Număr în creștere al pacienților infectați cu coronavirus, în România. Iohannis: "Sunt îngrijorat" (Video)
Creşte dramatic numărul infectaţilor şi al deceselor din cauza COVID 19. Ne-am relaxat prea mult după scăderea numărului de cazuri, iar consecinţele se văd deja. Spitalele sunt din nou pline şi, de aproape o săptămână, cifrele cresc în fiecare zi, cu fiecare restricţie eliminată. Preşedintele Iohannis spune că nu exclude ca ultimă soluţie o nouă stare de urgenţă.
- Sute de români sunt confirmați cu coronavirus în fiecare zi.
- Și în Bulgaria numărul pacienților infectați cu noul coronavirus este în creștere.
320 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, iar tendinţa nu pare să fie una descrescătoare.
Înainte de noua relaxare, numărul cazurilor era frecvent sub 200. În doar o săptămână, a sărit şi se menţine peste 300.
Klaus Iohannis preşedintele României: Sunt îngrijorat pentru că am văzut în ultimele zile, în fiecare zi, un număr, zic eu, mare de noi pacienţi care sunt infectaţi cu noul virus. Virusul nu pleacă în vacanţă, nici în concediu, virusul este în comunitate.
Şi numărul deceselor începe să crească, după două săptămâni în care era relativ constant. Azi au fost raportate 22 de decese.
Raed Arafat şeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Astăzi, de exemplu, avem 178 de pacienţi în Terapie Intensivă, ieri erau mai puţini, alaltăieri erau mai puţini. Astea sunt creşteri în pacienţii de terapie intensivă. De acolo, din păcate, o parte din ei nu reuşesc să treacă prin boală şi decedează.
Preşedintele nu exclude să revenim la măsurile drastice, care erau valabile în starea de urgenţă.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Feriţi-vă de virus! Au rămas în vigoare măsuri simple, de bun simţ, şi foarte importante. Nu ne dorim reinstaurarea unor noi restricţii, decât în situaţia în care vedem că numărul de infecţii creşte foarte mult şi nu avem încotro.
Braşov este judeţul în care au explodat cazurile de COVID-19 în ultimele două săptămâni.
Spitalele sunt aproape sufocate de pacienţi. Nu este zi în care să fie mai puţin de 20 de cazuri.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Sunt diverşi operatori economici care şi-au testat angajaţii înainte de reluarea lucrului şi atunci s-au găsit pozitivi, ca atare a crescut şi numărul de internări.
Ministrul Sănătăţii crede că situaţia s-ar putea repeta şi în alte zone din ţară. Deocamdată restricţiile sunt doar la nivel local.
Andreea Neculau, director DSP Braşov: În unele cazuri s-au identificat cazuri încât s-a decis inclusiv închiderea companiei respective. Da, clar, în spaţiile în care oamenii sunt aglomeraţi în birouri riscul e mai mare.
Chiar managerul şi directorul medical al celui mai mare spital din judeţ au fost depistaţi pozitiv.
Marius Leonte, purtător de cuvânt Spitalul Județean Brașov: S-a efectuat tot ce înseamnă parte de dezinfecţie a spaţiilor administrative în care îşi desfăşurau activitatea cei doi directori, iar personalul adiministrativ cu care posibil să fi intrat în contact este testat la ora asta şi vom avea rezultate.
România are aproape acelaşi număr de cazuri noi ca Italia sau Spania, ţări cu un număr de locuitori chiar şi de trei ori mai mare.
Situaţia devine dramatică şi în Bulgaria, unde mulţi români au plecat deja în concediu. În ultimele 14 zile s-au înregistrat aproximativ 70 de cazuri noi de coronavirus pe zi. Asta înseamnă peste 10 cazuri la un milion de locuitori, dublu faţă de limita stabilită de România.
Astfel, Bulgaria ar putea intra, de luni, pe lista ţărilor la întoarcerea din care trebuie să stăm în izolare două săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰