Antena Meniu Search
x

Observator Update, știrile zilei 6 mai. Noi reguli pentru elevi; România pierde un proces la CEDO

Observatornews.ro vă prezintă cele mai importante știri ale momentului.

de Redactia Observator

la 05.05.2020, 23:47

Observator Update, știrile zilei 6 mai
Observator Update, știrile zilei 6 mai
  • Noile calendare pentru BAC, Evaluare Națională și Admitere Liceu 2020
  • Elevii cu COVID-19 susţin probele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională conform unei proceduri speciale

1. Noile calendare pentru BAC, Evaluare Națională și Admitere Liceu 2020

Se schimbă regulile pentru elevii de clasa a opta şi a douăsprezecea! Admiterea în licee s-ar putea face la distanţă, iar probele orale de la Bacalaureat se dau, în premieră, după cele scrise. Sunt propuneri aflate pe masa Ministrului Educaţiei, după o zi de negocieri cu elevii şi profesorii. Elevii cu COVID-19 susţin probele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională conform unei proceduri speciale elaborate de MEN. Cei care nu reușesc, sunt în izolare, carantină sau se simt rău, se pot folosi de subiectele de rezervă și pot da în sesiunea specială din calendarul oficial.

Citește și:

2. Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva statului român

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare. Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că CCR are obligația de a revizui decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

3. Înscriere grădiniță 2020-2021 online. A apărut procedura de înscriere de la distanţă

Ministerul Educaţiei și Cercetării a anunțat calendarul de înscriere în învățământul preșcolar şi procedura de înscriere la grădiniţă pentru anul 2020-2021. Reînscrierile vor începe pe 25 mai 2020, iar înscrierile se vor derula începând cu 8 iunie 2020. Reînscrierile se pot efectua şi prin fax, poştă electronică sau telefonic. Pentru înscriere, părinţii pot comunica unităţii de învăţământ şi prin fax, poştă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul şi date privind opţiunile exprimate), pentru a fi introduse în aplicaţia informatică specifică.

Citește și:

4. Un medic din Iași povestește ce a trăit la Suceava: La tomograf vedeam efectiv cum dispar plămânii bolnavilor

Alina Cigoli-Senescu, medicul rezident care a plecat de la Iași să ajute Suceava, principalul focar de coronavirus din România, a povestit că a trăit momente greu de descris acolo și a fost martoră unor tragedii pe care nu va putea vreodată să le uite. Medicul spune că, inițial, nici ea nu credea în puterea de infectare cu acest virus, însă s-a convins de cât de gravă este situația atunci când pacienții erau aduși cu ambulanțele, câte cinci-șapte într-o ambulanță, toți cu coronavirus.

5. A fost identificat un anticorp uman care împiedică infecţia cu noul coronavirus

O echipă de cercetători de la Universitatea din Utrecht a descoperit un anticorp uman care împiedică noul coronavirus să infecteze culturile de celule. Anticorpul monoclonal reprezintă un prim pas în drumul către dezvoltarea unui tratament împotriva Covid-19 se arată într-un articol publicat de revista Nature Communications. Oamenii de ştiinţă speră acum să dezvolte anticorpi umani în încercarea de a preveni infecţia respiratorie provocată de SARS-CoV-2.

Pe scurt, din diaspora

Italia: Tragedie centrul istoric al localității Marino, lângă Roma, Italia, după ce părți dintr-o clădire s-au prăbușit în urma unei explozii. O româncă, o italiancă și fetița celei din urmă au fost prinse sub dărâmături.

Prognoza meteo 6 mai 2020

Vremea va deveni rece pentru prima decadã a lunii mai în aproape toatã ţara, dar în special în nord, în centru şi în est, precum şi în zonele deluroase din rest, unde cerul va fi mai mult noros, va ploua pe arii extinse şi se vor cumula cantitãţi de apã în general de 25...35 l/mp.

În zonele montane vor predomina ninsorile, local consistente şi se va depune strat de zãpadã.

Vântul va avea intensificãri în cea mai mare parte a ţãrii, cu viteze de 45...55 km/h şi local peste 65 km/h şi va sufla tare la munte, cu rafale de peste 80...100 km/h şi temporar, mai ales la altitudini mari, va fi viscol.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 şi 18 grade, iar cele minime între 3 şi 9 grade.

Vremea în Bucureşti

Temperaturile maxime în Bucureşti nu vor depăşi 17 grade, iar minima se va situa între 6 şi 8 grade Celsius.

În prima parte a zilei va ploua slab, dar precipitaţiile pot continua şi spre seară. Vântul vine cu intensificări după-amiaza şi seara şi cu viteze de până la 55 km/h.

Citește și:

Rămâi pe observatornews.ro toată ziua. La televizor ne vedem de 5 ori pe zi: de la 6:00 dimineața, la 12:00 la prânz, la 16:00 după-amiaza, la 19:00 pentru cele mai importante știri ale zile și la 22:30 pentru sinteza întregii zile. Oricând se întâmplă ceva important ne vedem la #observatorupdate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Observator Update, știrile zilei 6 mai. Noi reguli pentru elevi; România pierde un proces la CEDO