Antena Meniu Search
x

Primele 80.000 de doze din vaccinul Covid AstraZeneca au ajuns în România. Săptămâna viitoare, următoarea tranșă

Primele 80.000 de doze de vaccin anti-Covid AstraZeneca vor putea fi administrate în scurt timp populației din România. O altă tranșă este așteptată să sosească săptămâna viitoare.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 06.02.2021, 16:49

Vezi și

România începe vaccinarea cu AstraZeneca

România a primit sâmbătă transportul de aproape 80.000 de doze de vaccin Covid AstraZeneca, care va fi ulterior redirecționat către Institutul Cantacuzino cu un transport rutier. Săptămâna viitoare ajunge și următoarea tranșă, astfel încât România să înceapă vaccinarea cu AstraZeneca începând cu data de 15 februarie.

"Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman. Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)."

Marea Britanie a anunţat miercuri un nou studiu care spune că vaccinul Covid Oxford / AstraZeneca reduce semnificativ transmiterea virusului și este extrem de protector chiar şi după o singură doză, după ce mai mulţi lideri UE au criticat eficacitatea acestui vaccin.

Asta arată lumii că vaccinul de la Oxford funcționează, funcționează bine. Încetinește transmisia cu aproximativ două treimi, deci susține categoric strategia pe care o întreprindem", a declarat Secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock pentru BBC.

Vaccinul AstraZeneca, recomandat de CNCAV pentru grupa de vârstă 18-55 de ani

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează că vaccinul anti-Covid AstraZeneca este recomandat pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectării cu virusul SARSCoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Primele 80.000 de doze din vaccinul Covid AstraZeneca au ajuns în România. Săptămâna viitoare, următoarea tranșă