Antena Meniu Search
x

Mecanicul metroului deraiat inexplicabil în Berceni: "Ori mori, ori intri în puşcărie". Trenul ar fi accelerat singur

În plină anchetă a accidentului inexplicabil de la metrou, mecanicul garniturii care a deraiat la finalul săptămânii trecute face primele declaraţii. S-a aflat la un pas de moarte, şi la doi paşi de o catastrofă din vina unui soft defect, crede el.

de Redactia Observator

la 01.02.2019, 00:05

Vezi și

În plină anchetă a accidentului inexplicabil de la metrou, mecanicul garniturii care a deraiat la finalul săptămânii trecute face primele declaraţii. S-a aflat la un pas de moarte, şi la doi paşi de o catastrofă din vina unui soft defect, crede el.

Noua garnitură, "prea inteligentă", ar fi accelerat singură până în momentul impactului de la depoul Berceni.

GABRIEL FURTUNA, mecanic metrou: Sunt clipe cumplite, eu mi le-am asumat când m-am hotărât să fac meseria asta. Nimeni nu ştie ce îl aşteaptă, eu ca şi colegii mei ştim că asta e viaţa, noi avem o vorbă: în faţă avem moartea, iar în spate avem puşcăria. Pentru că ori mori, ori răspunzi de ce ai făcut.

Sunt primele declaraţii ale unuia dintre mecanicii garniturii deraiate la sfârşitul săptămânii trecute. La ora 9:54, metroul trebuia garat în depou. Cu 500 de metri înainte de oprire, povesteşte însă mecanicul, a prins viteză. Una care ar fi fost de 12 ori mai mare decât în mod normal. 

GABRIEL FURTUNA, mecanic metrou: Ele au prea multă electronică, din punctul nostru de vedere, adică practic noi am ajuns să le supraveghem pe ele din cauza asta am şi ajuns să fim unul singur în cabină. Am făcut tot ce trebuia făcut şi s-a efectuat acţiunea de manevră, după aceea s-au derulat evenimentele într-un şir foarte rapid şi s-a ajuns la ceea ce s-a ajuns. Noi ne-am făcut treaba, pur şi simplu utilajul, adică trenul nu a mai putut fi controlat.

Practic, metroul ar fi accelerat singur. Fără să fie setat să facă asta. Ar fi vorba despre o defecţiune de soft, susţine mecanicul. Cu o viteză de 60 de kilometri pe oră, s-a izbit în tamponul de protecţie, a distrus vestiarul angajaţilor şi a ajuns până în atelier. Două vagoane au rămas suspendate la doi metri înălţime.

GABRIEL FURTUNA, mecanic metrou: Am stat acolo până în ultima clipă în care am crezut că se mai poate face ceva pentru că eram conştient, ştiind că e în depou eram oarecum împăcat că nu o să fie victimile care erau dacă eram în staţie sau în altă parte. Am reuşit să fug din acel vagon, am parcurs lungimea unui metrou şi am hotărât, în acel moment, că trebuie să mă ţin de ceva, singurul lucru de care mă puteam ţine era acea bară care mi-a salvat viaţa. 

Metrorex a răspuns acuzaţiilor într-un comunicat trimis reporterilor Observator. 

"Până la finalizarea cercetării, când vom avea concluziile instituţiei abilitate, nu putem face supoziţii. Persoanele care trag concluzii înaintea organelor de cercetare o fac în nume propriu.", a transmis compania.

Accidentul fără precedent este încă anchetat de Agenţia de Investigare Feroviară Română. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Mecanicul metroului deraiat inexplicabil în Berceni: "Ori mori, ori intri în puşcărie". Trenul ar fi accelerat singur