Video Peste un milion de români sărbătoresc Paştele Catolic. Credincioşii au mers să ia lumină şi au celebrat Învierea Domnului
Aproape 1,5 milioane de cetățeni români romano-catolici și reformați au sărbătorit azi-noapte Învierea Domnului. Este prima sărbătoare pascală care se desfășoară fără restricții, după doi ani de pandemie. Din păcate, şi în acest an, sărbătoarea este umbrită de durere. În plin război din Ucraina, gândurile și rugăciunile credincioșilor s-au îndreaptat către pace, speranță și lumină.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Hezbollah a atacat Israelul cu peste 300 de proiectile în timpul sărbătorii de Yom Kippur, anunţă IDF. Bombardamente şi în trei oraşe din Liban: 15 morţi
Sute de credincioşi au participat la slujba de înviere la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti. Programul a început la ora 23:00 cu Vigilia Pascală, descrisă ca o "priveghere în cinstea domnului". Vigilia Pascală se celebrează în tradiția romano-catolică în noaptea de Înviere şi este cea mai specială liturghie a anului.
Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt ARCB: Iată-ne, din nou, adunaţi pentru Sărbătorile Pascale, după 2 ani de pandemie. Aşteptăm ca să trăim acest moment al Învierii. Există o forţă a Răului, a Întunericului, dar care nu are ultimul cuvânt. Ci, dimpotrivă, Binele e mai puternic decât răul şi Viaţa e mai puternică.
''Această noapte, întodeauna o înţeleg ca pe un nou început.''
''Şi, după 2 ani atât de grei, simţim această noapte mult mai profund.''
Credincioşii au mers să ia lumină şi au celebrat Învierea Domnului
Şi la Cluj Napoca, deşi a plouat întreaga seară, sute de credincioşi romano-catolici au luat lumină de la focul aprins în faţa Bisericii "Sfântul Mihail".
''Iisus e prezent în viaţa mea. Pentru că, nimeni alcineva nu şi-a dat viaţa pentru mine, personal.''
''Pentru copii, în primul rând. Pentru familie, noi.''
Cuvântul "vigilie" provine din limba latină și se traduce: veghe, strajă, santinelă. Legat de aceasta, într-o localitate din Suceava, locuită în majoritate din polonezi, se păstrează şi astăzi o tradiţie foarte veche.
Revai Iosif Ionuț, capitanul străjerilor: Este un schimb de gardă care se face. Păzim mormântul lui Iisus Hristos. Ne adunam mai mulți băieți, facem echipa de cate 2. E un obicei care se păstrează doar aici la noi in Solonețul Nou.
Iar în după amiaza de sâmbătă se sfinţesc coşurile cu bucatele de Paşte.
Carmen Dorosceac, comunitatea poloneza Solonețu Nou: În coş se găseşte mielul, sfecla roşie cu hrean, sarea, pâinea.
Ioan Cucharec, preot: Vă dorim tuturor Sărbători Pascale binecuvântate.
Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România: Este o bucurie pentru toți că ne putem întâlni, sa luam masa cu familia, sa ciocnim un ou roșu, in pace și bucurie.
Preşedintele României împreună cu soţia sa au participat la slujba de Inviere la Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" din Sibiu.
Klaus Iohannis, preşedintele Romaniei: Vă doresc tuturor sărbători fericite. Celor care, în aceste zile, sărbătoresc Învierea Domnului le doresc sărbători pascale binecuvântate, 1.00 iar celor mâine vor sărbători Floriile, le doresc Florii frumoase.
Pentru pace, sănătate şi sărbatori linişite s-au rugat şi oamenii care au participat la slujba de Inviere la Catedrala Catolică din Alba Iulia. Sujba s-a terminat cu ritualul înconjurării bisericii. Iar în Târgu Mureş, preoţii şi credincioşii au înconjurat şi Piaţa Centrală a municipiului, purtând cu ei Lumina Sfântă a Învierii, staueta lui Isus Hristos steaguri bisericeşti. Aproape 1,5 milioane de cetățeni români romano-catolici și reformați sărbătoresc Învierea Domnului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰