Antena Meniu Search
x

Povestea ELCEN, compania pe care Primăria Bucureşti ar urma să o cumpere

Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, a anunţat, în urmă cu câteva zile, că Primăria Bucureşti se pregăteşte să cumpere ELCEN.

de Redactia Observator

la 26.01.2021, 17:14

  • Primăria Bucureşti ar putea cumpăra activele ELCEN cel mai devreme în luna mai.
  • ELCEN, compania pe care ar urma să o cumpere Primăria Bucureşti, s-a înfiinţat în decembrie 2002.

Anunţul făcut de primarul Bucureştiului nu este unul surprinzător, un asemenea plan existând şi în mandatul Gabrielei Firea.

Totuşi, Nicuşor Dan a oferit şi un termen anunţând că este foarte posibil ca Primăria Bucureşti să preia activele ELCEN în luna mai, urmând ca datoria uriaşă a ELCEN să fie reeşalonată.

ELCEN, înfiinţată în 2002

Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) are aproape două decenii de existenţă. Mai exact, ELCEN a fost înfiinţată în decembrie 2002 prin reorganizarea societăţii comerciale Termoelectrica SA. Conform informaţiilor oficiale, "obiectul de activitate al companiei îl reprezintă producţia, transportul, distribuţia, dispecerizarea şi vânzarea energiei termice, dar şi producţia şi vânzarea energiei electrice. ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%)".

Din cauza datoriilor acumulate, societatea ELCEN este în reorganizare judiciară de mai bine de doi ani, de destinele companiei ocupându-se administratorul judiciar SIERRA QUADRANT SPRL Filiala București şi administratorul special Crețu-Sârbu Claudiu Ionuț.

Oficial, la momentul actual, Ministerul Energiei deţine 97,51% dintre acţiunile companiei, în timp ce 2,49% dintre acţiunile ELCEN sunt deţinute de SNGZ Romgaz.

Planul fostul primar al Bucureştiului pentru ELCEN

Gabriela Firea, fostul primar al Bucureştiului

În urmă cu câţiva ani, Gabriela Firea, primarul Bucureştiului, anunţa că intenţionează să acopere datoriile ELCEN prin intermediul unei majorări de capital. 1,2 miliarde de lei urmau să ajute ELCEN să acopere o mare parte dintre datoriile evaluate, la momentul respectiv, la 1,9 miliarde de lei. După această mutare, urma ca ELCEN să fuzioneze cu RADET.

Însă planul pus la cale nu a mers cum se aşteptau specialiştii, iar ulterior situaţia s-a schimbat radical. ELCEN a dat în judecată Primăria Bucureşti, pentru o datorie de 3,8 miliarde de lei, RADET a intrat în faliment, iar Gabriela Firea chiar a ajuns să acuze pe cei de la ELCEN de sabotaj.

Planul actualului primar al Bucureştiului pentru ELCEN

Nicuşor Dan, actualul primar al Bucureştiului

Nicuşor Dan, actualul primar al Bucureştiului, intenţionează să cumpere activele ELCEN

Profimedia

Nicuşor Dan speră să obţină o îmbunătăţire a situaţiei prin acţiunea Primăriei Bucureşti de a prelua activele ELCEN. Însă cel mai optimist termen pentru o asemenea acţiune este luna mai. 

Pe lângă problemele evidente de birocraţie apărute la un caz atât de complex, trebuie precizat că realizarea unui asemenea plan necesită mai multe avize. Acestea trebuie obţinute de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, de la Ministerul Energiei, de la Ministerul de Finanţe şi de la Guvern.

Indiferent de cum decurg lucrurile din acest punct de vedere, actualul şef al Primăriei Bucureşti dă asigurări că situaţia apei calde şi a căldurii pentru bucureşteni urmează să devină mult mai bună în următorii doi ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Povestea ELCEN, compania pe care Primăria Bucureşti ar urma să o cumpere