Antena Meniu Search
x

Coronavirus, 5 mai. 841 decese şi 13.837 de îmbolnăviri în România

Coronavirus România 5 mai: 841 morți dintre pacienții infectați cu Covid-19 și 13.837 de cazuri confirmate. Măsurile de relaxare au fost anunțate pentru 15 mai, dar gradual.

de Redactia Observator

la 05.05.2020, 23:06

  • 1.279.000 de cetateni români s-au întors în țară
  • 11.000 de teste se fac zilnic
  • starea de urgenţă devine stare de alertă
  • Franța a depășit 25.000 de morți

Ora 23:00 - Aproximativ 15 copii au fost spitalizaţi în ultimele zile la New York din cauză că sufereau de o boală inflamatorie care ar putea fi legată de coronavirus, zeci de cazuri fiind raportate în altă parte, scrie AFP. 

Ora 21:30 - Autoritățile din Franța au raportat încă 33 de decese în ultimele 24 de ore, totalul fiind de 25.531 de la începutul epidemiei, potrivit celui mai recent bilanţ comunicat marţi seară de Direcţia Generală a Sănătăţii.

Ora 21:00 - Trei tineri, care duceau acasă alimente locuitorilor din Arad aflați în izolare la domiciliu, au fost prinși în timp ce furau dintr-un magazin.

Ora 20:35 - Ministerul Educației precizează, într-un draftul de proiect pentru Evaluarea Națională 2020, că elevii confirmați pozitiv cu Covid-19 susțin probele de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, conform unei proceduri speciale elaborate de Ministerul Educației și Cercetării.

Ora 20:00 - Internat în stare critică la Institutul Matei Balş din Capitală, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a primit un tratament nou împotriva coronavirusului, potrivit unor surse medicale. Înalt prea Sfinţitul Pimen este unul dintre primii pacienţi români care beneficiază de un tratament cu plasmă.

Ora 19:00 - Admiterea la liceul suferă modificări în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus. Conform Ministerului Educației și Cercetării, înscrierea la liceu se va face online.

Ora 18:00 - Institutul pentru Evaluare și Măsurători în Sănătate din cadrul Universității din Washington a estimat că aproape 135.000 de americani ar putea muri din cauza noului coronavirus, până în luna august a acestui an. Modelul statistic arată un număr dublu de decese față de estimarea anterioară, transmite Reuters.

Ora 17.40- Primarul comunei Barcea, Constantin Zamfir, a declarat, marţi, că o femeie, care lucrează în Serviciul de asistenţă socială, s-a simţit rău şi, pentru că prezenta simptome specifice de coronavirus, a fost testată, rezultatul fiind pozitiv. Întrucât femeia a fost la serviciu, sediul instituţiei a fost închis pentru 48 de ore, urmând a se face dezinfecţie.

”Avem un singur caz, asistenta socială care este internată la Galaţi. Primăria va fi închisă 48 de ore cât durează dezinfecţia. Angajaţii primăriei care nu au simptome nu vor fi testaţi. Am întrebat şi aşa mi s-a spus ca se ţin testele pentru cei care au probleme. A mai fost domnul administrator în contact cu doamna şi, deşi nu are nimic, i-am făcut testul şi aşteptăm rezultatele. În comună mai este un singur caz de săptămâna trecută dar care nu are nicio legătură cu Primăria”, a declarat primarul Constantin Zamfir.

Ora 17.30- Un bărbat confirmat cu coronavirus a plecat, marţi, dintr-un spital din Capitală, fără a avea acordul cadrelor medicale, fiind prins de poliţişti. Iniţial, el a refuzat să se oprească, dar ulterior s-a supus măsurilor dispuse, fiind dus la spital.

Ora 17.20- Un tânăr din Petroşani s-a gândit să aline suferinţa celor aflaţi în carantină într-un hotel. Doar că alinarea venea sub forma unor stupefiante. Bărbatul a încercat să intre în clădirea păzită de poliţişti şi jandarmi ca să livreze şi, implicit, să vândă droguri celor interesaţi. Nu a reuşit. A fost oprit de oamenii legii şi s-a ales cu dosar penal şi o amendă de două mii de lei. Mai multe detalii AICI

Ora 17.00- Saloanelor de înfrumusețare se vor deschide începând cu data de 15 mai, dar vor fi obligate să respecte reguli stricte. 

Ora 16.40- Epidemia covid-19 s-a soldat cu 185 de morţi în 24 de ore în Spania, unde bilanţul zilnic rămâne sub 200 de decese a treia zi consecutiv, a anunţat marţi Ministerulspaniol al Sănătăţii. Bilanţul total oficial a crescut la 25.613 de morţi şi 219.329 de contaminări - cu 1.318 de cazuri mai multe decât luni.

Ora 16.25- Observator Update

Principalele informații ale acestei ore, transmise de Sonia Simionov, pot fi urmărite în acest video:

Ora 16:15 - Declarații Klaus Iohannis. Președintele României a susținut o declarație în care a cerut CCR revizuirea deciziei în cazul Laurei Codruța Koveși și a anunțat măsuri pentru susținerea companiilor.

Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA.

Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică.

Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire.

O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe.

Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată.

Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția.

Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice.

Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate.

Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții.

Însă este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor.

Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești.

Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcționare a unei societăți democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să-i împiedice să-și atingă scopul.

Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kövesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru.

Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave.

Un alt subiect la care vreau să mă refer este relansarea economică. Am avut în această după-amiază o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, întrucât preocuparea noastră, a tuturor, este repornirea economiei după această stare de urgență.

Am discutat despre eforturile companiilor din România de a se adapta situației de criză pe care o traversăm, dar și despre cum vede mediul de afaceri reluarea activităților și relansarea economiei noastre.

Antreprenorii au probleme reale provocate de epidemie și nu pot fi lăsați singuri, au nevoie de implicarea și sprijinul autorităților.

Tocmai de aceea, chiar înainte de decretarea stării de urgență, am susținut crearea unui grup de lucru interinstituțional, cu specific economic, la nivelul Guvernului, unde mediul de afaceri participă în mod activ. Și asta se vede în rezultatele concrete ale acestui dialog, măsurile luate de Guvern până în prezent venind în sprijinul întreprinzătorilor.

În perioada următoare, eforturile noastre se vor concentra pe redeschiderea graduală a sectoarelor economice care s-au aflat sub incidența restricțiilor.

Împreună cu partenerii de dialog social, vom identifica măsurile necesare astfel încât reluarea activităților economice să se facă în condiții de siguranță pentru toți angajații.

Protejarea sănătății românilor rămâne obiectivul nostru principal, indiferent că vom avea măsuri de distanțare socială mai severe sau mai lejere.

Din păcate, pericolul nu a trecut și nu există elemente care să ne arate că virusul va dispărea de la sine într-un orizont de timp apropiat. Din acest motiv, redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului și a serviciilor se va realiza gradual, cu respectarea unor măsuri clare de protecție sanitară.

După cum bine știți, pachetul măsurilor economice adoptate de România în perioada stării de urgență s-a concentrat pe menținerea locurilor de muncă și pe susținerea sectoarelor economice cele mai afectate.

Vom păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vom introduce și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.

De asemenea, vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate Întreprinderilor Mici și Mijlocii, dar vom avea în vedere scheme de sprijin și pentru companiile mari care au fost afectate de criză și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei.

Vreau să subliniez că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații. Este o măsură bună, care începe să producă rezultate.

Un obiectiv fundamental al planului de relansare economică, la care lucrăm împreună cu Guvernul Orban, este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate.

Vorbim practic de un proiect de reconstrucție a României.

Produsele românești de calitate reprezintă, la rândul lor, o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară. De asemenea, modernizarea și digitalizarea administrației care, atenție, au început deja de acum, vor continua la fel de puternic.

În final, vreau să transmit un mesaj de încredere companiilor și investitorilor.

România va ieși cu bine din această criză. Convingerea mea fermă este că parteneriatul dintre autorități și mediul privat, bazat pe dialog constant și transparent, este calea de relansare economică și de dezvoltare durabilă.

Acest lucru este cu atât mai important într-o perioadă de criză profundă, ca cea pe care o traversăm acum.

Este motivul pentru care am solicitat mediului de afaceri să fie un partener dedicat și constructiv în ceea ce privește identificarea și implementarea măsurilor de relansare economică și sunt încrezător că împreună vom reuși să găsim cele mai bune soluții.

Ora 15.30- Observator Update

Principalele informații ale acestei ore, transmise de Sonia Simionov, pot fi urmărite în acest video:

Ora 15.20- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 841.

Deces 828 - Bărbat, 63 ani, județ Galați.   

Data recoltării: 03.05.2020.

Data confirmării: 04.05.2020

Data internării: 03.05.2020 la Spitalul Municipal Tecuci, adus de Serviciul de Ambulanță, transferat în aceeași zi la Spitalul Județean de Urgență Galați. Din dimineața de 04.05.2020 este intubat.

Data decesului: 04.05.2020.

Comorbidități: Boala renala cronica std V cu complicații, DZ de tip II dezechilibrat, cu complicații, steatoza hepatica.

Deces 829 - Bărbat, 69 ani, județ Sibiu.

Data recoltării: 16.04.2020.

Data confirmării: 16.04.2020

Data internării: 09.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Sibiu.

Data decesului: 03.05.2020.

Comorbidități: boala cardiovasculara, DZ II, boala renala.

Deces 830 - Femeie, 88 ani, județ Suceava.

Beneficiar în Căminul de bătrâni

Data recoltării: 28.04.2020.

Data confirmării: 30.04.2020.

Data internării: 01.05.2020, Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Data decesului: 05.05.2020.

Fără antecedente preexistente cunoscute.

Deces 831 - Bărbat, 79 ani, județ Bacău.

Data recoltării: 30.04.2020.

Data confirmării: 01.05.2020.

Data internării: 30.04.2020, Spitalul Municipal deU Moinești.

Data decesului: 05.05.2020.

Comorbidități: HTA, fibrilație atrială, tumora pleurala operata, anemie severa.

Deces 832 - Bărbat,  53 ani, județ Bistrița Năsăud.

Data recoltării: 26.04.2020.

Data confirmării: 27.04.2020.

Data internării: 27.04.2020 in ATI Spital Județean Bistrița, intubat 05.05.2020.

Data decesului: 05.05.2020.

Comorbidități: obezitate, HTA,  insuficienta respiratorie severa.

Deces 833 - Bărbat, 63 ani, județ Arad.

Data recoltării: 26.04.2020.

Data confirmării: 26.04.2020.

Data internării: 26.04.2020.

Data decesului: 05.05.2020.

Comorbidități: Diabet zaharat tip II, HTA, BPOC, insuficienta renala acuta.

Deces 834 - Bărbat, 50 ani, municipiul București.

Data recoltării: 02.05.2020.

Data confirmării: 03.05.2020.

Data internării: 16.04.2020 în Spital Pantelimon, transferat în data de 04.05.2020 în ATI Spital Colentina.

Data decesului: 05.05.2020.

Comorbidități: encefalopatie toxica cu neuropatie, hepatita virala B.

Deces 835 - Bărbat, 79 ani, județ Sibiu.

Data recoltarii: 21.04.2020.

Data confirmarii: 22.04.2020.

Data internarii: 22.04.2020 în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Data decesului: 04.05.2020.

Comorbidități: Diabet zaharat tip II, boala cardiovasculara, neoplasm.

Deces 836 - Femeie, 79 ani, județ Timiș.

Data recoltarii: 27.04.2020.

Data confirmarii: 28.04.2020.

Data internarii: 28.04.2020.

Data decesului: 05.05.2020.

Comorbidități: CIC, HTA, demență mixtă, atrofie corticală.

Deces 837 - Bărbat, 68 ani, jud. Sibiu.

Data recoltării: 30.04.2020.

Data confirmării: 01.05.2020.

Data internării: 01.05.2020 în ATI -  Spitalul Clinic Județean Sibiu.

Data decesului: 05.05.2020.

Comorbidități: Diabet zaharat tip II, boală cardiovasculară, gonartroza.

Deces 838 - Femeie, 76 ani, municipiul București.

Data recoltării: 04.05.2020.

Data confirmării: 05.05.2020.

Data internării: 22.04.2020 în Spital Pantelimon pentru hemoragie digestivă superioară.

Data decesului: 05.05.2020.

Comorbidități: ascita neoplazica, adenocarcinom.

Deces 839 - Femeie, 63 ani, municipiul București .

Data recoltării: 04.05.2020.

Data confirmării: 05.05.2020.

Data internării: 21.04.2020 in Spital Pantelimon pentru insuficienta respiratorie acuta, pneumonie bazala dreapta.

Data decesului: 05.05.2020.

Comorbidități: ciroza hepatica, anemie secundara.

Deces 840 - Bărbat, 72 ani, județ Bacau.

Data recoltării: 23.04.2020.

Data confirmării: 24.04.2020.

Data internării: 22.04.2020 în Spital Boli Infecțioase Onești, transferat în 25.04.2020 în ATI, intubat din 03.05.2020.

Data decesului: 05.05.2020

Comorbidități: HTA, tumora gastrica operata.

Deces 841 - Bărbat, 66 ani, județ Bacău.

Beneficiar în Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica, județ Bacău.

Data recoltării: 03.05.2020.

Data confirmării: 04.05.2020.

Data internării: 22.04.2020 în Spital Boli Infecțioase Onești, transferat în 25.04.2020 în ATI, intubat din 03.05.2020.

Data decesului: 04.05.2020.

Comorbidități: HTA, tumora gastrica operata.

Ora 14.45- Alina Cigoli-Senescu, medicul rezident care a plecat de la Iași să ajute Suceava, principalul focar de coronavirus din România, a povestit că a trăit momente greu de descris acolo și a fost martoră unor tragedii pe care nu va putea vreodată să le uite. Medicul spune că a ales să meargă acolo, să dea o mână de ajutor, Suceava fiind locul în care s-a născut.

”Eu m-am născut în Suceava și am simțit că e datoria mea să o fac. Împreună cu o colegă am petrecut acolo 40 de zile. Pe data de 30 aprilie am avut ultima zi de lucru acolo. Am revenit acasă, iar acum stau în autoizolare timp de 14 zile, iar apoi voi reveni la lucru. Am plecat benevol, nimeni nu ne-a impus. Îmi amintesc primele zile acolo, în cel mai mare focar din țară. În primele zile, numărul de pacienți era extrem de mare. Îi vedeam cum vin câte cinci, șapte într-o ambulanță. Cu toții aveau coronavirus. Inițial nu am crezut nici eu în puterea de infectare cu acest virus. Am înțeles asta în Suceava, când pacienți tineri și bătrâni ajungeau în UPU și trebuia să-i consult. Le verificam plămânul prin Computer Tomograf și vedeam efectiv cum plămânii le erau bucăți, plămânul dispărea. Atunci mi-am sunat familia și am început să plâng la telefon. Am simțit că vreau să renunț”, își amintește dr. Alina Cigoli. Mai multe detalii AICI.

Ora 14.25- Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Poliţiei de Frontieră, în urma înţelegerilor bilaterale dintre autorităţile de frontieră române şi ungare pentru fluidizarea traficului de persoane între cele două ţări, începând de marţi, autorităţile maghiare vor permite intrarea în Ungaria, cetăţenilor Uniunii Europene, în scopul rămânerii pe propriul teritoriu sau tranzitării acestuia, în intervalul orar 07.00 - 01.00, ora României.

”Formalităţile de frontieră se derulează prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, intrarea în ţara vecină fiind permisă numai cu îndeplinirea următoarelor condiţii: interviu în cadrul căruia va fi evaluată starea de sănătate, condiţia esenţială fiind lipsa simptomelor de infectare cu noul COVID 19; îndeplinirea condiţiilor Codului Frontierelor Schengen; prezentarea unor documente care sa ateste certitudinea permiterii intrării în ţara de destinaţie”, se arată în comunicat.

Ora 14.10- Epidemia covid-19 s-a soldat cu 95 de morţi în 24 de ore în Rusia, unde s-au înregistrat 10.102 noi contaminări, iar bilanţul oficial a crescut la 1.451 de morţi şi 155.370 de infectări, a anunţat marţi celula de criză. Luni s-au înregistrat 10.581 de contaminări cu noul coronavirus.

Ora 13.50- Ministrul Educaţiei şi preşedintele Alianţei de Stânga din Finlanda, Li Andersson, a propus ca fiecare cetățean să primească un ajutor de 100 de euro, într-o inițiativă menită să repornească economia, profund afectată de pandemia de coronavirus. Potrivit ministrului, bancnota de 100 € ar fi cea mai uşoară şi cea mai rapidă cale de a reînvia economia, în special sectorul serviciilor și întreprinderilor mici, pentru că oamenii vor cheltui acești bani la restaurante, la evenimente culturale sau la saloane de înfrumusețare

Ora 13.35- Numărul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut la 163.860 în Germania, unde epidemia covid-19 s-a soldat cu 6.831 de morţi, a anunţat marţi Institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI). Blanţul zilnic a crescut cu 685 de contaminări şi 139 de decese. 

Ora 13.20- Observator Update

Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 13.06- La ATI, în acest moment, sunt internați 244 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.727 de persoane. Alte 19.748 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 205.842 de teste.

Ora 12.59- 325 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 13.837 de pacienţi infectaţi, între care 5.454 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

"Până astăzi, 5 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 13.837 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.454 au fost declarate vindecate și externate." potrivit Grupului de Comunicare Strategică. 

Ora 12.55- Grecia se pregăteşte să îşi reprimească turiştii, iar pe o plajă din Santorini au fost instalate primele cabine din plexiglas. Fiecare astfel de cabină are două şezlonguri, iar angajaţii de pe plajă vor purta măşti şi mănuşi. Pe o plajă din Santorini, una dintre destinaţiile favorite de vacanță ale românilor, au apărut primele cabine din plexiglas. Adăpostesc două şezlonguri, o umbrelă şi vor avea avea şi un dispozitiv cu gel dezinfectant.

„Trebuia să găsim o soluţie pentru a-i face pe oameni să se simtă în siguranţă în această vară. Nu putem aştepta după recomandările autorităţilor, trebuie să fim proactivi”, a spus proprietarul unei plaje, citat de Greek Reporter.

Ora 12.40- Bucureștenii sunt sfătuiți să poarte ochelari în mijloacele de transport în comun. Reguli noi de călătorie cu STB, anunțate de Primăria Capitalei.

Numărul celor care pot urca în mijloacele de transport în comun va fi limitat astfel încât să fie respectată distanţarea socială, urcarea se va face doar pe la uşa din faţă, iar în punctele cu trafic intens, călătorii vor fi îndrumaţi de controlori STB ajutaţi de poliţişti locali, anunţă Primăria Capitalei, care precizează că din 18 mai întreg parcul auto al Societăţii de Transport Bucureşti va fi scos pe traseu.

”Pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, recomandăm tuturor bucureştenilor care folosesc mijloacele de transport în comun să îşi protejeze nasul şi gura cu măşti medicale sau confecţionate din material de bumbac, dar şi ochii, cu ochelari (de vedere sau de soare).

Călătorii sunt rugaţi să respecte de asemenea şi noile reglementări privind distanţarea socială. Accesul în mijloacele STB va fi limitat, călătorii vor putea ocupa numărul de scaune din autobuze, troleibuze, tramvaie, precum şi un rând în picioare, respectând distanţa regulamentară de 1,5 m”, anunţă Primăria Capitalei.

Ora 12.25- Mai mulți tineri au fost filmați cum dansează pe străzi, la Milano, pentru a sărbători prima zi de "relaxare" în Italia și intrarea în faza 2. Imaginile postate pe rețelele de socializare au stârnit numeroare numeroase controverse, dat fiind faptul că pandemia de coronavirus nu s-a terminat și sunt încă restricții pentru gestionarea crizei. Mai multe detalii AICI.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 12.10- Observator Update

Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 12.00- Un medic francez susține că noul coronavirus a fost prezent pe teritoriul Franței încă de la sfârșitul anului trecut, cu mult înainte de declanșarea vizibilă a pandemiei în Europa. Concluzia a fost trasă după ce a fost diagnosticat cu Covid-19 un pacient care fusese internat într-un spital din regiunea Paris la 27 decembrie.

Yves Cohen, șeful ATI de la spitalele Avicenne de Bobigny şi Jean Verdier de Bondy, a declarat într-un interviu acordat luni postului de radio France Info că acest caz a fost descoperit într-o evaluare retrospectivă a testelor de tip PCR efectuate asupra a 24 de pacienţi internaţi în decembrie şi ianuarie cu pneumonie. Mai multe detalii AICI.

Ora 11.45- Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă și avertizează cu privire la folosirea unor plante medicinale în tratamentul împotriva COVID-19. OMS subliniază că, atunci când vorbim de tratamente cu plante medicinale, precum Artemisia annua, sau pelinul dulce, ele trebuie testate pentru eficacitate şi efecte secundare. 

''Chiar dacă tratamentele provin din practici tradiţionale şi din natură, stabilirea eficacităţii şi siguranţei acestora prin teste clinice riguroase este esenţială'', au precizat reprezentanţii biroului regional OMS pentru Africa Subsahariană, într-un comunicat. Mai multe detalii AICI.

Ora 11.30- 5 muncitori din Sri Lanka a fost infectați cu coronavirus, la o fabrică de lângă București. Alte 27 de persoane, contacți ai muncitorilor, băgate în carantină. Potrivit DSP, 5 cetăţeni veniţi din Sri Lanka au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Alte 27 de persoane au fost băgate în carantină.

"Începând cu data de 28 aprilie 2020, la o societate comercială cu sediul în localitatea Tărtăşeşti, este în evoluţie un focar de colectivitate cu cinci cazuri confrimate până la acest moment, toţi cetăţeni din Sri Lanka. Aceste cazuri au generat un număr de 27 de persoane aflate în contact direct, care au fost introduse în autoizolare la domiciliu împreună cu membrii familiilor lor.", a anunțat DSP Dâmboviţa într-un comunicat.

Ora 11.20- Ludovic Orban a declarat luni seara că "De pe 15 mai poți să ieși din localitate în vizită la rude". Starea de urgență care se încheie pe 14 mai nu va mai fi prelungită, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Întrebat când vom putea călători, Ludovic Orban a răspuns: "Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite categorii de motive pe care le considerăm întemeiate, deplasări de serviciu, deplasări la rude, deplasările la activităţile agricole, că dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane înseamnă că se pot duce la munte.

Va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor care va creşte cererea şi pe unităţile de cazare. Încă nu putem da drumul la restaurante numai pentru că există o zonă destul de afectată, eu recunosc, zona de restaurante, de cafenele, de baruri, e o zonă unde se socializează, o zonă unde oamenii se simt bine, o zonă unde sunt convins că, psihologic, oamenii ar avea nevoie, dar pe de altă parte punem pe prim plan sănătatea, suntem atenţi şi la economie, dar sănătate e de bază."

Ora 11.10- Observator Update

Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 10.50- Medicul Horaţiu Moldovan, a declarat că foarte multe dintre decesele anunţate în rândul pacienţilor cu Covid-19 nu sunt cauzate de infecţia cu noul coronavirus. Potrivit secretarului de stat în ministerul Sănătăţii, acele persoane aveau comorbidități și ar fi murit oricum, iar virusul nu le-a grăbit cu nimic sfârşitul.

"Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal... Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații - se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe", a afirmat Horațiu Moldovan.

Ora 10.40- Marcel Vela, ministrul afacerilor interne, a declarat, luni seară, că după 15 mai românii vor putea să părăsească locuințele pentru a merge la activități de recreere precum alpinismul sau pescuitul. 

"Relaxarea va fi etapizată, până în 15 mai vom fi foarte atenţi să nu fie o explozie de cazuri în domeniul medical. Noi suntem într-un platou de aştepare, fără să fie o creştere semnificativă. Comparativ cu alte state, la suta de mii de locuitori, România are 4,1 de decese. Principiul pe care putem merge este de a relaxa etapizat restricţiile, trebuie evaluare epidemiologică.

Dacă ne situăm pe acelaşi platou, de la 1 iunie, vin alte relaxări. Parcurile vor fi deschise, dar doar pentru grupuri de trei persoane, se pot face drumeţii în trei, iar pentru drumeţii se va face o declaraţie. N-am stabilit încă raza de acţiune, toate deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea epidemiologică de săptămâna viitoare. Va fi şi pescuitul introdus. Din 15 mai, pescarii pot să-şi pregătească familiile că pleacă", a declarat Vela la Antena 1.

Ora 10.30- A fost identificat un anticorp uman care împiedică infecţia cu noul coronavirus. Descoperirea e primul pas în descoperirea unui tratament împotriva COVID-19. O echipă de cercetători de la Universitatea din Utrecht a descoperit un anticorp uman care împiedică noul coronavirus să infecteze culturile de celule. Anticorpul monoclonal reprezintă un prim pas în drumul către dezvoltarea unui tratament împotriva Covid-19 se arată într-un articol publicat de revista Nature Communications şi citat de agenţia EFE și preluat de Mediafax.

Ora 10.20- De pe 15 mai nu se deschid restaurantele, barurile, cafenelele și terasele. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, care a spus că vor rămâne valabile mai multe restricții, după ridicarea stării de urgență.

"Vom deschide comerţul, sigur cu excepţia mall-urilor, dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, că oamenii pot să cumpere şi atunci existând cumpărare va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri sau pentru readucerea producţiei la nivelul anterior. Sunt măsuri, libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibili, pentru că o să crească consumul. De asemenea, sunt şi reluarea frizeriilor, coafurilor, cabinetelor stomatologice şi astea sunt activităţi care vor permite revenirea la normalitate din punct de vedere economic.", a spus Orban. Aflaţi mai multe detalii AICI.

Ora 10.10- Observator Update

Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 10.00- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 827.

Deces 819 - Femeie, 83 ani, județ Arad.

Data internării: 18.04.2020 Spitalul Județean de Urgență Arad.

Data recoltării: 25.04.2020

Data confirmării: 25.04.2020

Data decesului: 05.05.2020, pneumonie, insuficienta circulatorie acuta

Comorbidități: CIC, HTA, DZ tip 2, insuficienta renala, infarct miocardic acut cu 4 stenturi.

Deces 820 - Femeie, 83  ani, județ Sibiu.

Data internării: 11.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Sibiu.

Data recoltării: 11.04.2020.

Data confirmării: 11.04.2020

Data decesului: 02.05.2020

Comorbidități: boala cardiovasculara, boala cronica neurologica, boala cronica renala, gastrita hemoragica

Deces 821 - Femeie, 65 ani, județ Prahova.

Data internării: 01.05.2020 -Spitalul Județean de Urgență Ploiești, iar din data de 02.05.2020  în ATI 

Data recoltării: 02.05.2020.

Data confirmării: 03.05.2020.

Data decesului: 04.05.2020.

Comorbidități: Insuficiență cardiacă, boală pulmonară cu oxigenoterapie, DZ dezechilibrat.

Deces 822 - Bărbat, 84 ani, județ Arad.

Data recoltării: 13.04.2020 Spitalul Județean de Urgență Arad - secția ATI.

Data internării: 13.04.2020 Spitalul Județean de Urgență Arad.

Data confirmării: 14.04.2020 

Data decesului: 13.04.2020

Comorbidități: HTA, hipertensiune pulmonara, boala Parkinson in antecedente cu insuficienta renala, anemie secundara

Deces 823 - Bărbat, 72 ani, județ Arad.

Data recoltării: 29.03.2020

Data internării: 29.03.2020 Spitalul Județean de Urgență Arad - secția ATI.

Data confirmării: 01.04.2020 Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara.

Data decesului: 09.04.2020, pneumonie virală.

Comorbidități: HTA

Deces 824 - Femeie, 83 ani, județ Arad.

Data internării: 26.03.2020 Spitalul Județean de Urgență Arad.

Data recoltării: 26.03.2020.

Data confirmării: 30.03.2020

Data decesului: 01.04.2020, pneumonie, insuficienta respiratorie acuta dependent de aparat respirator.

Comorbidități: obezitate.

Deces 825 - Bărbat, 72 ani, județ Neamț.

Data recoltării: 26.04.2020

Data internării: 26.04.2020 Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în secția de ATI, pentru insuficiență respiratorie și pneumopatie acută, din data de 29.04.2020 necesita intubare și ventilare mecanică.

Data confirmarii: 28.04.2020.

Data decesului: 04.05.2020.

Comorbidități: HTA, cardiopatie, DZ, neoplasm în tratament periodic din luna ianuarie.

Deces 826 - Bărbat, 59 ani, județ Bacău

Data internării: 02.05.2020 Spitalul Municipal de Urgență Moinești- insuficiență respiratorie.

Data recoltării: 02.05.2020.

Data confirmării: 04.05.2020 Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași.

Data decesului: 03.05.2020, pneumonie acuta, sepsis cu punct de plecare pulmonar.

Comorbidități: BPOC neglijat, HTA, Fibrilație permanentă cu cardiostimulator, DZ II, obezitate morbidă.

Deces 827 - Bărbat, 70 ani, județ Brașov.

Data internării: 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Brașov, cu amputație degete membru inferior ulterior cu celulita antepicior la același membru.

Data recoltării: 28.04.2020.

Data confirmării: 30.04.2020.

Data decesului: 03.05.2020

Comorbidități: rinichi unic chirurgical, DZ II si complicații, HTA, boala cardiaca ischemica, gută.

Ora 09.00- Observator Update

Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Premierul Ludovic Orban a anunțat că obiectivul acutorităților este creșterea numărului de teste efectuate populației țării la 15.000 în fiecare zi, precizând că momentan există în funcțiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare este 11.000 de teste zilnice.

Orban a mai anunțat că 1.279.000 cetateni români s-au întors în țară începând cu 20 februarie, din țări europene cu largă răspândire a coronavirusului, dar că România este în coada clasamentului în privința deceselor, față de celelalte țări.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat și el că starea de urgenţă nu va fi prelungită, iar din 15 mai va fi înlocuită de starea de alertă. Conform preşedintelui, deplasările vor fi permise în interiorul localităţii, ”dar nu e bine să exagerăm”, iar purtarea măştii în spaţii publice închise şi în mijloacele de transport în comun va fi obligatorie. De asemenea, se deschid saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice şi muzeele, dar vom purta mască în spaţii publice închise. Deplasările între localităţi rămân restricţionate.

Luni seară, Franța a anunțat depășirea cifrei de 25.000 de morţi, dintre pacienții cu coronavirus.

În Italia, numărul deceselor și al persoanelor infectate scade în continuare.

Spania a înregistrat 164 de morţi în ultimele 24 de ore, cel mai mic nivel de la jumătatea lui martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Coronavirus, 5 mai. 841 decese şi 13.837 de îmbolnăviri în România