Părinții își aduc copiii în locurile de joacă, lăsate fără pază de autorități
Locurile de joacă sunt închise... doar pe hârtie. În realitate, părinţii fac legea. Vremea frumoasă şi energia copiilor îi înduplecă, aşa că, în multe parcuri, benzile de delimitare sunt ori rupte, ori inexistente. Doar la apariţia poliţiştilor locali, regulile sunt respectate.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Momentul în care Kamala Harris a pierdut alegerile. Strategia care s-a întors împotriva ei
- Primăriile spun că nu au suficienți paznici.
- Autoritățile vor să redeschidă locurile de joacă după scăderea cazurilor.
Așa arătau - la orele prânzului- locurile de joacă din parcul Cișmigiu din Capitală: pe tobogoane, în leagăne sau carusel, copii de toate vârstele se bucură de joacă. Toţi, sub supravegherea părinţilor sau bunicilor, care încalcă cu bună ştiinţă regulile impuse de starea de alertă.
”Văd că a început să plângă. A început că nu e voie acolo dar el nu știe de nu e voie. E rău că nu avem unde să-i distrăm. În casă nu-i poți ține. Spuneți-i domnului ministru să ia măsurile care se impun să ne lase să ne jucăm”, spune un bunic.
Cum zonele interzise nu sunt supravegheate mereu, părinţii fac singuri legea. Benzi de delimitare mai sunt doar în unele locuri de joacă. Şi acelea sunt ori rupte, ori ocolite.
”E singurul parc în care nu există semne. Faptul că nu sunt copii sunt în siguranță cu el, dacă ar fi fost mai agomerat atunci nu. nu aș fi îndrăznit să intru”, declară un tată.
Confuzi sunt atât părinții cât și copiii. Acest loc de joacă nu pare a fi închis: porțile sunt deschise și nu există nici un semn pe care părinții să-l vadă și să știe exact că acest loc de joacă a rămas închis. Asta deși, la câțiva metri distanță, în același parc acest loc de joacă are semne clare că este închis.
Primăriile spun că nu au suficienți paznici sau polițiști locali care să stea permanent în zonele interzise. Iar medicii transmit un semnal de încurajare.
Mihai Craiu, medic pediatru: Ar putea fi deschise locurile de joacă, sunt la fel de periculoase ca terasele adulților, ba din contră riscul de contaminare la un copil e de două ori mai mic decât de la doi adulți care au exact același comportament.
Totuşi, ministrul Sănătăţii spune că va lua în calcul redeschiderea locurilor de joacă abia atunci când numărul de infectări va ajunge pe o pantă descendentă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰