Procurori şi judecători din întreaga ţară au ieşit ieri în stradă, pentru a protesta faţă de modificările propuse la legile justiţiei
Procurori şi judecători din întreaga ţară au ieşit ieri în faţa parchetelor sau instanţelor.
Procurori şi judecători din întreaga ţară au ieşit ieri în faţa parchetelor sau instanţelor. Într-un protest mut, magistraţii au vrut să transmită parlamentarilor că nu sunt de acord cu schimbările care se fac în această perioadă. Unii aleşi au venit însă imediat cu replica.
La Timişoara, peste 40 de procurori şi judecători au protestat faţă de legile Justiţiei până după lăsarea întunericului.
"Nu putem să fim încântaţi de schimbarea Codului, întrucât în februarie 2014 au intrat în vigoare, au fost modificate o dată aceste Coduri, care pe o perioadă lungă au fost modificate prin diferite decizii", spune un magistrat.
"Aceste modificări, dacă ar fi adoptate, sub forma amendamentelelor vehiculate în spaţiul public, atunci ar avea un impact deosebit asupra cetăţenilor. Nu discutăm doar de lupta anticorpuţie, discutăm de chestii foarte practice şi concrete, care ne pot afecta în viaţa de zi cu zi", mărturiseşte un altul.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
Şi în Iaşi, aproape 50 de magistraţii şi-au manifestat nemulţumirile în faţa Palatului de Justiţie,într-un protest al tăcerii ce a durat aproape o oră.
"Toate sunt aş putea spune absurde. Vă daţi seama, mărturia mincinoasă este incriminată în forma actuală din 1968, din vechiul Cod Penal, nu a fost modificată niciodată până acum şi acum tam-nesam ca fi efectiv abrogată, ca să nu spun modificată pe ici, pe colo, dar nu va mai avea nicio eficienţă", spune un alt magistrat.
Pentru un sfert de oră, magistraţii Curţii de Apel Cluj au stat şi ei tăcuţi pe treptele instituţiei pentru care lucrează.
"Aceste modificări vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile", se arată într-un comunicat DNA.
Un alt reproş adus parlamentarilor a fost că nu au ţinut cont de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii dat proiectului de modificare a Legilor Justiţiei.
În Capitală, protestul mut a avut loc în faţa Palatului de Justiţie. Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care îşi desfăşoară activitatea aici, s-a delimitat de acţiunile de protest.
Totodată, Curtea de Apel Bucureşti subliniază necesitatea respectării prevederilor legale care reglementează statutul magistratului, a separaţiei puterilor în stat şi folosirea doar a pârghiilor pe care legea şi regulamentele le găsesc adecvate pentru exprimarea opiniilor
Protestele magistarţilor au avut ecouri până la Parlament.
Nicolae Bădălău, preşedinte executiv al PSD: "Magistratii nu au dreptul, prin lege, sa protesteze. Au iesit in fata sediilor. Asa cum va spuneam, este o lege care inca nu e finalizata. Sa manifestam preventiv, nu mi se pare normal."
Între timp, în Parlament, Legile Justiţiei îşi urmează cursul. Inclusiv vineri, aleşii vor să vină la muncă pentru a mai vota din cotroversatele modificări.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰