Mihai Ceciu, ceasornicarul român cotat între primii 10 în lume, dar care nu poartă ceas
"Ceasul nu spune ora, ci o poveste". Ne asigură de asta Mihai Ceciu, ceasornicarul român cotat printre primii zece specialişti ai planetei.
"Ceasul nu spune ora, ci o poveste". Ne asigură de asta Mihai Ceciu, ceasornicarul român cotat printre primii zece specialişti ai planetei. Cu studii în cea mai prestigioasă şcoală elveţiană şi cu oferte să lucreze în ţara de unde se dă ora exactă, românul se încăpăţânează să rămână la Bucureşti. Mihai Ceciu munceşte zi-lumină să schimbe percepţia despre o artă considerată în România meserie de mâna a doua.
Mihai Ceciu manevrează miile de piese microscopice, cu o precizie milimetrică, pentru a le aşeza într-un mecanism perfect. Sunt bucăţele din ceasuri de zeci de mii de euro, pe care le mânuieşte cu răbdarea unui chirurg. Are aceeaşi pasiune ca în urmă cu aproape 20 de ani.
Mihai Ceciu, ceasornicar:
În acea perioada aceasta meserie era considerată o meserie de mana a doua, aceasta meserie încă nu are căutare în romania pentru ca din păcate puterea financiara este concentrata în Bucureşti, iar în țara nu exista ceasuri scumpe.
Însă în Bucureşti există. El are 5 mii de clienţi, unii dintre ei dispuşi să plătească sume fabuloase pentru un ceas.
Mihai Ceciu, ceasornicar:
Sunt oamenii care sunt maniaci pentru precizie și apoi sunt cei maniaci cu exteriorul ceasului, am servisat ceasuri foarte scumpe. Cel mai scump, un cabestan de peste 400 de mii de euro.
I-au trecut prin mână ceasuri de peste un milion de euro, purtate de cei mai puternici oameni ai planetei sau de vedete internaţionale.
Mihai Ceciu, ceasornicar:
În Elvetia, am pus mana pe ceasul lui Sylvester Stalone, un Panerai, un ceas militar, mare. Lui Paris Hilton i-am reparat ceasul, a trebuit sa i-l curat de bronz si de crème. Se numeste HYT, iar ceasul lui Elton John, un UlysseNardin erotic.
Acum îşi împarte timpul între Elveţia şi România. Şi-a dezvoltat în Bucureşti un laborator cu tehnică elveţiană de ultimă generaţie, în care speră să aducă mai mulţi ucenici.
Mihai Ceciu, ceasornicar:
Am fost obligat sa lucrez în Elveția pentru a-mi continua educația. Este totul industrializat, oamenii devin mici robotei, asta înseamnă eficiența și productivitate în Elveția. În Romania este o plăcere extraodinara sa ai în fiecare zi altceva, alta provocare. România este locul ideal pentru un ceasornicar pasionat.
Are acum alături 11 oameni în propria afacere din Bucureşti. Singurul magazin de ceasuri de lux, în care sunt verificate şi restaurate la nivel elveţian.
Achiziţia unui accesoriu trebuie făcută cu mare atenţie. Valoarea lui nu este suficientă, spune Mihai Ceciu.
Mihai Ceciu, ceasornicar:
Am avut clienți care au cumpărat ceas pentru a intra într-o anumita liga, sa cumpere ceasuri pentru puterea financiara reala. Un tanar de 20 de ani daca are un ceas Roger Dubuis, Pateck Philipe, Richard Mille, pare ciudat, pare ca a fugit cu el de acasa, de la tata, nu merge.
Mâneca trebuie sa acopere putin ceasul, sa nu stea ceasul la vedere, sa nu avem la mana scrumiera, ne invaţă specialiştii
Mihai Ceciu este, însă, ceasornicarul care nu poartă niciodată ceas.
Mihai Ceciu, ceasornicar:
Este luxul absolut sa nu ai ceas și sa nu îți pese cât e ceasul. Nu am purtat din comoditatea lucrului la masa, ma deranja. Pot fi asociat cu un brand pe care nu mi-l permit, de exemplu. Voi purta ceas, dar ceasul făcut de mine.
Pe care îl pregăteşte deja pentru lansare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰