Video Meşteşuguri şi obiceiuri străvechi, la şcolile de vară din Suceava. Copiii au fost cuceriţi de confecţionarea opinicilor, pregătirea lutului sau jocul morii
Încă puţin şi elevii se întorc în bănci la cursuri. Însă pentru unii clopoţelul a sunat deja. I-a chemat la școala... de vara! O şcoală a bucuriei, a distracţiei, a meşteşugurilor şi a tradiţiei.
Zeci de elevi din municipiul Suceava și-au dat întâlnire timp de 5 zile pentru a petrece timp de calitate și a învăța lucruri noi prin muzica, dans sau jocuri.
Mișcarea și sportul au stat la baza activităților desfășurate împreună cu voluntarii fideli ce revin cu drag an de an.
Meşteşuguri şi obiceiuri străvechi, la şcolile de vară din Suceava
Adriana Nichitean, organizator: Pentru că este bunica şcolilor de vară, anul acesta ne-am propus să jucăm şi să îi învăţăm jocurile copilăriei bunicilor, drept urmare din prima zi au învăţat să joace moara şi am folosit boabe de porumb, fasole, nasturi.
- Tradiţiile de Sânziene, respectate cu sfinţenie: Tinerele au împletit cununi pentru a vedea dacă se mărită....
- Zeci de gospodării tradiţionale readuse la viaţă la Muzeul Satului din Suceava. Vizitatorii, fermecaţi de...
- Frumoasele tradiții românești nu sunt uitate. Târg de toamnă cu costume și lucrări populare în Valea Bârgăului
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
Mihai Androhovici, partener: Copiii au primit cu foarte mare deschidere ceea ce voluntarii le oferă li pe lângă asta am venit cu un plus de valoare din cunoştinţele pe care le-am acumulat.
La câțiva km depărtare, la Bilca, alți copii se bucură de activităţile unei alte şcoli de vară. Cu toții au descoperit tainele meşteşugurilor de altădată, în satul tradițional amenajat de gazde.
Otilia Motrescu, organizator: Scopul şcolilor de vară a fost acela de a ne desprinde de tehnologie, de a ne desprinde de părinţi, să devenim autonomi şi să petrecem timp cu profesorii, să îi vedem şi în alte ipostze decât cele academice.
Împărțiți în grupe, elevii au participat la 4 ateliere. Cele de draniță sau de confecționat opinci i-au atras pe copii. Iar distracția a culminat cu pregătirea lutului. Desculți, au amestecat bine lutul, cu paie și apă.
După munca și distracție a venit și foamea. Așa că cei cei mici au fost serviți cu pâine și sarmale, toate gătite de gospodinele din Bilca.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰