Video Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
A fost declarată stare de alertă în Cluj-Napoca după alunecarea de teren care a izolat un cartier. Iar la Slănic Prahova craterul s-a adâncit şi mai mult. Cele două situaţii din colţuri diferite de ţară sunt, parcă, trase la indigo. Până la dezastru, oamenii din zonă au cerut ajutorul în repetate rânduri, dar nu i-a ascultat nimeni. Nici acum, în al doisprezecelea ceas, nu primesc explicaţii şi nici soluţii. În plus, nu ştiu dacă în ziua de Paşte vor putea sta la masă în casele lor.
Imaginile de pe camerele de supraveghere arată cum, în decurs de câteva ore, drumul a luat-o la vale. La lumina zilei, oamenii din zonă au fost îngroziţi de dezastru.
Bogdan Dragoş Borza, proprietar casă: Era previzibil acest lucru pentru că un vecin a făcut prima sesizare, din păcate, acum patru ani. Au încercat să acopere crăpăturile din asfalt.
Bogdan Borza locuieşte de 5 ani pe strada Uliului. Casa lui este acum pe buza prăpastiei.
Bogdan Dragoş Borza, proprietar casă: Este o perioadă grea şi rea, bineînţeles. Am început să ne mutăm lucrurile, nu avem ce face.
La fiecare ploaie puternică, strada se transforma într-un lac imens
La fiecare ploaie puternică, strada se transforma într-un lac imens, şubrezind şi mai mult şoseaua. Solicitări pentru reabilitare s-au făcut în 2020, însă au fost ignorate. Nici reacţiile de după surprare nu sunt mai prompte. La 48 de ore de la incident au apărut topografii Primăriei pentru măsurători şi reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Irina Munteanu, prefect Cluj: Sunt cuprinse toate instituţile, furnziorii de utilităţi, oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară Cluj pentru toate măsurile care prespun revenirea la normalitate.
Pe strada din nordul oraşului se mai poate circula doar pietonal. Pentru maşini există o rută alternativă, însă doar pentre cele 4x4.
Alex Prunean, reporter Observator: Singura cale rutieră de acces către strada Uliului a rămas acest drum forestier prin pădurea Hoia. E accesibil în special autoturismelor cu garda mai înaltă şi doar atunci când nu plouă. Va fi reabilitat în regim de urgenţă, dar muncitorii nu pot face foarte multe pentru că nu au voie să toarne asfalt în mijlocul pădurii.
Lucrările la reţeaua de gaze ar fi contribuit la surpare
La Slănic, ziua şi ipoteza. Mai nou, lucrările la reţeaua de gaze ar fi contribuit la surpare.
Virgil Nanu, director oficiu judeţean de cadastru: În momentul în care faci şanţuri, ajungi la 1,20 metri, 1,40 metri, deja strici structura solului. Să nu uităm că oglinda de sare este undeva la 10 metri.
Florin Chipeşiu, director salina Slănic: Dacă nu au fost bine compactate şi au fost lăsate mult descoperite, au funcţionat ca un dren. Este posibil să fie o cauză.
Între timp, oamenii tot nu ştiu dacă vor fi acasă de sărbători.
Ana Grigore, reporter Observator: Autorităţile locale spun că această groapă s-a adâncit la aproximativ 3,5 metri faţă de nivelul solului.
La câteva sute de metri de hăul apărut în şosea, apa iese din asfalt de luni bune. Nimeni nu a intervenit.
Experţii în geologie şi geofizică întârzie raportul preliminar, iar primele concluzii le-am putea avea abia mâine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰