Antena Meniu Search
x

Video Proprietarii apartamentelor distruse în incendiul de la Constanța își strigă disperarea: ”Asigurarea acoperă doar pereţii, geamurile şi atât”

Proprietarii apartamentelor afectate de incendiul din blocul din Constanţa sunt la mila asiguratorilor. Mulţi dintre ei au aflat abia acum că deşi au şi asigurarea obligatorie şi cea facultativă, tot nu vor fi despăgubiţi sută la sută. Iar experţii avertizează: recuperarea daunelor este un proces îndelungat şi orice neatenţie costă.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 19.12.2021, 19:32

Vezi și

De trei nopţi, Augustin nu mai doarme în casa lui. Din apartament nu prea mai are ce salva. Mobila şi electrocasnicele au ars aproape în întregime şi totul este acoperit de funingine.

Augustin: ”Apartamentul este daună totală. Undeva la 50 de mii de euro e dauna apartamentului. Dacă luăm în calcul bunurile încă 25 de mii de euro”.

Paguba totală ajunge la 75 de mii de euro. O sumă puţin probabil să o recupereze vreodată.

Augustin: ”Avem asigurare, cea de 20 de euro obligatorie, şi cea facultativă care asigură doar apartamentul, asta însemnând doar pereţii, geamurile şi atât”.

Pe acelaşi subiect

Incendiul de la blocul din Constanța a distrus complet zeci de apartamente

În situaţia lui Augustin sunt alţi zeci de locatari din blocul care a ars joi noaptea.

Locatar: ”Din ce am reţinut, doar apartamentul e asigurat nu şi bunurile. 

Locatar: ”Am asigurare de clădire, nu de bunuri, deşi toate bunurile sunt afectate”

În funcţie de tipul de locuinţă, asigurarea obligatorie e 10 sau 20 de euro, adică până în 100 de lei şi am putea primi despăgubire până la 20 de mii de euro. Acoperă însă doar dezastrele naturale: inundații, cutremure sau alunecări de teren. Pentru incendiu e nevoie de o asigurare facultativă. Iar pentru asigurarea bunurilor adăugăm clauze speciale pentru care plătim în plus.

Grigore Ştefanache, CEO companie asigurare: ”Bine ar fi să aveţi toate riscurile asigurate, să le luaţi în considerare. Şi să nu urmăriţi neapărat preţul. Pentru că, ce e ieftin, de obicei nu prea este bun”.

O poliţă facultativă care să acopere cât mai multe riscuri ajunge până la 240 de euro

În medie, o poliţă facultativă costă 50 de euro, circa 250 de lei. În funcţie de riscurile acoperite, poate ajunge până la 240 de euro, adică în jur de 1200 de lei. Recuperarea pagubei durează oricum.

Silviu Faier, avocat: ”În mod evident, asiguratorul va invoca tot felul de motive pentru întârzierea plăţii despăgubirilor sau pentru diminuarea acestora”.

Fără asigurare, lucrurile se complică şi mai mult.

Silviu Faier, avocat: ”Aplicand la cazul concret, trebuie acționați în judecată părinții. E aproape imposibilă recuperarea integrala a prejudiciului”.

În paralel, ancheta continuă. Pentru cei care au rămas pe drumuri, asociaţia de proprietari va deschide un cont bancar pentru donaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Proprietarii apartamentelor distruse în incendiul de la Constanța își strigă disperarea: ”Asigurarea acoperă doar pereţii, geamurile şi atât”