Antena Meniu Search
x

Video Pericolul de avalanşă, în Retezat, până la ora 20.00, din cauza vântului şi a stratului nou de zăpadă

Este risc însemnat de avalanşă astăzi, în majoritatea masivelor montane, din cauza vântului şi a stratului nou de zăpadă. Pentru salvamontişti sunt momente în care o urgenţă poate apărea oricând. Ieri, în Retezat, salvatorii s-au antrenat special pentru intervenţii în astfel de cazuri. Se bazează pe tehnologie, dar şi pe câini de nădejde. 

de Redactia Observator

la 21.01.2022, 08:42

Vezi și

Câinii special antrenaţi pentru misiuni de salvare sunt esenţiali atunci când există turişti prinşi de avalanşă. Sunt ghizii şi sprijinul salvamontiştilor. Însă când şi salvatorii sunt în pericol, intervine tehnologia modernă. Aceştia sunt dotaţi cu aparate care transmit exact poziţia în care se află.

Salvamontist: În momentul când unul dintre colegi este prins de avalanşă, atunci ceilalţi care sunt în afara avalanşei şi au scăpat trec pe funcţia de search.

Însă nu există încă tehnologie mai bună ca ochiul uman. De aceea, în operaţiunile de căutare, unul dintre salvatori trebuie să stea mereu de veghe.

Salvamontist: Observatorul este tot timpul la locul lui, tot timpul stă cu ochii înspre partea de creastă, urmăreşte de-aproape ce se întâmplă cu zăpada şi cu stratul.

Este doar o simulare. Dacă avalanşa porneşte, salvamontiştii aleargă în direcţii opuse, pentru ca măcar unul dintre ei să aibă şansa de a nu fi înghiţit de zăpadă. Atunci poate să-şi salveze colegii. Exerciţiile salvatorilor i-au fascinat şi pe turişti.

Pericolul de avalanşă este crescut, astăzi, până la ora 20.00, în special la altitudini mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Pericolul de avalanşă, în Retezat, până la ora 20.00, din cauza vântului şi a stratului nou de zăpadă