Antena Meniu Search
x

Primele slujbe în biserici de la impunerea Stării de Urgență în România

A fost prima slujbă din ultimele trei luni care s-a ţinut în interiorul bisericilor. Doar că, odată cu relaxarea a apărut şi aglomeraţia. În București bisericile au fost pline şi puţini au ţinut cont de recomandări. În ţară s-au găsit alte soluţiii pentru a evita îmbulzeala: sliujba s-a ţinut tot afară.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 22.06.2020, 21:48

Vezi și
  • În unele biserici mici, slujbele au fost oficiate afară.
  • Slujbele trebuie să se desfășoare cu măsuri stricte de protecție.

Aproape de Dumnezeu dar şi mai aproape unul de celălalt. Aşa a arătat prima Liturghie la care enoriaşii au putut intra în biserică. Unii au uitat complet de masca de protecţie şi de cei patru metri pătraţi pentru fiecare enoriaş. Bucuria reîntoarcerii în biserică a fost prea mare

”Dupa trei luni de zile care au fost atat de lungi este un sentiment de implinire, macar partial. De rugat te poti ruga de oriunde dar biserica are scopul de a face comuniunea si comunitatea mult mai puternice. În interior simţi o bucurie, că eşti pacra mai aproape de dumnezeu, mai aproape de preoti, mai aproape de altar, mai aproape de biserică”, spune o credincioasă.

Preoţii sunt cei care ar trebui să le reamintească credincioşilor că sunt reguli stricte în starea de alertă. Supărarea lor e alta.

”Faceti numai ca fitile.  Nu faceti sa aparati ortodoxia. Si in perioada asta numai probleme ne creati”, spune un preot.

Alt preot, altă abordare.

Gabriel Cazacu, parohul bisericii Caşin: Am mulţumit lui Dumnezeu că ne-am revăzut sănătoşi. N-am pierdut pe nimeni în această perioadă din cuprinsul parhorhiei noastre. Ne-a fost dor de dânşii. Au purtat măşti, au purtat mănuşi şi le-am mulţumit pentru că au păstrat normele acestea de distanţare socială.

În bisericile mici slujbele s-au ţinut tot afară, așa cum s-a întâmplat la Catedrala Sfinții Voievozi din Târgu Jiu.

”Foarte bine că preoții s-au gândit să o țină tot afară ca să fim cât mai mulți împreună. Am înțeles că, în biserică, încăpeau mai puțini ca să stea la doi metri distanță”, spune o credincioasă.

Preoţii nu au vrut să fie puși în situația de a alege cine intră și cine rămâne afară.

Nicolae Chivulescu, preot: Oamenii trebuie să încapă în biserică și biserica, la noi, din păcate, este mai micuță. Și atunci, este necesar să facem afară, iar în celalalte zile de rând, când avem Sfânta Liturghie, luni de dimineață, miercuri, vineri, facem în biserică pentru că vin mai puțini oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Primele slujbe în biserici de la impunerea Stării de Urgență în România