Patriarhia Română, după decizia istorică în cazul românului căsătorit cu un american: 'Sunt soţi într-o ţară UE, nu la noi'
Decizie istorică pentru cuplurile homosexuale din România! Curtea Europeană de Justiţie obligă statele membre să îi ofere drept de şedere soţului de acelaşi sex, chiar dacă ţările respective nu recunosc căsătoriile gay.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Decizie istorică pentru cuplurile homosexuale din România! Curtea Europeană de Justiţie obligă statele membre să îi ofere drept de şedere soţului de acelaşi sex, chiar dacă ţările respective nu recunosc căsătoriile gay. Decizia vine după aproape 6 ani de când un român le-a cerut autorităţilor din ţara noastră drepturi pentru partenerul său american.
După 16 ani de relaţie, 8 ani de căsnicie şi 5 de procese în instanţă, Adrian Coman şi americanul Clay Hamilton au primit drept de şedere în România.
Curtea de Justiție practic a confirmat ca suntem o familie, ca suntem soti, pentru dreptul UE privind libera circulatie, spune Adrian.
TATĂL LUI ADRIAN:
Am fost alături de el încă din primele demersuri. Şi acum îmi dau lacrimile. Cum să nu fii alături de copilul tău?
Totul a început în 2012, când românul a cerut autorităţilor noastre să emită un permis de şedere pentru soţul lui american. A fost, însă, refuzat, pe motiv că legea din România interzice căsătoriile gay şi nu le recunoaşte nici pe cele încheiate în străinătate.
Aşa au ajuns cei doi bărbaţi să dea statul român în judecată.
ROBERT HAMILTON:
Suntem cu un pas mai aproape de a fi recunoscuţi ca o familie. Să fim, cu adevărat, recunoscuţi ca o familie.
Practic, Curtea Europeană de Justiţie a decis că noţiunea de "soţ" include şi soţii de acelaşi sex, iar familiile homosexuale trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi ca cele heterosexuale, atunci când cer dreptul de şedere într-o ţară europeană.
Decizia Curţii Europene a reaprins, în Parlament, discuţiile pe marginea referendumului pentru familie şi a parteneriatului civil.
Şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a reacţionat.
VASILE BĂNESCU:
Celor doi nu li s-a dat dreptul să locuiască în România ca soţi. Li s-a dat dreptul să locuiască și atât, întrucât sunt soţi într-o ţară UE, nu la noi.
Înainte de orice modificare a legislaţiei, cei doi soţi se pregătesc să sărbătorească prima victorie în stradă. Sâmbătă, vor participa la marşul anual al Diversităţii, dedicat persoanelor cu parteneri de acelaşi sex.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰