Antena Meniu Search
x

Prăbușirea unei clădiri istorice din București, surprinsă în imagini. Video

Clădirile istorice cad şi fără cutremur în Bucureşti. Un imobil s-a prăbuşit din senin în centrul oraşului şi putea să provoace o tragedie. Pompierii au evacuat mai mulţi oameni care locuiau într-o clădire învecinată. Reporterii Observator au obţinut în exclusivitate imagini care suprind exact momentul în care clădirea s-a făcut una cu pământul.

de Bogdan Ocnaru

la 29.10.2020, 20:01

Vezi și
  • Prăbușirea clădirii din București nu s-a soldat cu victime.
  • Clădirea devenise adăpost pentru oamenii străzii.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Cartierul evereiesc din Capitală. O clădire veche se face una cu pământul, într-o clipă. Momentul a fost suprins de o cameră de supraveghere din zonă, iar pe imagini se vede clar cum imobilul cu un etaj se prăbuşeşete din senin. Ca prin minune nimeni nu e rănit.

Zona e învăluită într-un nor de praf, iar martorii se grăbesc să sune la numărul de urgenţă: "Am auzit o bubuitură puternică, s-a cutremurat teatrul".

Costache Nechita, Urbanist arhitect: Ne aşteptam să se întâmple, la un moment dat să cadă.

O armată de salvatori a ajuns imediat la locul indicat. Poliţiştii au închis strada, iar pompierii au căutat eventualele victime.

Remus Lupa, ISU-BIF: Am găsit o clădire parţial prăbuşită, cu elemente de construcţie prăbuşite pe stradă. Am evacuat șase persoane din clădirea învecinată, am balizat zona şi am anunţat ISC pentru verificarea clădirii.

Toţi vecinii au ieşit în stradă, de teamă.

Costache Nechita, Urbanist arhitect: Dacă pompierii încearcă acum să degajeze acoperișul și ce a mai rămas, riscă să dărâme și restul clădirii.

Într-un mesaj pe Facebook, actrița Maia Morgenstern spune că situația era de aşteptat: "Se prăbușea demult. De mult timp se tot prăbușea. Puțin câte puțin. Dar n-aveam timp de observat. Treceam repede dincolo, p-acolo. Ocupați, preocupați, supărați,  indignați".

Clădirea a fost construită în secolul 19 şi, conform Ministerului Culturii, era monument istoric de categoria A.

Faţada nu mai era tencuită şi nu se ştie când a fost consolidată ultima dată. Cei cinci proprietari, cu toţii persoane în vârstă, nu au facut nimic de-a lungul timpului pentru restaurarea sau vânzarea ei. Abandonată, a ajuns adăpost pentru oamenii strazii.

Gabriela Firea, fost primar al Capitalei: Au fost notificați proprietarii şi erau în procedură de a prelua spre consolidare.

Corpul care a rămas în picioare e într-o stare deplorabilă, corpul e plin de crăpături, faţada ... în mod cert imobilul nu mai poate fi reabilitat, e doar o chestiune de timp până va cădea.

Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia de Patrimoniu şi Poliţia Locală se vor întâlni în această seară pentru a stabili ce se va întâmpla cu ruina. Se ia în calcul demolarea clădirii, deşi are proprietari, dacă aceasta reprezinta un pericol public.

Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect al Capitalei: E o problemă de sistem în România. Discutăm de un caz particular aici. De fapt, problema este globală. Cred că vorbim de 2-300 de clădiri la risc iminent, iar la risc 2 și 3 de câteva mii de clădiri. Arătați-mi într-un program guvernamental problema protejării patrimoniului pe ce loc este și câți bani se alocă pentru asta.

Cele mai multe astfel de clădiri sunt protejate de lege, iar în ultimii 20 de ani administraţiille locale au promis că vor investi masiv în ele. Acest lucru nu s-a întâmplat. Unele sunt în litigii, iar procesele durează de ani buni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Prăbușirea unei clădiri istorice din București, surprinsă în imagini. Video