Antena Meniu Search
x

Video "Nu i-am certat pe ai mei. Lasă-mă, că mi-a dat Pele gol" Rică Răducanu, amintiri de la Mondialul în care a jucat cu legenda fotbalului

A fost odată Pele. Un fenomen, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, o legendă. Iar legendele, se spune, nu mor niciodată. Aşa că ştirea de azi ar trebui să sune cam aşa - marele Pele a pierdut bătălia cu o boală cruntă. Dar povestea lui merge mai departe. Pele nu este doar singurul jucător din istorie cu trei Cupe Mondiale în palmares, ci şi fotbalistul care a devenit sinonim cu cel mai iubit sport de pe Pământ. 

de Carmen Moise

la 31.12.2022, 01:41

Vezi și

"Tot ce suntem, suntem datorită ţie. Te iubim infinit. Odihneşte-te în pace!". Câteva cuvinte simple şi o imagine cutremurătoare au anunţat finalul unei vieţi spectaculoase. Copii şi nepoţii l-au ţinut de mână până în ultima clipă. Pele avea 82 de ani şi era internat în spital de o lună. Lumea a înţeles că legenda Pele va mai trăi doar prin amintirile celor care au avut privilegiul să îl întâlnească. 

Rică Răducanu: Am intrat, m-am salutat cu el de la distanţă. 2-1 pac 3-1 pentru Brazilia. A fost centrare şi Pele face un şpagat, el care nu prea dădea din astea şi el mi-a dat golul. Stăteam aşa, nu i-am certat pe ai mei. Lasă-mă, că mi-a dat Pele gol, mă gândeam eu în capul meu.

Se întâmpla la mondialul din Mexic, în 1970. Brazilia lui Pele a şi câştigat acel campionat, dar, la final, Rică Răducanu a declarat ziariştilor, în stilul său, că i-a dat voie lui Pele să înscrie, pentru că erau prieteni. 

Rică Răducanu: El a venit să ne cunoaştem şi a zis că vrea să se vadă cu Ricardo, eu sunt. Când am auzit că vrea cu mine, era mic, puţin mai mic ca tine, dar era forţos şi l-am luat de gât şi i-am zis hai, tată, să bem o cerveza.

Pe acelaşi subiect

Şi Hagi păstrează o amintire de neşters: se consideră chiar mândru pentru că în meciul amical, la aniversarea celor 50 de ani ai lui Pele, a reuşit chiar să înscrie în poarta Braziliei. 

Pele, singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares

Pe numele său adevărat Edson Arantes do Nascimento, Pele e singurul jucător din lume cu trei Cupe Mondiale în palmares. Şi e considerat comoară naţională în ţara de baştină, Brazilia. 

Carmen Moise, reporter Observator: Aici, pe plaja Copacabana, a învățat sa joace fotbal cel care avea să devină mai tarziu celebrul Pele. L-au urmat Ronaldo şi Ronaldinio. Aici veneau să se antreneze în fiecare zi, dar mai ales în fiecare noapte. Atunci când nu era nici atat de multă lume pe plajă și nici soarele nu era atât de puternic. 

Pele a învăţat să joace fotbal desculţ, cu o minge improvizată dintr-o şosetă umplută cu ziare

Familia lui era prea săracă să-şi permită un echipament sportiv adevărat. Dimineaţa, era servitor într-o ceainărie sau vindea arahide pe stradă. La 15 ani, purta primul său tricou de profesionist, iar la 16 ani era deja selectat în naţionala Braziliei. Era doar începutul unei cariere extraordinare. 

Pele: Cred că secretul succesului este să respecţi oamenii, să fii tot timpul pregătit, şi niciodată să nu crezi că eşti cel mai bun. 

În lunga sa carieră, Pele a înscris 1281 de goluri. În 1969, când a marcat golul cu numărul 1000 pe stadionul Maracana, meciul s-a oprit timp de 20 de minute, pentru ca el să facă un tur de onoare. 

Brazilia se pregăteşte să-şi ia rămas bun de la regele ei, Pele

Preşedintele ţării a decretat 3 zile de doliu naţional. Marţi, când va avea loc înmormântarea, cortegiul funerar va face o scurtă oprire în faţa casei în care locuieşte mama lui Pele, care anul acesta a împlinit 100 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » "Nu i-am certat pe ai mei. Lasă-mă, că mi-a dat Pele gol" Rică Răducanu, amintiri de la Mondialul în care a jucat cu legenda fotbalului