Momentul în care trenul a deraiat și a ajuns pe peron în Gara de Nord (Video)
Incident grav în Gara de Nord. Un tren nu a putut fi oprit la timp, a sărit de pe şine şi a fost aproape de a provoca un dezastru. Garnitura a doborât sistemul de siguranţă şi putea ajunge pe peron.
Incident grav în Gara de Nord. Un tren nu a putut fi oprit la timp, a sărit de pe şine şi a fost aproape de a provoca un dezastru. Garnitura a doborât sistemul de siguranţă şi putea ajunge pe peron. Erau nouă vagoane, adică sute de tone. Mecanicul trenului a lovit tamburul de la capătul liniei şi s-a oprit într-un stâlp de curent. Doar norocul a făcut să nu se prăbuşească. Totul a fost surprins pe camerele de supraveghere. Inspectorii care au analizat imaginile cred că şeful de tren nu ar fi tras la timp semnalul de alarmă.
Era puţin trecut de ora 20 cand garnitura ajungea în Gara de Nord. Urma să fie pregătită pentru plecarea spre Braşov.
Ultimele vagoane se opresc însă într-un stâlp care transportă 15 mii de volţi. Ar fi putut fi un dezastru dacă s-ar fi prăbuşit peste peroane. Scenele au fost urmărite de pasagerii îngroziţi, aflaţi la doar câţiva metri distanţă.
La lumina zilei s-a văzut cât de mare a fost pericolul care i-a pândit pe călători.
Trenul s-a oprit chiar la marginea peronului principal, din Gara de Nord, au lipsit practic doar câţiva metri pentru ca vagoanele să nu intre într-o zonă extrem de populată la acea oră.
Muncitori de la CFR au lucrat întreaga noapte ca să elibereze linia.
Imediat după incident compania a restituit călătorilor banii pe biletele cumpărate. A fost singura reacţie oferită de reprezentanţii societăţii private de transport feroviar. Şi angajaţii s-au ferit să vorbească.
Inspectorii de la siguranţa feroviară au pornit o anchetă. În mod normal, spun ei, garniturile care se formează în Gara de Nord trebuie să oprească la o distanţă cuprinsă între 20 şi 60 de metri de tamburii de siguranţă. În funcţie de lungimea trenului. Fiecare vagon are peste 30 de tone, aşa ca viteza nu trebuie să fie mai mare de 5 - 10 kilometri pe oră. Gararea cu spatele este supervizată şi de un şef de tren. El este cel care comunică mecanicului de locomotivă când trebuie să frâneze.
Ca element de siguranţă, distanţele pana la capatul liniei sunt trecute şi pe stâlpii de pe peron şi pot fi observate de mecanicul locomotivei.
Surse din rândul anchetatorilor spun că de vină pentru incident ar putea fi şeful de tren, care a semnalizat târziu faptul că vagoanele vor lovi tamburii de pe peron. Mecanicul locomotivei era angajat al companiei private după ce ieşise la pensie de la CFR. Şi la compania de stat, incidentele s-au ţinut lanţ.
Doar în ultima luna trei trenuri au deraiat iar întârzierile totale au depăşit 3 mii de minute.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰