Povestea ELCEN, compania pe care Primăria Bucureşti ar urma să o cumpere

De Redactia Observator.
Publicat: 26.01.2021, 16:25.
Actualizat: 26.01.2021, 17:14

Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, a anunţat, în urmă cu câteva zile, că Primăria Bucureşti se pregăteşte să cumpere ELCEN.

ELCEN a fost înfiinţată în 2002

De activitatea ELCEN depinde ca mulţi bucureşteni să aibă căldură şi apă caldă

ELCEN

Anunţul făcut de primarul Bucureştiului nu este unul surprinzător, un asemenea plan existând şi în mandatul Gabrielei Firea.

Totuşi, Nicuşor Dan a oferit şi un termen anunţând că este foarte posibil ca Primăria Bucureşti să preia activele ELCEN în luna mai, urmând ca datoria uriaşă a ELCEN să fie reeşalonată.

ELCEN, înfiinţată în 2002

Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) are aproape două decenii de existenţă. Mai exact, ELCEN a fost înfiinţată în decembrie 2002 prin reorganizarea societăţii comerciale Termoelectrica SA. Conform informaţiilor oficiale, "obiectul de activitate al companiei îl reprezintă producţia, transportul, distribuţia, dispecerizarea şi vânzarea energiei termice, dar şi producţia şi vânzarea energiei electrice. ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%)".

Din cauza datoriilor acumulate, societatea ELCEN este în reorganizare judiciară de mai bine de doi ani, de destinele companiei ocupându-se administratorul judiciar SIERRA QUADRANT SPRL Filiala București şi administratorul special Crețu-Sârbu Claudiu Ionuț.

Oficial, la momentul actual, Ministerul Energiei deţine 97,51% dintre acţiunile companiei, în timp ce 2,49% dintre acţiunile ELCEN sunt deţinute de SNGZ Romgaz.

Planul fostul primar al Bucureştiului pentru ELCEN

Gabriela Firea, fostul primar al Bucureştiului

În urmă cu câţiva ani, Gabriela Firea, primarul Bucureştiului, anunţa că intenţionează să acopere datoriile ELCEN prin intermediul unei majorări de capital. 1,2 miliarde de lei urmau să ajute ELCEN să acopere o mare parte dintre datoriile evaluate, la momentul respectiv, la 1,9 miliarde de lei. După această mutare, urma ca ELCEN să fuzioneze cu RADET.

Însă planul pus la cale nu a mers cum se aşteptau specialiştii, iar ulterior situaţia s-a schimbat radical. ELCEN a dat în judecată Primăria Bucureşti, pentru o datorie de 3,8 miliarde de lei, RADET a intrat în faliment, iar Gabriela Firea chiar a ajuns să acuze pe cei de la ELCEN de sabotaj.

Planul actualului primar al Bucureştiului pentru ELCEN

Nicuşor Dan, actualul primar al Bucureştiului

Nicuşor Dan, actualul primar al Bucureştiului, intenţionează să cumpere activele ELCEN

Profimedia

Nicuşor Dan speră să obţină o îmbunătăţire a situaţiei prin acţiunea Primăriei Bucureşti de a prelua activele ELCEN. Însă cel mai optimist termen pentru o asemenea acţiune este luna mai.

Pe lângă problemele evidente de birocraţie apărute la un caz atât de complex, trebuie precizat că realizarea unui asemenea plan necesită mai multe avize. Acestea trebuie obţinute de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, de la Ministerul Energiei, de la Ministerul de Finanţe şi de la Guvern.

Indiferent de cum decurg lucrurile din acest punct de vedere, actualul şef al Primăriei Bucureşti dă asigurări că situaţia apei calde şi a căldurii pentru bucureşteni urmează să devină mult mai bună în următorii doi ani.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

O femeie din Iran a fost spânzurată, deși murise de infarct aşteptându-şi rândul la execuție
1
Extern • pe 24.02 la 16:00

O femeie din Iran, condamnată pentru uciderea soțului ei, a fost spânzurată de autorități deși era deja moartă de câteva minute, după un infarct făcut în timp ce-și aștepta rândul la execuție.

PARTENERI
Dorian Popa, sfâșiat de durere după moartea polițistului motociclist, în accidentul din fața Palatului Parlamentului: „Ești cu mine aici” / VIDEO
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o cu un avion privat în Spania, pentru tratament! Cât l-a costat
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 27 februarie 2021. Berbecii sunt gata pentru un nou început. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată acum mama lui Mihai Mitoșeru, după o intervenție chirurgicală. Camelia Mitoșeru a ajuns acasă și este de nerecunoscut
A1.RO
Cum arată Alina Laufer la o săptămână după ce a născut prematur. Soția lui Ilan Laufer încă se află la spital
A1.RO

TV

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''
TV • ieri la 10:28
Foto

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...