Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O pată uriaşă apărută în Marea Neagră i-a speriat pe turiştii din Constanţa. Ce era de fapt pelicula care a ţinut autorităţile în alertă mai multe ore

O pată imensă şi neagră care plutea pe mare a speriat turiştii de pe plajele din Constanţa. După ore de incertitudine în care mulţi au plecat, autorităţile au lămurit situaţia. Ar fi, de fapt, pleava de la cerealele din port, luată de vânt. Proiectul de înnisipare a plajelor ar fi motivul pentru care malurile sunt sufocate de mizerie. 

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 21:50

Alerta de posibilă poluare a fost dată de pescari la prima oră. Pata imensă, închisă la culoare, a fost purtată de curenţi până la nisip şi a speriat turiştii. În zonă plajei Trei Papuci s-a văzut cel mai rău. 

Alertă de poluare pe litoral

În mai puţin de două ore, pelicula a ajuns din larg la mal, pe plaja din Constanţa. Echipa Observator a anunţat Autoritatea Navală Română care a trimis echipe de control în zonă. 

Vezi și

"Din golful acela se vedea o pată destul de mare, un covor undeva la 300-400 de metri. Au venit turiştii şi ne-au întrebat dacă ştim ce se întâmplă, nu am ştiut ce să le spunem", spune salvamarul Nicolae Piteriu.

Pe acelaşi subiect

"Nu ştim despre ce este vorba, nu am înţeles. Aşteptăm. E cam necăjită că nu se poate. 

rep. Că nu poate intra în apă. Nu înţelege", spune o turistă venită cu fiica ei la mare.

"Eram cu fetiţa, am ieşit afară. Nu ştiu ce e, păcură sau nu am idee. Ne-am dus un pic în larg şi ne-am făcut de ulei, de ceva. Vrem să plecăm", a adăugat al turist. 

Până la prânz, nimeni nu a avut răspunsuri pentru turişti

Ulterior a venit clarificarea: marea era plină de pleavă, adică reziduri de cereale purtate de vânt, din port. Autoritatea Navală Română, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), sub coordonarea MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), a demarat verificări amănunțite (...). În urma acestor investigații, s-au constatat (...) posibile reziduri de cereale. Totodată ANR a informat și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral despre această situație.

Pata imensă s-ar fi disipat mai uşor dacă proiectul de înnisipare nu ar fi închis plajele. 

"Cum e la Constanţa, golful ăla închis de două diguri şi cu un dig travers submers care este imediat sub nivelul apei, au fost gândite pentru a menţine nisipul depus pe plajă, însă în acelaşi timp pierdem circulaţia apei şi uşor, uşor apa se denaturează", explică Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe. 

Alerta de posibilă poluare a venit şi în contextul în care, în urmă cu aproape o lună, un bidon cu păcură a fost găsit pe plaja de lângă Cazinoul Mamaia, aruncat de o navă sub pavilion Comore şi care se afla în rada exterioară a Portului Constanţa. În urma sesizării Observator, nava a fost amendată şi supusă unei inspecţii. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » O pată uriaşă apărută în Marea Neagră i-a speriat pe turiştii din Constanţa. Ce era de fapt pelicula care a ţinut autorităţile în alertă mai multe ore