Video Peste 48% dintre copii petrec mai bine de 6 ore pe zi online. Tulburările emoţionale, o realitate tot mai prezentă în vieţile lor
Atenţie părinţi! Un detaliu îngrijorător este scos în evidență de un studiu realizat de organizația Salvați Copiii, care subliniază încă o dată cât de periculoase pot deveni rețelele sociale. Unul din trei copii dezvoltă o formă de tulburare emoțională pentru că petrece prea mult timp pe internet, în goana după aprecieri și comentarii.
- Şedinţa crucială de la CCR s-a încheiat. Judecătorii urmează să dea motivarea în cazul Dianei Şoşoacă. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- PNL vrea alianţă cu toată dreapta după eliminarea Dianei Şoşoacă. Acuză că Marcel Ciolacu şi-a aranjat turul 2 cu George Simion
Ultimele statistici arată că, în ultimii doi ani, unul din trei copii cu vârsta între 8 şi 17 ani a prezentat stări de anxietate sau depresie din cauza rețelelor de socializare care induc ideea competiției și a comparațiilor.
Un alt semnal de alarmă tras de specialiști este și asupra vârstei la care copiii folosesc Facebook-ul sau TikTok-ul. Copii tot mai mici, chiar și de 5 ani, petrec foarte mult timp pe rețelele de socializare. Peste 48% dintre copii petrec mai bine de 6 ore pe zi online. În zilele libere sau în vacanță, aproape tot acest timp este dedicat rețelelor sociale, unde adolescenții sunt expuși presiunii de a se compara constat cu alți tineri de vârsta lor, de a obține aprobarea prin like-uri, comentarii, iar acest lucru duce la frustrări și tulburări emoționale, atrag atenția psihologii.
Mulţi dintre copii ajung la terapie cu simptome precum lipsa concentrării, izolarea socială, insomnii sau scăderea stimei de sine, iar acestea le afectează viața de zi cu zi, relațiile cu cei din jur și performanța de la școală.
Copii dependenţi de social media
- Risc uriaş pentru copiii expuşi la reţele de socializare. Studiu Salvați Copiii: unul din trei are o formă de...
- Copii sub 16 ani nu vor mai putea deschide conturi pe Facebook, Instagram şi TikTok. Cum va fi verificată vârsta...
- Frații Tate, live pe reţele imediat cum au ajuns acasă. S-au trezit cu poliția la ușă după câteva zeci de...
Conform datelor statistice furnizate de serviciile de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional ale organizației Salvați Copiii, în ultimii doi ani unul din trei copii cu vârsta între 8 și 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoțională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la rețelele de socializare. Conform ultimelor cercetări Salvați Copiii, intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este între 5 și 10 ani.
"Anxietatea și depresia la copii și adolescenți se manifestă tot mai des în contextul utilizării rețelelor sociale. Anxietatea aduce cu ea frici intense, neliniște și dificultăți de concentrare, iar depresia se identifică prin tristețe profundă, retragere și pierderea interesului pentru activități. Mulți dintre copii ajung în terapie cu simptome precum lipsa concentrării, izolarea socială, insomnii sau scăderea stimei de sine. Aceste stări le afectează viața de zi cu zi, de la performanța școlară până la relațiile cu cei din jur, și necesită intervenție specializată pentru a învăța să gestioneze emoțiile sănătos”, a declarat Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvați Copiii.
48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, în cazul unei zile libere, fie că vorbim de sfârșitul de săptămână sau de vacanță, conform datelor colectate în cadrul cercetărilor derulate de Organizația Salvați Copiii, majoritatea acestui timp fiind dedicat rețelelor sociale. Acolo, tinerii sunt expuși presiunii de a se compara constant cu ceilalți și de a câștiga aprobarea prin like-uri și comentarii, ceea ce amplifică sentimentele de inadecvare și frustrare și poate duce la tulburări emoționale semnificative.
Un copil din trei are o formă de tulburare emoțională din cauza expunerii la rețele de socializare
Majoritatea copiilor afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conținutul întâlnit pe rețelele sociale, 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să își vadă defectele, relatează Mediafax.
"Creșterea alarmantă a cazurilor de tulburări emoționale în rândul copiilor și adolescenților, cauzată de utilizarea excesivă a rețelelor sociale, este o problemă care necesită atenție imediată. Este necesar să promovăm alternative sănătoase de petrecere a timpului liber pentru copii, împreună cu părinții”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.
Organizația Salvați Copiii, în colaborare cu NEPI Rockcastle, lansează o campanie națională de conștientizare și educare, destinată copiilor și adolescenților, precum și părinților și profesorilor, pentru a combate efectele nocive ale consumului în exces de social media. Campania "Poveștile perfecte nu au filtre” include o serie de conferințe, activități interactive și resurse educaționale menite să dezvolte gândirea critică și să îi ajute pe copii să gestioneze emoțiile negative cauzate de presiunile online. Conferințele gratuite "Cum să îi ghidăm pe adolescenți să își protejeze identitatea online?” se vor desfășura în lunile septembrie și octombrie, în orașele Satu Mare, Timișoara, Craiova, Galați și Brăila. Evenimentele dedicate părinților, cadrelor didactice și specialiștilor care lucrează cu copiii vor reuni peste 1000 de participanți și vor include discuții cu psihologi ai Salvați Copiii, influenceri recunoscuți pentru implicarea lor activă, integritatea profesională și capacitatea de a influența pozitiv comunitățile - Iulia Ionescu, Robert Diaconeasa, Bianca Adam, Edi Brandabura sau Cristian China-Birta (Chinezu) și specialiști în securitate online. Alături de aceștia, participanții vor putea afla despre cum se poate crea un mediu online sănătos pentru copii și vor avea ocazia să învețe strategii pentru a sprijini tinerii să navigheze mai sigur și mai conștient în mediul online.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰