locul meu. M-am născut în Satu Mare, la 10 km de granița cu Ungaria. Într-o familie de maghiari, cu străbuni maghiari, care și ei, la râdul lor s-au născut aici. Nu știu câte generații, dar sigur n-au emigrat. Îmi păstrez limba, tradițiile, îi respect pe predecesorii mei... Ce nu fac bine? Limba statului am învățat-o, istoria am învățat-o, îmi iubesc țara, respect toate națiile care locuiesc aici, nu-mi fac de rușine țara, din contră!, datorită meseriei mele am ajutat să fie apreciată...

Unde greșesc? Că sînt maghiar și nu ascund asta acasă? Să plec, mi se spune, în Ungaria. Voi știți cum m-am simțit cînd cei de acolo mi-au spus ”Voi, românii...” La dracu! Fiindcă vorbeam mai bine limba maghară decît ei? Mai corect. Unde e ”acasă” pentru mine dacă nu aici? Unde pot fi apreciat ca Om mai bine decît aici? Care e vina mea?Jignește pe cineva prezența mea? Că nu renunț la naționalitate mea? Că niciodată nu neg că sînt maghiar? Sînt! Ăsta sînt! Ma-ghiar! ȘIIIIIIII? Pe cine deranjează? De ce? Eu nu am voie să cînt Imnul maghiar, Secuiesc? Mă atașez de ele! Nu au text iredentist, nu provoacă indignare textele lor. Am cîntat și imnul românesc destul. Atunci am fost bun? Că doar sînt un amărît de fagotist de cîmpie...Mereu, cînd comentez undeva, îmi dau cu părerea, fără să atac, sînt trimis ”afară”. De ce?

Pe acelaşi subiect

Am încercat mulți ani să fac cumva pace între aceste două nații. Recunosc că sînt cîțiva români care fac același lucru; pe plan local, pe ”afară”.... Dar am fiică, am nepoțici. Mor, și ele vor trebui să trăiască în aceeași ură în care am trăit și eu? Că și ele au diacritice ”urîte” în nume! Doar gîndiți-vă! Empatie... Îmi pare rău, dar sînt sigur că pînă și postarea asta va avea comentarii... M-am obișnuit. Dar postez în continuare public, poate mai reușesc să fac pe cîțiva să înțeleagă ceva ce e greu de înțeles pentru unii." a scris pe Facebook Erdős János. Mesajul său a devenit viral şi foarte dezbătut pe Facebook. 

Craiova se delimitează de comportamentul suporterilor săi la Sfântu Gheorghe

Clubul de fotbal FC U Craiova 1948 a anunţat, într-un comunicat postat duminică seara pe pagina sa de Facebook, că se delimitează de comportamentul suporterilor săi în meciul de la Sfântu Gheorghe, suspendat de arbitru după doar 26 de minute, la scorul de 0-0, din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste. ''Clubul nostru nu are nicio implicare în organizarea acestui meci. Nu am solicitat bilete pentru suporteri în acest sens. Prin urmare, nu putem fi răspunzători sub nicio formă de manifestările suporterilor în timpul acestui meci de fotbal. Clubul nostru nu a organizat deplasarea suporterilor la partida de la Sfântu Gheorghe''.

''Echipa Sepsi OSK şi-a asumat accesul tuturor fanilor pe acest stadion şi, prin urmare, este singura entitate responsabilă pentru respectarea legii şi a regulamentelor în timpul desfăşurării meciului. Orice altă interpretare contravine prevederilor legale şi nu poate fi încălcată de niciun membru al niciunei comisii dintr-o ţară civilizată. În concluzie, considerăm că echipa noastră este absolvită de orice vină cu privire la organizarea acestui meci de fotbal'', a subliniat clubul craiovean.

De partea cealaltă, clubul Sepsi OSK a reacţionat în aceeaşi reţea de socializare: ''O decizie corectă: arbitrul Andrei Chivulete a oprit meciul din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor echipei oaspete''.

Peluza Cătălin Hîldan a condamnat suspendarea meciului: Au sfidat intonarea imnului naţional

Într-un comunicat postat pe Facebook, Peluza Cătălin Hîldan critică decizia arbitrului şi reaminteşte că suporterii echipei Sepsi OSK, dar şi cei de la Csikszereda au adresat injurii spectatorilor români din galeriile adverse şi au sfidat intonarea imnului naţional.

"România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Acesta este primul alineat din primul articol al Constituţiei României, actul legislativ de autoritate absolută peste orice cetăţean, instituţie sau persoană care se afla, permanent sau temporar, pe teritoriul României. Astfel, primul lucru pe care legea naţională o cere locuitorilor săi este să îi ofere respectul care i se cuvine. Azi am constatat din nou cum un grup minoritar este din nou pozat în victimă în timp ce continuă să afişeze o atitudine vădit ostilă, asumată şi lipsită de orice respect faţă de ţara care îi găzduieşte.

Condamnăm ferm atitudinea arbitrului Andrei Chivulete de a opri definitiv partida Sepsi – FC Universitatea Craiova ca urmare a aşa-ziselor scandări xenofobe. Reamintim atât arbitrului partidei în cauză, cât şi autorităţilor competente şi obligate de a pune în aplicaţie sancţiuni împotriva gesturilor care încalcă articolele Constituţiei României faptul că, în repetate rânduri, galeriile echipelor Sepsi Sf. Gheorghe sau Csikszereda Miercurea Ciuc care au în componenţă majoritară membri ai comunităţii secuieşti au adresat injurii spectatorilor români din galeriile adverse şi au sfidat intonarea imnului naţional prin a se poziţiona cu spatele la suprafaţa de joc în timp ce acesta răsuna în boxele stadioanelor unde încă mai are voie să o facă.

Aceste gesturi au rămas nesancţionate şi niciun reprezentant al cluburilor respective nu a luat vreo atitudine care să arate vreun resentiment faţă de gesturile suporterilor echipelor pe care le reprezintă. Reamintim şi informaţiile apărute în presă, conform cărora echipa Sepsi primeşte finanţări de la firme maghiare. Nu vom ţine o prelegere sentimentală, nu vom face un apel la patriotism, considerăm că acest lucru este de datoria fiecărui cetăţean în parte, dar ne exprimăm asumat poziţia şi reluăm prin a condamna atitudinea oficialilor care au decis suspendarea partidei pe un motiv de-a dreptul aberant. Respectaţi România, respectaţi românii şi respectaţi TRICOLORUL!", se arată în comunicatul PCH.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Mesajul viral al unui maghiar născut şi crescut în România: "Eu o să mor, dar am copii, nepoţi care vor trebui să trăiască în aceeaşi ură pentru că au diacritice urâte în nume”