Video Prima paradă de 1 Decembrie în pandemie. Un soldat rănit în Afganistan a trecut pe sub Arcul de Triumf în scaun cu rotile
După un an în care sărbătoarea a fost doar în suflet, zeci de mii de oameni s-au bucurat din nou împreună de tradiţionala paradă de 1 Decembrie, de defilarea fără cusur a militarilor pe sub Arcul de Triumf. Mai ales pentru copii a fost o zi de neuitat: mulţi au descoperit fascinaţi că tancurile, avioanele şi elicopterele nu sunt doar de jucărie.
La 103 ani de la Marea Unire 25 de mii de oameni au cântat într-un glas Imnul la Bucureşti. Au dat voce milioanelor de români care privesc cu încredere şi speranţă într-un viitor mai bun.
1500 de militari din toate forţele Armatei Române au defilat la parada militară cu o cadenţă perfectă. În onoarea celor care au pierit pe câmpul de luptă, preşedintele a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf şi a ţinut un moment de reculegere.
Cu frunţile sus, spatele drept şi privirea înainte militarii au pornit apoi în marş pe şoseaua Kiseleff. Primul detaşament i-a omagiat pe militarii care au luptat în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina și Angola.
La paradă a defilat și un soldat în scaun cu rotile și cu un steag în mână
- Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
- Iohannis, criticat public la parada de 1 Decembrie: „Iliescu a chemat minerii, Iohannis a chemat PSD-ul”
- Parada de Ziua Națională a României. Cele mai frumoase momente de la defilarea de 1 Decembrie 2021. VIDEO și FOTO
Momentul solemn i-a emoţionat până şi pe reporterii Observator care au relatat de la Arcul de Triumf.
Sonia Simionov, reporter Observator: ”Ionuţ Butoi este primul. În scaun rulant, rănit într-una din misiunile din Afganistan. E un moment. Ai fost în Afganistan, am fost în Afganistan, ştim prin ce au trecut aceşti oameni”.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: ”30 de militari, misiuni foarte grele peste graniţele ţării pentru care au plătit foarte, foarte scump”
Spectacol a fost şi pe cerul Capitalei. Survolul a fost deschis, conform tradiţiei, de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Aerine.
De la aproape 200 de metri altitudine, echipa Observator a spus: La mulţi ani, România!
Bogdan Dinu, reporter Observator: ”Peste 163 de astfel de aparate au fost fabricate în total la Brașov. Începând cu anul 1999, elicopterul a fost modernizat cu diferiți senzori și aparatură de luptă”
Românii au admirat transportoarele blindate și rachetele defensive ale Armatei
În premieră, românii au putut vedea cele 12 blindate Piranha 5, intrare recent în dotarea Armatei.
Andre Rotaru, reporter Observator: ”Sunt transportoare blindate extrem de performante de care militarii au mare nevoie, au motoare de 600 de cai putere, au o autonomie de o mie de kilometri si pot urca rampe de pana la 60 de grade”.
Tot pentru prima dată la parada militară, au fost şi rachetele defensive HIMARS şi Patriot.
Cu steagul României în mâini, înfofoliţi bine, dar cu ochii strălucind de încântare, spectatorii i-au aplaudat şi ovaţionat pe militari.
Ca în fiecare an, de 1 decembrie, toate drumurile şi gândurile au dus către Alba-Iulia, oraşul în care s-a înfăptuit Unirea.
Un grup de ceteraşi a venit tocmai din Maramureş să serbeze Ziua Naţională aşa cum se cuvine.
Alex Prunean, reporter Observator: ”Peste 550 de militari defilează pe bulevardul 1 decembrie 1918 din Alba Iulia. Cei prezenți pot să vada si tehnica de lupta a acestora, printre care taburi, transportoare dar și aeronavele care survoleaza cerul”.
Jandarmeria și-a cerut scuze după parada militară de la Cluj
La Cluj în schimb parada militară n-a mers ceas. Disciplina militărească le-a lipsit jandarmilor. Jandarmeria şi-a cerut scuze pentru gafă şi a anunţat o anchetă internă.
În Iaşi, oraşul rezistenţei, care a adăpostit Familia Regală, Guvernul, Parlamentul, Armata și refugiații civili între 1916 şi 1918, Piaţa Palatului Culturii a fost neîncăpătoare pentru cei veniţi să vadă parada.
Clara Mihociu, reporter Observator: ”Vremea frumoasa i-a scos pe ieșeni din casa în ciuda faptului că parada este restrânsă. În jur 4000 de persoane s-au adunat în piața Palatului Culturii din Iași”.
De Ziua Naţională, Observator spune "Hai România! În fiecare zi!"
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰