Video Prima ipoteză în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Un avocat susţine că are filmarea care dovedeşte teoria lui Cornel Dinicu
Patronul de la Ferma Dacilor a fost reţinut astăzi de procurori pentru 24 de ore. Anchetatorii îl consideră principalul vinovat pentru incendiul în care au murit opt oameni de Crăciun. Pentru prima oară, investigaţia vorbeşte despre posibila cauză a incendiului: instalaţia electrică.
Procurorii i-au dat răgaz patronului de la Ferma Dacilor să îşi înmormânteze copilul de 11 ani, mort şi el în incendiu, apoi l-au chemat la audieri. După şapte ore de interogatorii, a fost acuzat că nu a luat măsurile necesare pentru evitarea dezastrului. Alături de Cornel Dinicu a fost reţinuţi şi administratorii care figurau în actele pensiunii - Marian Olteanu şi Adrian Ristin.
Patronul de la Ferma Dacilor, reţinut. Care ar fi cauza tragediei
"Procurorii au oferit pentru prima dată, de la începutul anchetei, o cauză probabilă a incendiului de la Ferma Dacilor, în care şi-au pierdut viaţa 8 persoane. Este vorba de efectul termic al curentului electric - cu alte cuvinte, Focul a pornit de la o instalaţie electrică. Este ştiut faptul că la pensiune existau frecvente fluctuaţii de tensiune", spune Cristina Filip, reporter Observator.
Cornel Dinicu a susţinut însă mereu că a fost vorba de o mână criminală. Unul dintre avocaţii acuzaţilor susţine că are o filmare care demonstrează acest lucru.
- Cristian Gavrilă a mers la Ferma Dacilor, unde fiica sa de 20 de ani a murit în incendiu. "Anki, mi-e dor de tine...
- Patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, a fost reținut pentru 24 de ore alături de alți doi administratori
- Ferma Dacilor funcționa de 10 ani fără autorizaţii. Explicaţia patronului: "Nu mă dezic de ce am făcut, dar...
Dar ce se vede, practic, pe acea filmare? "Propagarea diferită a incendiului pe două dintre laturile acestei clădiri. Dacă era vorba despre o propagare din interior, din punctul meu de vedere cred că focul se distribuia într-o altă formă", a declarat Adrian Georgescu, avocat.
Primăria ar fi emis acte false pentru Ferma Dacilor
De astăzi, procurorii au început să îi ancheteze pe actualul şi fostul primar din Gura Vadului, localitatea unde funcţiona Ferma Dacilor fără autorizaţie.
O funcţionară care se ocupa de urbanism întregeşte lista celor acuzaţi de fals intelectual şi abuz în serviciu. Au emis documente prin care încercau să dea aparenţa de legalitatea complexului şi să salveze Ferma Dacilor de la demolare, pentru că funcţiona ilegal, fără aprobare de construire şi securitate la incendiu.
"Acuzaţia procurorilor este că emiterea acestor certificate a dus în final la acest tragic eveniment", a precizat Adrian Georgescu, avocat. Cornel Dinicu se plângea, în declaraţiile publice, că, din cauza birocraţiei, dura foarte mult până primea autorizaţii: "Dacă stăteam după ei, nu se realiza niciodată proiectul ăsta".
"Mi-aş dori să nu mă mai încurce. Să fie lucrurile mai simple. Că nu facem nimic ilegal. Acuma, na... Mă rog...", spunea Cornel Dinicu, patron Ferma Dacilor. Ferma a intrat în legalitate abia în 2020, şapte ani după ce Dinicu începuse afacerea. Un raport IGSU arată că actul ar fi fost emis ilegal.
"Ca să mă fac înţeles, doar pe un segment de calitate a construcţiei, cea de rezistenţă mecanică şi stabilitate, s-a făcut această expertiză, nu pe toate cerinţele, printre care şi cea de securitate la incendiu", susţine Benone Duduc, adjunct IGSU.
Cristian Gavrilă, la Ferma Dacilor, unde fiica sa a murit în incendiu
În timp ce ancheta continuă, la locul tragediei a venit astăzi tatăl Florinei Gavrilă, studenta care a murit în incendiu.
Procurorii au ridicat astăzi mai multe documente, telefoane mobile, laptopuri şi unităţi de memorie de la administratorii pensiunii, de la primăria şi din casele actualului şi fostului edil din Gura Vadului. Acestea vor fi folosite ca probe în dosar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰